OsebergskipetNRK
Foto: NRK

Dronning Åsa av Oseberg

Forskerne har nå avslørt dronning Åsa som Oseberghaugens herskerinne. 

Nye analyser av skjelettrestene fra Oseberghaugen sannsynliggjør at det er Halvdan Svartes mor, Dronning Åsa, som er begravd i gravhaugen. Det forteller professor Per Holck ved Universitetet i Oslo til Schrödingers katt.

Han har analysert strontium-nivået i beinrestene og har konkludert med at den døde kvinnen levde sitt liv i Agder.

Tester radioaktivitet

Per Holck - Per HolckNRK

Per Holck

Foto: NRK

Strontium er et radioaktivt stoff som finnes i berggrunnen. Mengdene av stoffet varierer mellom ulike geografiske steder. Per Holck forklarer at stoffet binder seg til skjelettet og at forskerne derfor kan avsløre hvor i landet en person har bodd ut fra mengden strontium som finnes i beinstrukturen.

Ifølge ham er det lenge blitt spekulert i og de to kvinnelikene kan ha vært av Dronning Åsa og hennes trellkvinne. Forsøkene han nå har gjort, viser at kvinnene kommer fra Agder, men de avslører også at begge var av høy byrd. Holck tror derfor at det må være Dronning Åsa og hennes datter som ligger i haugen, og ikke en trell. 

Se saken: Skjelettrestene fra Oseberghaugen analyseres på ny

Statlige hauger

Forskere har tidligere foretatt årringanalyser av tømmeret Osebergskipet er bygget av. De viser at stokkene ble hogget i år 834, noe som har bygget opp under teorien om Åsa var Oseberghaugens herskerinne. Hennes sønn, Halvdan Svarte, overtok kongedømmet Vestfold nettopp på denne tiden. Siden Oseberghaugene er så majestetiske, har historikerne trodd at det måtte ha vært en nær slektning av ham så var funnet verdig en så storslagen begravelse.

Det er også slått fast at Oseberg-kvinne stammer fra Iran . Det har DNA-analyser vist. Andre historiske kilder forteller at Ynglingeætten kom fra nettopp dette området. Disse analysene bygger dermed opp under teorien om at dette er Dronning Åsas gravplass.  

Les forøvrig: Vil åpne Oseberghaugen

Utgraving Oseberg - Historisk bilde fra den gang Oseberghaugen ble gravd ut - Foto: Universitetet i Oslo /

Historisk bilde fra den gang Oseberghaugen ble gravd ut

Foto: Universitetet i Oslo
Smart eller overvåket

Smart eller overvåket?

De fleste dingsene våre, hjemmene, bilene og byene er alle i ferd med å kobles til internett. Det kalles tingenes internett eller internet of everything. Når alt får smartfunksjoner, blir også alt sporbart. Overvåkingen slik vi kjenner det fra nettet er i ferd med å bli overvåking av alt vi gjør i livet.

Les saken
Hvor brennbar er en bursdag? Eller en laptop i sofaen? Vi tester om gardiner av bomull brenner raskere enn gardiner av polyester og oppdager at den samme madrassen brenner dårligere i England enn i Norge.
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)
Hvorfor tolererer vi ikke offentlig sinne her i landet? Er det så farlig å være litt sint? Abels Tårn. Talk Radio.