Hopp til innhold

USA: Stoltenberg den beste for Nato

– Jens Stoltenberg er den beste til å føre Nato videre, skriver Det hvite hus i en pressemelding om Natos nye generalsekretær.

Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenberg og Barack Obama

Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenberg og Barack Obama sammen under NATO-møtet i Chicago i 2012.

Foto: JIM WATSON / Afp

Det har kommet frem at det var Tysklands forbundskansler Angela Merkel med støtte fra USAs president Barack Obama som kjørte frem Jens Stoltenberg som ny mulig NATO-sjef.

– Stoltenberg er en erfaren leder som har vist stort engasjement for NATO-alliansen, som har styrket det norske forsvaret og som aktivt har bidratt til Natos operasjoner og den politiske dialogen, skriver Det hvite hus.

– Vi er overbevist om at han er den beste til å videreføre Natos styrke og enhet, heter det i uttalelsen, hvor også danske Anders Fogh Rasmussen takkes for sin innsats og betegnes som en utmerket leder i en ekstraordinær tid.

Amerikanerne skriver at Fogh Rasmussen har hatt en klar visjon og styrket forsvarsalliansens strategiske retning samtidig som han har hatt fokus på å øke forsvarskapasiteten i medlemslandene.

Det hvite hus karakteriserer Fogh Rasmussen som en standhaftig partner og en USA har kunnet stole på under sin periode som NATO-sjef, og er sikker på at Stoltenberg også vil bli det.

– Obamas favoritt

Ifølge Danmarks Radio sin USA-korrespondent Johannes Langkilde kan Obama nå sette seg rolig i Det hvite hus, vel vitende om at han har fått det som han ville.

– Det er ingen tvil om at det her var én kandidat som var Obamas absolutte favoritt.

– Det har vært tydelig hver gang Obama og Stoltenberg har møttes at de har en særdeles god personlig kjemi, og på det politiske planet har det også vært mange fellespunkter. Så det er ingen tvil om at Obama har fått sin kandidat, sier DR-korrespondenten til DR.dk.

Langkilde mener at måten Stoltenberg klarte å samle Norge på i etterkant av terrorangrepene i 2011, tiltalte Obama.

– Obama kan like Stoltenbergs personlighet, for de går godt sammen. Men Stoltenberg er også en politiker som gjentatte ganger har vist seg å ha samme innfallsvinkel til utfordringer og motgang som Obama, sier Langkilde.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt kan nå være uaktuell til en toppost i EU.

Foto: BART MAAT / Afp

Kan ødelegge for EU-jobben

Den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt kommer ikke uventet med en uforbeholden støtte til sin nordiske kollega.

Hun meddeler at hun personlig er svært glad for valget av Stoltenberg i posisjonen som Anders Fogh Rasmussens etterfølger.

Men utnevnelsen av den norske eksstatsministeren kan ødelegge for den danske statsministeren.

Helle Thorning-Schmidt har vært nevnt som mulig kandidat til posten som EUs utenrikssjef når Catherine Ashtons periode er over.

Men valget av Stoltenberg til ny NATO-sjef svekker sjansen for at utenrikssjefsjobben går til Thorning-Schmidt, mener Danmarks Radios politiske kommentator Jens Ringberg.

Han sier to nordiske sosialdemokrater neppe kan ha disse toppjobbene samtidig.

Trodde ikke det var alvor

Jens Stoltenberg var selv inne på noe av det samme i sin pressekonferanse etter at utnevnelsen til Nato var et faktum.

Han tok ikke den første henvendelsen om at han kunne være aktuell som ny NATO-sjef alvorlig da den kom, fordi han regnet det som uaktuelt at en nordmann kunne etterfølge en danske i sjefsstolen i en av verdens viktigste forsvarsjobber.

Den samme refleksen hadde statsminister Erna Solberg, men etter hvert ble det klart at de store og tunge landene USA og Tyskland, som kom med henvendelsen til det norske forsvarsdepartementet, virkelig mente alvor.

Da spilte det mindre rolle at avtroppende Anders Fogh Rasmussen og mulig påtroppende Jens Stoltenberg kom fra to skandinaviske naboland.

