Hopp til innhold

Økende antall utenlandske islamister som kjemper i Syria

FNs toppdiplomat Paulo Sérgio Pinheiro bekrefter at et økende antall utenlandske islamister kjemper i Syria og at de bidrar til å radikalisere de «vanlige» opprørerne.

Opprørssoldater fra Den frie syriske hæren i Aleppo

En opprørssoldat fra Den frie syriske hæren ber en stille bønn, ifølge fotografen som har tatt bildet, i det de beveger seg 50 meter fra en kontrollpost til den ordinære syriske hæren i gamlebyen i Aleppo. Opprørssoldatene har fått selskap av utenlandske hellige krigere som har en helt annen agenda enn de som startet protestene.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Det er en FN-oppnevnt undersøkelseskomité under ledelse av den brasilianske diplomaten og professoren Paulo Sérgio Pinheiro som bekrefter et bilde mange nå mener er realiteten på bakken i Syria.

FN-komiteen har hentet inn opplysninger og bevis fra mange kilder som er i Syria, og sier den kan bekrefte at utenlandske jihadister kjemper i konflikten og at antallet er sterkt økende.

Pinheiro beskriver situasjonen som «sterkt urovekkende».

Påvirker opprørerne

De utenlandske hellige krigerne opererer både sammen med syriske opprørsgrupper, men også helt på egen hånd, løsrevet fra Den frie syriske hæren og andre grupperinger.

– Det vi ser, er at disse elementene (utenlandske islamister red.anm.) påvirker de syriske opprørerne mot mer radikaliserte standpunkter, sa Pinheiro til FNs menneskerettighetsråd, som gav komiteen mandatet i fjor.

Pinheiro beskrev muntlig de utenlandske islamistene som «terrorister», selv om begrepet ikke brukes i selve rapporten.

Det syriske regimet har siden opprøret startet, i utgangspunkt som fredelige protester, beskyldt utenlandske konspirerende krefter for å stå bak.

Krigsforbrytelser

Pinheiro sier de kan dokumentere at både regjeringsstyrker, pro-regime militser og opprørerne begår grove overgrep, som han mener er å anse som rene krigsforbrytelser og brudd på folkeretten.

Rapporten lister opp drap, regelrette henrettelser, tortur, ulovlige arrestasjoner, seksuell vold og overgrep mot barn.

Paulo Sergio Pinheiro og Navi Pillay

Paulo Sergio Pinheiro har oversendt listen over mulige krigsforbrytere til FN-kollega Navi Pillay.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

FN-granskerne har avhørt mer enn 1100 ofre og vitner.

– Hvis man ser på menneskerettighetssituasjonen i Syria, er nå på et nivå som gjør den vanskelige å beskrive med få ord, sa Pinheiro.

– Grove brudd på menneskerettighetene øker dramatisk i både alvorlighet og antall, fortsatte han og la til at antallet på alvorlig overgrep er så mange at komiteen ikke har mulighet til å granske alt.

– Det er sivile, inkludert mange barn, som må bære byrden med den eskalerende voldsspiralen, sa Pinheiro.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Opprører fra Den frie syriske hæren i Aleppo

En opprører fra Den frie syriske hæren holder vakt i gamlebyen i Aleppo.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Vil ikke navngi

Komiteen sitter på et omfattende bevismateriale som nå skal oversendes FNs sikkerhetsråd.

Det gjelder også en liste med navn på konkrete personer og militære enheter som skal ha begått eller gitt ordre om overgrepene. Pinheiro vil ikke offentliggjøre listen.

– Komiteen mener det ikke er korrekt å offentliggjøre navnene, fordi bevisterskelen har vært lavere enn ved en formell rettslig gransking, sa Paulo Sérgio Pinheiro.

Han og komiteen mener at Sikkerhetsrådet må koble inn Den internasjonale straffedomstolen (ICC). En utfyllende utgave av listen er også gitt til FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay.

– De som står bak overgrep, må før eller senere stilles for retten, sa han videre.

– Hellig krig mot Damaskus

Den syriske representanten i FNs menneskerettighetsråd, Faysal Khabbaz Hamoui, beskylder både vestlige og arabiske land for å stå bak hva han kaller «hellig krig mot Damaskus».

Satirisk veiskilt i Aleppo

Selv om situasjonen er vanskelig og alvorlig i Aleppo, har humoren fortsatt spillerom.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

– Leiesoldatene er en tidsinnstilt bombe, som vil eksplodere både i landet (Syria red.anm.) og i landene som støtter dem når de er ferdig med sitt terroristoppdrag i i Syria, sa Hamoui.

Han mener FN-rapporten burde navngitt landene som bidrar med støtte til «drapsmennene» og listet opp USA, Qatar, Saudi-Arabia, Tyrkia og Libya.

Ingen lysning i sikte

Human Right Watch har i flere omganger sendt sine etterforskere inn i Syria, for å dokumentere mange av overgrepene som FN-komiteen i dag listet opp.

Europa-sjef Jan Egeland ser ingen lysning i sikte.

– Regimet begår fortsatt de største og verste overgrepene, men flere og flere overgrep blir også gjort av de væpnede opposisjonsgruppene. Det er henrettelser av fanger, tortur og så videre. Så denne konflikten må man få en slutt på, ellers vil det bli et fritt fall ned i en uhyggelig avgrunn, sier Egeland til NRK.

– Lakhdar Brahimi er like handlingslammet som Kofi Annan var, fordi man har et splittet verdenssamfunn og så uforsonlige parter. Men dersom man lar konflikten brenne ut av seg selv, kan det ta mange år med en sekterisk krig.

Egeland peker på at august måned har vært en av de blodigste i Midtøsten på 15-20 år. Mellom 5000 og 5500 mennesker har mistet livet, mange av dem sivile.

– I Irak var det aldri over 4000 døde per måned, og det var det heller aldri i krigene i Afghanistan eller Libya. Og september ser ut til å bli like ille, sier Egeland med lang fartstid i «krigens elendighet».

Han mener verdenssamfunnet må gå sammen om å stanse våpenflommen.

– Våpen kommer nå hele tiden inn fra omverdenen. Så det man i alle fall kan gjøre, er å stanse dem som gir våpnene, oljen og pengene.

– Det betyr at de som står på regimesiden - Russland, Iran og andre - må trekke seg tilbake, men det må også de som pumper våpen inn i de verste opposisjonsgruppene, sier Jan Egeland.

SISTE NYTT

Siste nytt