Hopp til innhold

Ville ha Norge ut av Nato

I 1985 frontet han AUFs mål om å få Norge ut av Nato. – Lite ante jeg den gangen at jeg skulle bli forsvarsalliansens neste generalsekretær, sier Jens Stoltenberg.

AUF, NATO og Stoltenberg

Jens Stoltenberg sier at Europa ser helt annerledes ut i dag, enn det gjorde i 1985 da AUF ville ha landet ut av Nato. (Faksimile Aftenposten).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fredagen gikk den avtroppende partilederen fra håndtrykk til håndtrykk og fra intervju til intervju og mottok gratulasjoner for den nye jobben. Og og han fikk gode klemmer og takk for den innsatsen han har gjort for Arbeiderpartiet.

«Politisk turn»

I 1985 gjorde Aftenposten et intervju med en ung påtroppende leder for AUF som den gang forklarte at organisasjonens mål var at Norge skulle melde seg ut av NATO.

– Du er ingen utpreget Nato-tilhenger, fastslo journalisten. Og svaret var:

– Nei, det stemmer. AUFs mål er å nedbygge blokkene og norsk utmeldelse av alliansen.

At den samme mannen nå skal lede denne forsvarsalliansen er noe også politiske motstandere har lagt merke til, blant dem Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann, Christian Tybring-Gjedde som skriver at han gratulerer Stoltenberg. «Vel fortjent. Norge ut av Nato i går. Sjef for NATO i dag. Med et glimt i øyet kan man si at politisk turn er en undervurdert øvelse:-D.»

– Min først politiske seier

– Det stemmer at da jeg meldte meg inn i AUF, var organisasjonen mot Nato. Men en av de første politiske kampene jeg vant, var jo nettopp at AUF snudde og gikk for Nato. Lite ante jeg den gangen at jeg skulle ende opp som generalsekretær der, sier Jens Stoltenberg og smiler når NRK rekker ham den snart tretti år gamle artikkelen.

Han sier at det da var kjent at han egentlig var Nato-tilhenger, men at han ikke kunne si det, men måtte stå for det organisasjonen sto for.

I løpet av disse årene har både Nato og ikke minst Europa forandret seg.

(Artikkelen fortsetter)

 – Det er en krevende tid for NATO

Se video: Vegard Ellefsen sier Nato har en krevende tid foran seg.

Et annet Europa i dag

– I dag er alliansen mye større enn det den var da. Det er mange nye medlemmer som før tilhørte Østblokken. Og organisasjonen har påtatt seg oppgaver utenfor dens ansvarsområde, som for eksempel på Balkan, sier Stoltenberg.

Han mener den siste tids hendelser i Ukraina også viser at forsvarsalliansen er viktig for de europeiske landene.

– Det som skjer i Ukraina er en sterk påminnelse om at fred og sikkerhet ikke er en selvfølge i Europa. Vi opplever Ukraina og Krim, men også i Syria er det en dramatisk situasjon rett på grensen til et NATO-land, nemlig Tyrkia.

Viktig styrke mot Russland

Stoltenberg sier at for Norge, som et lite land, er det viktig at det er folkeretten og ikke den sterkestes rett som gjelder. Han sier det er viktig for NATO nå å bekrefte og forsterke det som er alliansens viktigste oppgave.

– Kjerneoppdraget er det kollektive forsvaret, at det er én for alle, alle for én. Det er jo denne styrken som har gjort det mulig å ha en dialog for Nato å ha en dialog med Russland. Statene som grenser opp mot Russland har vært opptatt av dette, det hadde vi ønsket i en tilsvarende situasjon og det er viktig politisk, avslutter den påtroppende generalsekretæren.

Fem på gata

Se Video: Folk på gata om Stoltenbergs nye jobb.

SISTE NYTT

Siste nytt