NRK Meny
Normal

– EU-toppene kranglet som i en barnehage

Finansministrene i EU kranglet så kraftig under lørdagens møte at det måtte avbrytes for å roe ned gemyttene. Det skriver nyhetsbyrået Reuters etter å ha snakket med flere som vet hva som skjedde på møtet.

Wolfgang Schäuble

Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble (i midten) under eurogruppens møte i Brussel.

Foto: Eric Vidal / Reuters

Etter at lørdagens møte hadde vart i nesten ni timer, avbrøt eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem overraskende møtet rett før midnatt.

– Det var galskap, som en barnehage. Følelsene hadde tatt fullstendig over, sier en kilde som kjenner til hva som skjedde inne i møterommet i Brussel lørdag.

Dijsselbloem skal derfor ha avbrutt møtet i håp om at en god natts søvn ville føre til en bedre atmosfære når det startet opp igjen i dag.

Euclid Tsakalotos og Alexander Stubb

Den nye greske finansministeren Euclid Tsakalotos (t.v.) i samtale med sin finske kollega Alexander Stubb søndag.

Foto: Michel Euler / Ap

I motsetning til tidligere møter eurogruppen har hatt om den greske krisen siden Alexis Tsipras ble valgt til statsminister i januar, rettet ikke sinnet seg mot grekerne lørdag.

Den nyutnevnte greske finansministeren Euclid Tsakalotos skal ha virket rolig og villig til å ta skritt for å overbevise kreditorene om at grekerne kan bli trodd når de lover å gjennomføre budsjettkutt og økonomiske reformer.

Krangel Draghi-Schäuble

Wolfgang Schäuble

Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble på vei ut etter lørdagens møte, angivelig etter å ha kranglet med Mario Draghi.

Foto: Olivier Hoslet / Ap

En kilde med kjennskap til det som skjedde inne i møterommet sier at møtet ble avbrutt etter en særlig kraftig ordveksling mellom sjefen for Den europeiske sentralbanken Mario Draghi og den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble.

Under ordvekslingen som dreide seg om Hellas' evne til å betjene gjelden, skal Schäuble ha sagt «Jeg er ikke dum».

Den tyske finansministeren er ansett som lederen for landene som krever flere innrømmelser fra Hellas for at landet skal få sin tredje hjelpepakke på fem år.

En kilde sier at etter at den forrige greske finansministeren, Yanis Varoufakis, var den som skapte frustrasjon og irritasjon blant finansministrene, er det nå utålmodighet med Schäubles oppførsel.

– Han har byttet roller med Varoufakis, sier kilden til nyhetsbyrået Reuters.

Mario Draghi

Sjefen for Den europeiske sentralbanken Mario Draghi, på vei inn til lørdagens møte.

Foto: Eric Vidal / Reuters

Eurogruppen delt

Splittelsen i eurogruppen ser ut til å gå mellom en gruppe ledet av Tyskland og en mer kompromissvillig gruppe ledet av Frankrike.

Finland, Nederland og landene i Baltikum skal være blant dem som støtter den harde tyske linjen.

Også Portugal skal være skeptiske til å gi Hellas de rundt 80 milliardene euro landet trenger. Portugiserne peker på at de har klart seg med en hjelpepakke på 78 milliarder, mens Hellas allerede har mottatt to pakker på til sammen 240 milliarder euro.

Innad i flere lands regjeringer skal det også være delte syn på hvordan krisen skal løses.

– Splittelsene i dette spørsmålet går tvers gjennom Europa. Den tyske finansministeren vil kaste Hellas ut av euroen, mens den tyske kansleren ønsker å finne en konstruktiv løsning. Og sånn er det i flere land, sier den østerrikske kansleren Werner Faymann.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt