Hopp til innhold

Al-Shabaab-leder tatt av Navy Seals

Soldater fra den amerikanske spesialstyrken Navy Seals skal ha tatt en av lederne for den ytterliggående gruppen Al-Shabaab i et angrep i Somalia.

Navy Seals i Liberia

Navy Seals under et annet oppdrag i Liberia. Spesialsoldatene ble i morges fraktet med helikopter til byen Baraawe i Somalia der de pågrep en leder for gruppen Al-Shabaab.

Foto: SCHALK VAN ZUYDAM / AP

Aksjonen fant sted i villaen hans i den somaliske kystbyen Baraawe lørdag morgen, skriver New York Times.

I tillegg skal flere medlemmer av gruppen være drept i skuddvekslingene, som varte i over en time.

Ifølge amerikanske myndigheter er aksjonen satt i forbindelse med terrorangrepet i Nairobi i Kenya for to uker siden. Den islamistiske gruppen har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet mot kjøpesentret der minst 67 mistet livet.

– Vestlige personer i båter angrep vår base på stranda i Barawe, og en av våre ble offer for martyrdøden, sier sjeik Abdiasis Abu Musab.

Planlagt i halvannen uke

Aksjonen beskrives som det største amerikanerne har utført i landet siden spesialsoldater drepte Saleh Ali Saleh Nabhan for fire år siden.

– Angrepet i Baraawe har vært planlagt i halvannen uke, sier en ikke navngitt kilde i det amerikanske forsvaret til New York Times.

Ifølge avisen er det ikke vanlig å uføre slike krevende aksjoner fordi risikoen for tap av egne styrker er stor.

En talsmann for den somaliske regjeringen bekrefter at angrepet ble utført av amerikanske styrker, og at de var informert om angrepet på forhånd, skriver avisa.

Samtidig avviser det britiske forsvarsdepartementet har informasjonen fra Al-Shabaab om at britiske styrker skal ha deltatt. Det tyrkiske forsvarsdepartementet nekter også for at informasjonen om at Tyrkia har deltatt i aksjonen i Somalia, skriver NTB.

Westgate-kjøpesenteret i Nairobi

Westgate-kjøpesenteret i Nairobi ble fullstendig ødelagt i det blodige angrepet.

Foto: Ap

Gatene fulle av geriljakrigere

Barawe ligger cirka 18 mil sør for Somalias hovedstad Mogadishu og er en av få havnebyer som Al-Shabaab fortsatt har kontroll over. Tidligere i år offentliggjorde gruppa bilder som viste flere titalls tungt bevæpnede opprørere i byen.

Lørdag morgen var gatene fulle av geriljakrigere, ifølge innbyggere. Vakter skal ha hindret befolkningen i å nærme seg stedet som ble angrepet.

Skip mot pirater

Vestlige marinefartøy patruljerer havet utenfor Afrikas horn for å stanse piratvirksomheten i området. I januar gjennomførte franske spesialstyrker en operasjon for å redde en kidnappet etterretningsoffiser sør i Somalia. Et femtitall soldater og minst fem helikoptre var involvert. Aksjonen var mislykket, og den franske fangen ble drept.

I fjor satte den amerikanske marinen inn seks helikoptre nord i Somalia for å redde to hjelpearbeidere som ble holdt fanget av pirater

Al-Shabab medlemmer i Mogadishu

Al-Shabab medlemmer deltar på en treningsleir i Mogadishu 17. februar i år. Til tross for at Al-Shabab medlemmene i hovedsak er fordrevet fra hovedstaden, så kan de fortsatt drive øvelser i deler av byen.

Foto: Mohamed Sheikh Nor / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt