Hopp til innhold

Dronning Åsa av Oseberg

Forskerne har nå avslørt dronning Åsa som Oseberghaugens herskerinne. 

Osebergskipet
Foto: NRK

Nye analyser av skjelettrestene fra Oseberghaugen sannsynliggjør at det er Halvdan Svartes mor, Dronning Åsa, som er begravd i gravhaugen. Det forteller professor Per Holck ved Universitetet i Oslo til Schrödingers katt.

Han har analysert strontium-nivået i beinrestene og har konkludert med at den døde kvinnen levde sitt liv i Agder.

Tester radioaktivitet

Per Holck

Per Holck

Foto: NRK

Strontium er et radioaktivt stoff som finnes i berggrunnen. Mengdene av stoffet varierer mellom ulike geografiske steder. Per Holck forklarer at stoffet binder seg til skjelettet og at forskerne derfor kan avsløre hvor i landet en person har bodd ut fra mengden strontium som finnes i beinstrukturen.

Ifølge ham er det lenge blitt spekulert i og de to kvinnelikene kan ha vært av Dronning Åsa og hennes trellkvinne. Forsøkene han nå har gjort, viser at kvinnene kommer fra Agder, men de avslører også at begge var av høy byrd. Holck tror derfor at det må være Dronning Åsa og hennes datter som ligger i haugen, og ikke en trell. 

Se saken: Skjelettrestene fra Oseberghaugen analyseres på ny

Statlige hauger

Forskere har tidligere foretatt årringanalyser av tømmeret Osebergskipet er bygget av. De viser at stokkene ble hogget i år 834, noe som har bygget opp under teorien om Åsa var Oseberghaugens herskerinne. Hennes sønn, Halvdan Svarte, overtok kongedømmet Vestfold nettopp på denne tiden. Siden Oseberghaugene er så majestetiske, har historikerne trodd at det måtte ha vært en nær slektning av ham så var funnet verdig en så storslagen begravelse.

Det er også slått fast at Oseberg-kvinne stammer fra Iran . Det har DNA-analyser vist. Andre historiske kilder forteller at Ynglingeætten kom fra nettopp dette området. Disse analysene bygger dermed opp under teorien om at dette er Dronning Åsas gravplass.  

Les forøvrig: Vil åpne Oseberghaugen

Utgraving Oseberg

Historisk bilde fra den gang Oseberghaugen ble gravd ut

Foto: Universitetet i Oslo