Israelsk politi i gatekamper med ultraortodokse jøder

Israelsk politi brukte i dag køller, t tåregass og sjokkgranater mot flere tusen ultraortodokse jøder under opptøyer flere steder i Israel.

Opptøyer i Ashdod

Se bilder fra opptøyene i sør-israelske Ashdod.

Ultra-ortodokse jøder

En ultraortodoks jøde knytter neven mot politiet under en demonstrasjon i Jerusalem torsdag.

Foto: Gali Tibbon / AFP

Flere steder i Israel demonstrerte svartkledde ultraortodokse jøder mot forsøk på å tvinge dem til å gjennomføre verneplikt i militæret.

Demonstrantene sperret motorveier flere steder i landet og gikk til angrep på politiet.

Polititalsmann Micky Rosenfeld sier til nyhetsbyrået Ap at rundt 400 demonstranter prøvde å blokkere innkjørselen til Jerusalem.

I den sør-israelske byen Ashdod kastet demonstranter steiner på politiet og satte fyr på en politibil. Midt i Israel blokkerte rundt 2000 ultraortodokse en av landets hovedveier i flere timer torsdag.

Politi til hest drev bort demonstrantene med køller og brukte sjokkgranater og tåregass for å rydde motorveiene.

To politimenn er blitt såret og 35 demonstranter er arrestert, opplyser polititalsmann Rosenfeld.

Må avtjene verneplikt

De ultraortodokse demonstrerer mot at regjeringen vil at de, på linje med andre israelere, skal måtte avtjene verneplikt.

Gjennom mange år har de ultraortodokse sluppet å gå inn i militæret. Andre israelske menn må gjennom tre år i militæret, og kvinner må avtjene to års verneplikt.

Fritaket for de ultraortodokse har vekket sinne i andre deler av det israelske samfunnet, og saken var et av de viktigste temaene under fjorårets valgkamp.

Valget førte til mindre oppslutning for de ultraortodokse og partiet deres falt ut av regjeringskoalisjonen.

Etter valget startet regjeringen et arbeid med å endre loven slik at alle må avtjene verneplikt.

For noen dager siden kom en avgjørelse i israelsk høyesterett om at ultraortodokse religiøse skoler med studenter som nekter å avtjene verneplikt, ikke lenger skal få statlig støtte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sammenstøt i Jerusalem

Politi i Jerusalem brukte torsdag vannkanoner for å spre ultraortodokse jøder som hadde sperret innkjørselen til byen.

Foto: Gali Tibbon / AFP

Kamp om «Israel sjel»

De ultraortodokse utgjør rundt åtte prosent av Israels åtte millioner innbyggere.

De argumenterer for at de tjener nasjonen gjennom bønn og religiøse studier og at de på den måten bevarer jødiske tradisjoner og lære.

Mange eldre ultraortodokse har valgt å la være å ta vanlig arbeid, og i stedet leve på sosialhjelp mens de fortsetter sine religiøse studier.

Mens 80 prosent av israelere i arbeidsfør alder er i vanlig arbeid, er tilsvarende tall for de ultraortodokse 55 prosent for menn og 45 prosent for kvinner.

Striden rundt avtjening av verneplikt er sentral i en strid om hva slags nasjon Israel skal være. Mens de ultraortodokse argumenterer for at de holder jødisk tro og tradisjoner ved like, beveger store deler av samfunnet i mer sekulær retning.

SISTE NYTT

Siste nytt