Hopp til innhold

Overvåkningsskandalen sprer seg til Asia

Kina ber USA om en forklaring etter påstander om at amerikanske og australske ambassader har samarbeidet om overvåking i asiatiske land. USA innrømmer nå at de har gått over streken.

HONG KONG

Hvem spionerer på hvem i Asia, og i hvilket omfang? Edward Snowden gjorde sitt berømte intervju i Hong Kong i juni før avsløringene skjøt fart og han selv måtte flykte til Moskva. Den siste avsløringen i rekken viser hvordan USA har samarbeidet med Australia om å overvåke en rekke land i Asia. Nå ber flere asiatiske ledere om svar.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

I takt med Kinas vekst og stadig større innflytelse globalt, har USA de siste årene jobbet målrettet for å bedre forholdet til den mektige Folkerepublikken. Men nå settes det skjøre forholdet mellom de to supermaktene igjen på prøve, etter at et hemmelig kart over USAs etterretningsvirksomhet i Asia er lekket av den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Kartet viser at så mange som 90 diplomatiske stasjoner er del av et globalt amerikanskledet overvåkingsnettverk.

Avsløringen er den siste i rekken som allerede har ført til at USAs forhold til både EU og Sør-Amerika er blitt svært anstrengt.

Samarbeider med Australia

Hillary Clinton, Xi Jinping

USA har i en årrekke forsøkt å forbedre forholdet til Kina. Her besøker president Xi Jinping Washington D.C. i 2012, da han fungerte som visepresident.

Foto: Jason Lee / Ap

USA skal ha samarbeidet med Australia om overvåkningen i Asia, og australske ambassader i flere asiatiske land skal være del av nettverket, melder den australske avisen Sydney Morning Herald. Landenes ambassader i Beijing skal være blant dem som har deltatt i samarbeidet.

– Kina er ekstremt bekymret over denne rapporten og forlanger en forklaring fra USA, sier Hua Chunying, talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet.

Malaysia og Indonesia opprørt

Natalegawa

Indonesias utenriksminister Marty Natalegawa lurer på hvem som har lyttet på hvem i Asia og ber USA om en forklaring.

Foto: AHIM RANI / Reuters

Malaysia ber også om en forklaring fra USA, og i Indonesia ble Australias ambassadør kalt inn på teppet tidligere denne uken sammen med en amerikansk diplomat. Etter et 20 minutter langt møte kom ambassadør Greg Moriartyr fornøyd ut.

– Jeg har nettopp snakket med generalsekretæren, og fra mitt perspektiv hadde vi et godt møte som jeg nå vil rapportere om til min regjering, sa Greg Moriartyr.

Indonesias utenriksminister Marty Natalegawa har også tatt opp forholdet med Australias utenriksminister Julie Bishop i Perth, og påpeker at hans regjering «naturligvis er svært bekymret».

– Først og fremst handler dette om tillit, sier Marty Natalegawa.

Stater kan ha teknisk kapasitet til å overvåke, foreta en rekke av de rapporterte aktivitetene og samle informasjon, men vi må reflektere over hvilke følger dette får for tilliten mellom land, fortsatte han.

Julie Bishop Abe

Australias utenriksminister Julie Bishop vil ikke kommentere opplysningene om at de har deltatt i USAs overvåkningsnettverk i Asia. Her i møte med Japans statsminister Shinzo Abe.

Foto: POOL / Reuters

Forholdet mellom Indonesia og Australia er allerede tynnslitt på grunn av statsminister Tony Abbotts tøffe tiltak for å stanse indonesiske båtflyktninger fra å ankomme Australia.

Utenriksminister Julie Bishop bekreftet at Natalegawa hadde delt sine bekymringer under møtet, men understreket at Australias regjering ikke kommenterer etterretningsspørsmål.

Thailand vil glatte over

John Kerry i helikopter

USAs utenriksminister John Kerry erkjenner at USA har gått over streken.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

I motsetning til Indonesia, Malaysia og Kina viser Sydney Morning Heralds artikkel at land som Kambodsja, Thailand og Myanmar forsøker å tone ned kritikken mot USA. Det skjer samtidig som utenriksminister John Kerry innrømmer at USA har gått over streken.

– Jeg erkjenner, slik presidenten også har gjort, at noe av dette har gått for langt, sa John Kerry torsdag.

President Barack Obama har derfor bedt om en gjennomgang av virksomheten til USAs etterretningstjenester.

Diskusjon i Kongressen

Etterretningskomiteen i det amerikanske Senatet har tatt initiativ til strengere regulering av NSAs overvåking etter avsløringene de siste månedene.

