Hopp til innhold

– Dette kan ødelegge nasjonen Israel

JERUSALEM (Nrk.no): Den ultraortodokse befolkningen i Israel er i harnisk på grunn av loven som tvinger dem inn i hæren for å avtjene verneplikten.

Ultraortodoks demonstrasjon i Israel

De ultraortodokse i Israel demonstrerer mot den nye loven som fratar dem privilegiet som gjør at de har sluppet militærtjeneste.

Foto: THOMAS COEX / Afp

– Dette er det verste som kunne skjedd. Det er det verste som kunne skjedd. Spørsmålet er når de andre skjønner at de har gått for langt.

Det sier Menachem Eliezer Moses, medlem av Israels parlament Knesset og leder av Yahadut Hatora, en partiallianse som omfavner mange ortodokse.

Helt siden staten Israels opprettelse har de ultraortodokse jødene sluppet å avtjene verneplikten. Det blir det slutt på nå, med den nye loven som nylig ble vedtatt i Knesset.

Elieser Moses

Elieser Moses mener den nye vernepliktsloven vil ødelegge Israel.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Jeg frykter for Israels eksistens fordi det nøres opp under spenningene, folk splittes i forskjellige leire. De er atskilte og motstandere nå, sier han.

Alle må ta samme byrde

De andre, det er regjeringen og spesielt partiet Yesh Atid som har presset gjennom den nye vernepliktsloven. Men det er ingen tegn til at de vil gi etter.

Ofer Shela

Ofer Shela sier at det sekulære Israel ikke lenger godtar å stå alene med byrdene.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Jeg lar meg ikke true av folk som sier at det blir en splittelse hvis de må følge loven. Et samfunn der noen tillates å ikke følge loven, derimot, er et samfunn som ikke vil holde sammen, sier Ofer Shela, folkevalgt for Yesh Atid.

– Den nåværende situasjonen er uholdbar. Én av syv unge i vernepliktig alder er haredi, altså ultraortodoks, mens en av tre seksåringer som går inn i skolesystemet er det.

– Hvis vi ikke hadde fått gjennom denne loven, ville vi ikke hatt noen til å være i hæren, og ingen som kunne arbeide om 50 år, fortsetter han.

– Vi vil ikke bli som dem

Det er den høye fødselsraten blant haredi-befolkningen som gjør at mange israelere fører seg truet.

Fram til nå har det vært en slags arbeidsdeling. De religiøse studerer de hellige skrifter mens resten av befolkningen, med unntak av de arabisk-israelske innbyggerne, avtjener verneplikten og bygger økonomien.

På en demonstrasjon nylig samlet rundt 1000 menn for å demonstrere mot loven og mot arrestasjonen av en ung ortodoks religiøs student som var arrestert. Han hadde ikke møtt opp til sesjon.

– Vi vil heller gå i fengsel heller enn å gi slipp på religionen vår. Vi vil gå helt opp i religionen med fullstendig hengivenhet. Og vi ville ikke gå i hæren uansett pris, sa Bentzion, en ung mann i vernepliktsalder som deltok på demonstrasjonen.

– De vil at vi skal bli som dem. Det er det dette dreier seg om, sier den langt eldre Aron Polanski.

– Men vi vil ikke bli som dem. Vi skal beholde våre tradisjoner som vi har hatt i tusenvis av år, og vi skal fortsette som våre forfedre.

På en av plakatene til demonstrantene står det at de hadde overlevd korstogene og gasskamre, og at de også skulle overleve sionismen.

De tror også at deres bønner og religiøse studier beskytter Israel vel så mye som den verdslige hæren.

– Rakettsystemet Iron Dome skjøt bare ned 20 prosent av rakettene som kom fra Gaza. Hvorfor tror du de resterende 80 prosentene bommet?» sier en av demonstrantene til NRK.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Reporter Sigurd Falkenberg Mikkelsen

SE VIDEO: Disse unge ortodokse mennene mener det er deres livsrett å vie sitt liv til å studere de hellige skriftene og vil ikke gi seg i kampen om den nye verneplikten.

Mange ønsker et vanlig liv

Spørsmålet er et brennbart politisk tema i Israel akkurat nå, men spørsmålet er hvor mye som kommer til å endres i praksis.

Noen ultraortodokse avtjener allerede verneplikten i spesielle enheter, og antropolog Tamar Elor ved Hebrew University sier dette først og fremst er en symbolsk kamp.

Hun tror de færreste ultraortodokse vil ende opp i hæren.

Tamar Elor

Antropologen Tamar Elor sier at mange ultraortodokse ønsker å bryte ut av det isolerte livet.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Status quo endres, og de ultraortodokse partiene er i opposisjon. De føler dette er et historisk øyeblikk og de er ikke lenger i regjering. Ting kan endre seg. Følelsen er at det er et dramatisk øyeblikk når lover som lenge ble snakket om kan bli virkelighet.

Selv mener hun at det var et feilgrep å kriminalisere de som ikke går inn i hæren, slik den nye loven åpner for. Samtidig sier hun at det på innsiden av det ultraortodokse samfunn er i ferd med å bli en erkjennelse om at noe må endres. For fattigdommen er stor blant mange av dem.

– Det er tusenvis av ulykkelige folk på innsiden som vil ut. Mange har gjort det i det stille. De vil gjerne være ultraortodokse, men moderne ultraortodokse som i USA.

– De vil være utenfor og lære og få seg et yrke og en jobb, og være del av en middelklasse. De vil arbeide, nyte livet litt med shopping, en ferietur kanskje, og det er nå umulig så lenge de er på innsiden, sier Tamar Elor.

SISTE NYTT

Siste nytt