Seig bak det pene ytre

Danmarks tidligere utenriksminister Uffe Ellemann-Jensen kommenterer sjefsskiftet med at «Nato vil tale engelsk med en ny aksent».

Ellemann-Jensen som både har et nært forhold til Norge og til sin tidligere norske kollega Thorvald Stoltenberg, Jens sin far, sier at ingen skal la seg lure av den nye NATO-sjefens pene ytre.

– Man bør ikke la seg narre av at han virker pen og myk. Han kjenner russerne, sier Ellemann-Jensen til avisen Berlingske.

– Han har fått på plass en avtale med dem om deling av Barentshavet. Det var en avtale det tok 40 år å få på plass. Så han er seig, kan du si.

Den mangeårige utenriksministeren tror Norges naboskap til Russland vil være en fordel for den nye generalsekretæren.

Norge har i årevis vært utsatt for provokasjoner fra russisk side, blant annet med fly som flyr inn mot norsk område. Det har nordmennene tatt iskaldt, sier Ellemann-Jensen.

Samme politikk, ulik stil

Berlingske skriver for øvrig at politikken blir den samme, men stilen forskjellig når nordmannen erstatter dansken.

Den nåværende danske utenriksministeren er sikker på at Stoltenberg vil bli en sterk generalsekretær. Han er også stolt av at Norge etterfølger Danmark på topposten.

– Fra dansk side er det grunn til å glede seg over at Norden setter et nytt markant avtrykk på internasjonal fred og sikkerhet, sier Martin Lidegaard.

Andre danske medier trekker frem Stoltenbergs familiebakgrunn og mener han ble født til å bli politiker.

– Som sønn av Thorvald Stoltenberg ble han «født inn i et politisk dynasti hvor Jens og hans to søstre satt ved bordet og lyttet da frihetskjempere og eksilpolitikere fra hele verden kom innom til middag i villaen i Oslo rikmannskvarter», skriver Politiken.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Anders Fogh Rasmussen og David Cameron

Natos avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har hatt et nært forhold til Storbritannia i sin periode. David Cameron tror Jens Stoltenberg vil ha det samme.

Foto: Sang Tan / Ap

Britene foretrakk Norge

Også Storbritannias statsminister var tidlig ute med gratulasjonene. David Cameron flagget offentlig sin og Storbritannias støtte til Stoltenberg allerede på onsdag, under en tale i parlamentet.

Gitt at Storbritannia tidlig stilte seg bak det tysk-amerikanske initiativet, er det ingenting som tyder på at Camerons forsvarsminister, som ble nevnt i spekulasjonene blant aktuelle kandidater, var noen reell kandidat.

Storbritannia har hatt generalsekretæren ved tre tidligere anledninger, blant annet den aller første.

– Jens vil bringe med seg rik erfaring til denne nye rollen ved roret i den transatlantiske alliansen, og han vil ta over i et avgjørende år i organisasjonens historie, uttalte Cameron da det ble kjent at Nato-landene formelt hadde valgt ny leder.

Bildt ble konsultert

Selv om Sverige ikke er medlem av Nato, ble likevel den svenske utenriksministeren Carl Bildt konsultert av ulike Nato-land som ønsket å høre hans mening om den norske favoritten.

– Til alle som har spurt meg fra ulike land, har jeg svart at jeg tror det er et godt valg, forteller Bildt til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Det er en person jeg kjenner godt. Han har gode kontakter med Sverige og god kunnskap om Sverige, sier Bildt.

Selv om Sverige valgte å forbli nøytrale da Norge, Danmark og Island sluttet seg til Nato i 1949, etter at planene om en nordisk forsvarsunionen hadde falt sammen, har landet likevel hatt en underhånden avtale med Nato om at skulle Sovjetunionen, eller senere Russland, angripe ville Nato komme dem til unnsetning.

– Fra et svensk utgangspunkt er det klart det er et pluss at det er en person som er så fortrolig med forholdene i vår del av Europa, utdyper han overfor TT.

SISTE NYTT

Siste nytt