De siste årene har bortføringer av folk og båter i farvannet utenfor Somalia nådd avisoverskriftene med jevne mellomrom. Internasjonalt samarbeid, der væpnede fartøyer har patruljert havområdet, har ført til en viss bedring i situasjonen, men fremdeles reiser piratene til sjøs.
Britiske soldater border et piratfartøy i Adenbukta i januar i fjor.
Foto: CPL JOE BLOGS / AfpI kjølvannet av dem har vestlige journalister reist til Øst-Afrika for å få noen av verdens mest fryktede lovbrytere i tale. Og i Kenya har de funnet dem, gjerne gjennom en såkalt «fikser».
En fikser selger lokalkunnskapen sin til journalister og setter dem i kontakt med forskjellige kilder mot betaling.
Etterspørselen har gitt kreative sjeler et nytt levebrød.
Er ikke fra Somalia
Dømte pirater i Berbera-fengselet i Somalia.
Foto: TONY KARUMBA / AfpFikseren kjører journalistene rundt i dagevis i jakten på piratene fra Somalia. Jo flere dager det tar å finne dem, jo mer får han betalt. Britiske Channel 4 har intervjuet både en fikser og en av de falske piratene i Kenyas hovedstad Nairobi.
Nå viser det seg at både Dansk TV og velrenommerte Time Magazine har publisert intervjuer med falske pirater.
Flere av dem er ikke somaliere, de har aldri vært i Somalia en gang. Channel 4-journalisten, som selv er fra Somalia, skriver at det var lett for ham å høre at afrikanerne var fra den nordøstlige delen av Kenya der det bor mange somaliere.
En av dem, «Bashir», har vært i bransjen i flere år. I 2010 ble han intervjuet av dansk fjernsyn. Han sier at han ikke helt kan forstå hvordan noen kunne tro på det han fortalte.
Trodde det var skuespill
«Bashir» forteller til Channel 4 at han trodde han stilte opp i en spillefilm.
– Det er ingen pirater her. De har penger nok. Men de hvite mennene ville ha det og vi ble betalt, sier han. Han hevder også at de ekte piratene aldri ville stilt opp på noe slikt.
– Hvorfor skulle de gjøre det? De har penger. De har ikke tid til slikt, sier han.
Times har ikke kommentert saken overfor Channel 4 og nettsaken ligger fremdeles ute.
– At én av piratene i den danske dokumentaren var skuespiller, endrer ikke på filmens overordnede troverdighet, mener Mette Hoffmann Meyer som er redaktør for eksterne dokumentarer til DR Nyheder.
Hun sier filmen like fullt kan skape en forståelse for det som skjer i Kenya og Somalia, der det både er pirater, fattigdom og desperasjon.
Mens en av de andre kildene til Channel 4 sier:
– Folk fra Vesten tror afrikanere er dumme, men vi er ikke det. Vi er lurere enn dem. Vi lurer dem og de tror at de lurer oss, sier den falske piraten.
Denne franske fregatten patruljerte i januar farvannet utenfor kysten av Somalia og Kenya.
Foto: HO / Afp