Torsdag stemte et flertall i komiteen for nye regler for håndteringen av elektronisk informasjon som samles inn av USAs etterretning. Vedtaket setter blant annet grenser for hvor lenge informasjonen kan lagres.

Om innstrammingene får støtte fra resten av Kongressen, er foreløpig usikkert. Flere folkevalgte fra begge de store partiene mener komiteen ikke går langt nok og at noen av NSAs etterretningsprogrammer må skrinlegges fullstendig.

Lon Snowden, Anatoly Kucherena

Advokat Anatoly Kucherena (til høyre) vil ikke oppgi navnet på Edward Snowdens nye arbeidsgiver av sikkerhetsmessige årsaker. Her sammen med Lon Snowden, som i oktober besøkte sin sønn i Moskva.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Snowdens første dag på jobb?

Samtidig er det ventet at mannen som sørget for å avsløre omfanget av NSAs overvåkning skal møte til første dag på jobb i Moskva i dag.

Edward Snowdens advokat Anatoly Kucherena ønsker ikke å avsløre hvilket selskap det er snakk om, av hensyn til 30-åringens sikkerhet, melder BBC.

Det er imidlertid kjent at Snowden tidligere har fått et jobbtilbud av VKontakte, en russisk nettside, som kan sammenliknes med Facebook.

Edward Snowden fikk i august innvilget ett års midlertidig asyl i Russland. Han flyktet til Moskva i sommer etter å ha begynt å lekke dokumenter fra sin tidligere arbeidsgiver NSA, der han jobbet som datatekniker. Siden har han og hans støttespillerne jevnlig lekket nye opplysninger om den omfattende overvåkingen som NSA har drevet i flerfoldige år.

USA har krevd at Russland utleverer den tidligere analytikeren i National Security Agency (NSA). Amerikanske myndigheter ønsker å stille ham for retten, tiltalt for spionasje, men den russiske presidenten Vladimir Putin har avslått å etterkomme kravet.

Vil vitne for Merkel

Edward Snowden

Edward Snowden ble observert utendørs i Moskva 31. oktober.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Torsdag ble det kjent at Edward Snowden er villig til å vitne dersom tyske myndigheter går til sak mot amerikansk etterretning for avlytting av forbundskansler Angela Merkel. Men skal det skje må han vitne i Moskva.

– Snowden kommer ikke til å reise til Tyskland. Det lar seg ikke gjøre, for han har ikke lov til å forlate Russland, sier hans advokat Anatolij Kutsjerena fredag.

Dersom den amerikanske avhopperen og varsleren forlater Russland, vil han også miste sin status som flyktning. Han vil dermed være uten beskyttelse og risikerer å bli pågrepet av en av amerikanernes allierte og utlevert til USA, advarer Kutsjerena.

Tyske etterforskere står derimot fritt til å oppsøke den amerikanske varsleren i Russland, eller oversende ham spørsmål skriftlig, understreker advokaten.

Samtidig skriver Edward Snowden i et brev til tyske myndigheter at han tror det internasjonale presset vil overtale Washington til å stoppe det han kaller «skadelig oppførsel» i sine forsøk på å stanse flere avsløringer.

«Å si sannheten er ingen forbrytelse», heter det i brevet som ble offentliggjort av det tyske parlamentsmedlemmet Hans-Christian Ströbele i Berlin fredag.

Ströbele møtte Snowden i Moskva torsdag. Da ga Snowden uttrykk for at han ønsket å bidra til å oppklare situasjonen, fortalte Ströbele.

– Avsløringene har skadet USA

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev mener avsløringene har skadet USA.

– Nå har amerikanerne en vanskelig jobb med å drive brannslukking i kjølvannet av spionavsløringene, påpeker Medvedev.

Dokumenter lekket fra varsleren Edward Snowden har blant annet avdekket hvordan NSA har avlyttet telefonen til Tysklands statsminister Angela Merkel samt overvåket telefon- og datatrafikk i svært mange land over hele verden.
Det har ikke uventet skapt harme hos mange.

Vladimir Putin

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og president Vladimir Putin har gitt Edward Snowden asyl og mener avsløringene har skadet USA.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

– Det er ikke spesielt behagelig å bli spionert på, så mange statsledere er sinte. Jeg forstår dem godt, sier han i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Medvedev påpeker at spionasje av denne typen ikke er uvanlig.

– Men man skulle jo tro at det ikke foregikk på en så kynisk måte som vi nå har sett, sier Medvedev.

Analytikere har påpekt at ved å gi Snowden asyl, vil den russiske presidenten Vladimir Putin understreke dobbeltmoralen til amerikanerne, som han sier utad prediker om ytringsfrihet og menneskerettigheter, men som ikke følger de samme prinsipper hjemme.

(NTB)

SISTE NYTT

Siste nytt