Hopp til innhold

Derfor ønsker de begge at Hellas forblir i eurosonen

Hva har Merkel og Tsipras til felles? De har mye personlig å hente på å unngå at Hellas forlater eurosonen.

Angela Merkel og Alexis Tsipras

MYE PÅ SPILL: Angela Merkel og Alexis Tsipras: To statsledere som kan bli sett på som fiaskoer om det ikke blir noen avtale mellom Hellas og kreditorene.

Foto: © Hannibal Hanschke / Reuters / Reuters

En viktig pådriver for at kreditorene og Hellas kommer til enighet kan være at to av de viktigste hovedpersonene har stor egeninteresse i å få det til – nemlig statslederne Angela Merkel og Alexis Tsipras.

I Hellas vil statsminister Alexis Tsipras bli en upopulær mann dersom han ikke klarer å bli enig med kreditorene i løpet av søndag. Konsekvensen kan nemlig bli at landet må forlate eurosonen, noe som kan få stygge og uoverskuelige konsekvenser for landet.

Angela Merkel som jernkanslerinne

TABLOID: Den tyske avisen Bild slår fast at Angela Merkel må være en «jernkanslerinne», med klare referanser til «jernkansleren» Otto von Bismarck, som samlet Tyskland i 1871.

Foto: Faksimile

Selv om et stort flertall av det greske folket sa nei til en avtale med EU og IMF på søndag, er det få som vil tre ut av eurosonen og gå tilbake til drakmen.

Meningsmålinger viser at åtte av ti grekere vil at Hellas skal forbli i eurosonen. Samtidig har greske parlamentarikere sagt at de vil anse det som forræderi om det ikke blir noen avtale med kreditorene.

Stygg ripe

Også i Tyskland og resten av verden vil det bli sett på som et enormt nederlag for den mektige kansleren Angela Merkel dersom Hellas forlater eurosonen. Hun har lagt mye politisk prestisje i at ingen land skal kunne bryte ut av eurosamarbeidet, og har slått fast at «dersom euroen feiler, feiler Europa».

– Det vil være en stygg ripe i lakken for Angela Merkel dersom Hellas forlater eurosonen. Det betyr også slutten for Tsipras' karriere og på Syriza som politisk parti. Derfor kan jeg ikke forestille meg at de ikke blir enige til slutt. En grexit vil påvirke hele EU, sier europaforsker Asimina Michailidou ved Universitetet i Oslo til NTB.

Asimina Michailidou

SIKKER: – Jeg kan ikke forestille meg at de ikke blir enige til slutt, sier europaforsker Asimina Michailidou.

Leder for det økonomiske forskningsinstituttet DIW Marcel Fratzscher mener Tyskland kommer til å betale en tung politisk pris hvis Hellas går ut av eurosonen.

– Det er feil å tro at det ville være i Tysklands interesse å bryte forhandlingene og aktivt presse Hellas til en «grexit». Verden kommer først og fremst til å betrakte det som en svikt i tysk politikk, mener han.

Prestisje

Robin Allers, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, sier at samhold- og integrasjonsprosjektet er viktig for Tyskland, og det er viktig at det ikke bryter opp.

– Alternativet, altså at Hellas forlater eurosonen, er mye mer komplisert, og vil uansett koste mye penger. Jeg tror viljen er til stede på begge sider, og den har vært det de siste månedene. Samtidig er dette en meget komplisert sak med mange involverte.

Professor Erik Oddvar Eriksen ved senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo sier at det er først og fremst to ting som gjør at Merkel ønsker å holde Hellas i eurosonen: Tyske banker vil ikke da ta noe tap, og man unngår å gjøre eurosonen mer usikker.

– I tillegg handler dette om mye politisk prestisje for Merkel. Hun er kanskje ikke en stor visjonær rundt europeisk integrering, men hennes partikollega og forgjenger i kanslerstolen, Helmut Kohl, var en av drivkreftene i å skape EU. Dersom Merkel reverserer dette, vil hun også huskes for dette, og det vil være et prestisjenederlag, sier Eriksen.

SISTE NYTT

Siste nytt