Hopp til innhold

– Tror amerikanere flest har et avslappet forhold til dette

Selv om flere republikanere raser mot Obamas utstrakte hånd til Cuba, vil de fleste se at USA på lang sikt er tjent med et normalisert forhold mellom landene, mener USA-ekspert.

Castro-motstandere demonstrerer i Miami.

Castro-motstandere demonstrerte i Miami da nyheten om en mulig forsoning med USA ble kjent.

Foto: JAVIER GALEANO / Reuters

I går ettermiddag norsk tid gikk Barack Obama på talerstolen og fortalte at han vil gjenopprette diplomatiske bånd med kommuniststaten i sør og lempe på både handelsboikott og reiserestriksjoner.

– Håp om et bedre liv

De negative reaksjonene lot ikke vente på seg. I Kongressen beskyldte flere Obama for å ha gjort knefall for tyranniet, mens Castro-hatende eksil-cubanere demonstrerte i gatene i Miami.

I den cubanske hovedstaden Havanna var det derimot mye jubel å spore etter at det ble kjent at gamle fiendelinjer skal viskes bort.

Håvard Melbye byline

Håvard Melbye tror et flertall av amerikanerne har et avslappet forhold til forsoningen med cubanerne.

Foto: Picasa

– Jeg tror nesten samtlige cubanere har ønsket seg dette. Det finnes nok små grupper som fortsatt mener at embargoen har en effekt, men de er helt marginale, sier latinamerika-forsker Vegard Bye ved Universitet i Oslo til NRK.

Han sier forsoningen gir cubanerne et håp om bedre økonomi, bedre levestandard og sterkere ytringsfrihet.

– Det gjør at de nå kan ha et forhold til sine slektninger i utlandet og reise fram og tilbake. Det at de føler at de nå kan få et normalt forhold til omverdenen, er det viktigste, sier Bye.

– Jeg tro man vil se en oppblomstring av ikkestatlig økonomisk virksomhet. Bloggere og uavhengige journalister får mye mer selvtillit. Så vil man på sikt kanskje se at Havanna blir gjenoppbygget fra sin katastrofale tilstand.

– Interessant timing

Det er trolig ikke mange steder hvor hatet mot det cubanske styret og Castro-brødrene er så sterkt som blant eksil-cubanerne som er bosatt i Miami. Men i likhet med Fidel og Raoul er disse en utdøende rase, og de yngre generasjonene er mer åpne for å opprette kontakt med øystaten en båttur unna.

– Yngre cubanere i USA, og spesielt i Florida, har gitt uttrykt et nærmest unisont ønske om en tilnæring. De gamle Castro-haterne er i ferd med å dø, sier Bye.

USA-kjenner og seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier synes timingen for forsoningen er interessant.

– Castrobrødrenes tid er snart omme som politiske ledere og det er nok snart nye ledere på plass i Havanna. Ved å foreta denne endringen nå, så er man i startgropen for å kunne utnytte det, sier Melbye til NRK.

Visepresident Miguel Díaz-Canel, som er jevngammel med Barack Obama, er det nærmeste man kommer en politisk kronprins på Cuba, men spørsmålet er om det innen Castro trer fra har dannet seg opposisjonsgrupper som vil gi ham konkurranse.

– Dette vil ta lang tid. Nå skal et nytt samfunn formes på Cuba. Det blir spennende å følge den utviklingen og se hvordan de økonomiske og utenrikspolitiske endringene skaper nye forutsetninger for politikk, sier Vegard Bye.

– Embargo uten effekt

Melbye sier det finnes sterke krefter i amerikansk politikk som ikke ønsker en endring i forholdet til Cuba.

– Den republikanske kritikken har vært ganske bastant, selv om jeg tror at de som tenker på amerikanske nasjonale interesser vil støtte presidenten i dette, sier han.

I Florida er republikanerne Jeb Bush og Marco Rubio – begge mulige presidentkandidater i 2016 – uttalte tilhengere av en tøff linje mot cubanerne.

– De var vært beintøffe i sin holdning. Marco Rubio har et personlig følelsesmessig forhold til dette siden faren hans kom fra Cuba som flyktning. Den republikanske basen er fortsatt veldig motstandere av Castro og liberalisering av forholdet, sier Melbye.

– Hvordan vil en eventuell republikansk maktovertakelse påvirke forsoningsprosessen?

– Hvis republikanerne får makten og det allerede er etablert diplomatiske forbindelser og forholdet er normalisert, så tror jeg ikke den prosessen vil bli reversert, sier Melbye.

– Men jeg tror at amerikanere flest vil ha et ganske avslappet forhold til dette.

Melbye tror Obama vil vinne debatten over tid og at hans argument om at den 50 år lange embargoen ikke har gitt resultater vil få oppslutning.

– Dette er en økonomisk gigants forhold til et lite naboland. Det er veldig mye som tilsier at en normalisering vil øke USAs muligheter til å påvirke styret i landet, sier Melbye.

SISTE NYTT

Siste nytt