Hopp til innhold

Belgisk politi lokket somalisk piratleder i filmfelle

Den beryktede piratlederen Afweyne reiste til Brussel, etter løfter om at det skulle lages en film om hans piratvirksomhet. I Belgia ventet politiet, ikke filmprodusenter.

Afweyne

Afweyne, eller «Big Mouth» intervjues av journalister i den somaliske regionen Adado i januar i år. Afweyne hadde kort tid i forveien kunngjort at han pensjonerte seg som pirat.

Foto: Abdi Hussein / Afp

Det er nyhetsbyrået Ap som videreformidler den smått cinematiske historien tirsdag. Ifølge Ap ble Afweyne arrestert i Brussel tirsdag.

Grunnen til at den beryktede, nå pensjonerte, somaliske piratlederen befinner seg i den belgiske hovedstaden, skal være kontakt med representanter for den belgiske påtalemyndigheten.

Disse skal ha gitt Afweyne, også kjent som «Big Mouth», løfter om at det skulle lages en dokumentar om hans jakt etter «penger og gull» på sjøen.

Da han landet på flyplassen i Brussel, ble Afweyne pågrepet sammen med en mann politiet har identifisert som Mohammed M.A., eller «Ticeey».

Kapret belgisk skip

Afweyne

Politiet i Belgia mener Afweyne står bak kapringen av et belgisk skip i 2009.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

Politiet i Belgia kunngjorde nyheten om det som må anses for å være en betydelig «fjær i hatten» på en pressekonferanse torsdag.

Bakgrunnen for den møysommelige planen var at to pirater ble arrestert for å ha kapret et belgisk skip i 2009. Politiet i Belgia bestemte seg da for at de ville forsøke å pågripe bakmennene også, ikke bare dem som gjennomførte kapringen.

– Altfor ofte klarer slike personer å holde seg ute av bildet, mens de lar andre gjennomføre det skitne arbeidet, sa Johan Delmulle i den belgiske påtalemyndigheten på pressekonferansen.

Politiet i Belgia sier de bestemte seg for å lokke den notoriske piraten til Brussel, etter at det ble klart at den internasjonale arrestordren som var utstedt på Afweynw, ikke kom til å gi resultater.

– Etter at agentene over tid hadde bygget opp et tillitsforhold til «Ticeey», og gjennom ham til Afweyne, over flere måneder, ble begge fortalt at de skulle delta i dette filmprosjektet, sier Delmulle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Somaliske pirater

En tjenestemann i den somaliske kystvakta gir litt brød til en pågrepet pirat utenfor kysten av Mumbai februar 2011.

Foto: PUNIT PARANJPE / Afp

Skulle være konsulent

Delmulle opplyser at Afweyne ble spurt om å være konsulent på en dokumentar om piratvirksomhet. Deler av filmen skulle handle om Afweynes, som gjennom flere år har kapret en rekke skip utenfor kysten av Øst-Afrika.

Virksomheten har ifølge Ap gitt Afweyne flere millioner dollar i løsepenger.

Arbeidet med å lokke Afweyne ut i offentligheten ble antagelig gjort lettere av at den beryktede piratlederen annonserte at han «pensjonerte seg» i januar i år.

FN gikk etter dette hardt ut mot en tidligere president i Somalia, som de mener beskyttet Afweyne ved å gi ham diplomatpass.

«Ticeey», mannen Afweyne ble arrestert sammen med, er tidligere guvernør i den somaliske regionen Himan og Heeb. Han er mistenkt for å ha hjulpet Afweyne med piratvirksomheten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pirat i Somalia

En væpnet pirat avbildet på kysten av Somalia nær byen Hobyo 7. januar 2010. Somaliske pirater skaffet seg nesten én milliard kroner i løsepenger i 2011.

Foto: MOHAMED DAHIR / Afp

Milliardindustri

Piratvirksomhet i Adenbukta har vært et stort problem i en årrekke. I 2011 fikk pirater i Adenbukta og den nordvestlige delen av Det indiske hav inn hele 160 millioner dollar i løsepenger, eller i underkant av én milliard norske kroner.

Virksomheten skal ha kostet verdensøkonomien rundt 7 milliarder dollar, ifølge amerikanske One Earth Future Foundation.

De siste årene har imidlertid risikoen for piratangrep i området gått noe ned, etter at stadig flere internasjonale krigsskip patruljerer i området. Bruken av væpnede sikkerhetsvakter fra private selskaper har også gått kraftig opp.

Ifølge den belgiske påtalemyndigheten tok det flere måneder å planlegge arrestasjonen. Delmulle ønsker imidlertid ikke røpe flere detaljer om hvordan planen ble gjennomført.

Det er ikke kjent hvordan Afweyne stiller seg til påstandene om piratvirksomhet.

SISTE NYTT

Siste nytt