Hopp til innhold

Gisler sluppet fri etter to år i fangenskap

To danske og fire filippinske gisler som har sittet fanget i Somalia ble i dag sluppet fri etter to år. – Det har vært et helvete, sier en av dem. Ingen vestlige gisler har vært tatt så lenge som disse.

Etter over to år i fangenskap er to dansker omsider blitt løslatt fra fangenskap i Somalia.

Se video: Satt fri etter to år i fangenskap

De danske sjømennene Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn ble sammen med fire filippinske kolleger tatt til fange av somaliske sjørøvere i januar 2011. Nå er de fri, etter 838 dager.

– Vi har hatt et helvete, sier Eddy Lopez i et intervju med dansk TV.

Han sier han er lykkelig at det hele er over og gleder seg til å se sønnen som nå er blitt fire år.

Søren Lyngbjørn har vært syk lenge, i det siste har han ikke klart å stå på bena og han strever med kraftige magesmerter.

– De vil bare ha penger, de bryr seg ikke om vi lever eller dør. I november trodde jeg at jeg skulle dø. Det kom en eller annen de kalte for en lege, men det hjalp ingen ting. Siden har det blitt meget verre, sier han.

TV-bildene er tatt for en stund siden, de seks er nå på vei hjemover.

Frigivelsen skal ha kostet mange millioner

Eddy Lopez

Eddy Lopez.

Foto: EBU

Eddy Lopez viser de danske journalistene hvordan de seks gislene har levd disse årene. Doen var et hull i bakken og vask var det så som så med.

– Vi fikk rundt tjue liter om dagen, det skulle brukes til mat og drikke også. Så når vi dusjet samlet vi opp vannet og vasket klærne i dusjvannet til slutt, forklarer Lopez.

Videoen viser også at gislene gråter av glede når de blir fortalt at de skal slippes fri.

Ifølge dansk TV2 ble det betalt mellom seks og sju millioner dollar, eller over 35 millioner kroner, for de seks gislene. Rederiet Shipcraft skal ha inngått av avtale med piratene for litt over to uker siden.

TV-kanalen melder at den første dele av løsepengene ble sluppet ned fra fly til piratene på torsdag, den andre halvparten kom tirsdag morgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frigitte gisler

Gislene gråter av glede når de får vite at de snart er fri.

Foto: EBU

– Ikke statlige penger

Den danske utenriksministeren Villy Søvndal vil ikke si noe om hvorvidt det er betalt løsepenger, men sier at den danske stat ikke har betalt og at den heller ikke har forhandlet med piratene.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt sier hun er lykkelig over frigivelsen.

– En sten er løftet fra mitt hjerte, hele regjeringen har vært bekymret, sa hun i en kommentar.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau var det danske spesialstyrker som hentet ut gislene.

Rett etter at nyheten om frigivelsen ble kjent, ble Shipcraft anmeldt til politiet av interesseorganisasjonen Søfartens Ledere for å ha vært for passive i arbeidet med å få gislene fri.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump i retten i bedragerisak: - Heksejakt

– Dette er den største heksejakta nokon gong, sa tidlegare president i USA, Donald Trump då han møtte i retten i New York i dag. Retten skal behandle eit sivilt søksmål om bedrageri.