Hopp til innhold

NATO jakter på egne ubåter i Nordsjøen

Et endret fiendebilde får 5000 soldater til å lete etter ubåter i norske farvann. Det er den største katt og mus-jakta i NATOs historie.

Et besetningsmedlem peker ut i Nordsjøen under jakten på ubåter

I halvannen uke søker NATOs krigsskip etter undervannsfartøy i norske farvann. Interessen for å være med på øvelsen Dynamic Mongoose har aldri før vært så høy.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Krigslekene startet mandag og rekordmange NATO-land har sendt skip og luftstøtte til Vestlandskysten. Også Sverige får være med når ti allierte driver antiubåtkrigføring.

I løpet av øvelsen byttes rollene om slik at de fire ubåtene skal jakte på krigsskipene. Treningen blir stort sett ikke synlig fra land.

To ubåter seiler foran NATOs krigsskip

Norske kystnære farvann er attraktive for NATO-øvelser. Tre ganger tidligere har alliansens ubåter seilt til treningstokt i Norge.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Russland øver hyppigere med fly og ubåter, og den norske marinen har trappet opp tilstedeværelsen i nord.

NATO avviser at «Dynamic Mongoose 2015» er et svar på økt russisk aktivitet, men tjenestemenn kaller treningen relevant.

  • Se video fra øvelsen:
    NATOs krigsskip leter etter ubåter i norske farvann mens ubåtene øver på å gjemme seg. NATOs Dynamic Mongoose er den største ubåtøvelsen hittil.

For de fleste er det norske farvannet ukjent. Topografien og nabolaget gjør området attraktivt for øvelser og det betegnes som et krevende og utfordrende farvann.

Mer ubåtaktivitet

Siden den kalde krigens slutt er det blitt færre operative ubåter, men antall land som har skaffet seg undervannsmaskinene er tredoblet. Det er mer aktivitet i Midtøsten, og land som Kina og Russland trener den militære muskelen.

Kommandøren gir ordre til besetningsmedlemmer på krigsskipet

Brad Williamson (i midten) styrer øvelsen. Han tror enda flere NATO-land blir med neste år.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– NATO tar innover seg en ny virkelighet. Det har vært noen år der vi ikke har investert like mye i ubåtkrigføring som vi burde ha gjort, sier kontreadmiral Brad Williamson til NRK.

Som sjef for NATOs stående marinestyrke (SNMG2) leder Williamson øvelsen i Nordsjøen. I mars dirigerte han treningen i Svartehavet.

– Når du ser tilveksten av ubåter rundt om i verden, innser man raskt at en må opprettholde en robust stridsevne for å oppdage dem.

Et helikopter flyr over en ubåt og et krigsskip før øvelsen starter

13 krigsskip, helikoptre, marine overvåkingsfly og fire ubåter deltar i øvelsen Dynamic Mongoose.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

NATOs forskningsskip deltar også på øvelsen for å teste ut ny teknologi. Målet er å gjøre ubåtene raskere og mer stille. Det blir også brukt undervannsdroner og sensorer for å se om slike hjelpemidler kan gjøre søk etter ubåter enklere.

SISTE NYTT

Siste nytt