Hopp til innhold

USA utsetter piratkopieringslovene

Senatet i USA har utsatt avstemningen om de omstridte lovforslagene SOPA og PIPA. Natt til fredag ble flere offentlige nettsider hacket som hevn for at amerikanske myndigheter stengte en av verdens største fildelingsnettsteder.

Video Fildelingstjeneste stengt

VIDEO: Politiet beslaglegger flere luksusbiler fra huset til Kim Schmitz.

Lovforslagene «Stop Online Privacy Act» (SOPA) og «Protect IP Act» (PIPA) har ført til heftige protester fra nettbrukere som mener amerikanske myndigheter forsøker å strupe ytringsfriheten på Internett.

Onsdag ble kjent som « Blackout Day » da tusenvis av nettsider, blant dem Wikipedia, gikk i svart i protest mot lovforslagene.

Torsdag gikk FBI til aksjon mot Megaupload, et av verdens største fildelingsnettsteder.

Nettsiden ble stengt med umiddelbar virkning , og fire av bakmennene arrestert.

Det førte til at hackergruppen Anonymous gikk til angrep på amerikanske myndigheter, og nettsidene til FBI, Det hvite hus og justisdepartementet knelte natt til fredag.

«Vi Anonymous setter i gang vårt største angrep noensinne på regjeringen og musikkindustriens nettsider. FBI trodde vel ikke at de kunne komme unna med dette,» skriver Anonymous i en pressemelding, titulert «Internettet slår tilbake».

– Må revurderes

Nå har amerikanske myndigheter bøyd av for et betydelig politisk press fra flere kanter, og utsatt begge lovforslagene, skriver Washington Post.

Fredag kunngjorde Senatets flertallsleder Harry Reid at han vil utsette avstemningen om lovforslaget, som skulle ha funnet sted førstkommende tirsdag.

– Det er ingen grunn til at problemstillingene i dette lovforslaget ikke kan løses. Piratkopiering og forfalskninger koster USA milliarder av dollar og tusenvis av jobber hvert år, og vi må handle for å stanse denne ulovlige praksisen, sier Reid.

Kort tid etter Reids kunngjøring sa SOPA-forfatter Lamar Smith at også han ville be om en utsettelse.

– Jeg har hørt fra kritikerne, og jeg tar bekymringene deres alvorlig. Det er helt klart at vi må revurdere hvordan vi best skal kunne håndtere problemet med utenlandske tyver som stjeler og selger amerikanske oppfinnelser og produkter, sier Smith.

Les også: Politikere trekker SOPA-støtten
Les også: Obama er imot SOPA-lovforslaget

Anonymous tar hevn på FBI etter Megaupload-nedleggelse

Hackergruppa Anonymous tok hevn på FBI etter nedleggelsen av Megaupload.

Foto: Skjermdump fra Twitter

Beslagla luksusbiler og kontanter

Samtidig som amerikanske myndigheter stengte Megaupload, ble fire personer arrestert i New Zealand.

Blant dem er grunnleggeren Kim Schmitz, også kjent som Kim Dotcom. Schmitz skal ha vært kjent som Tysklands mest beryktede hacker på 90-tallet, og er tidligere dømt for hacking, innsidehandel, underslag og kredittkortsvindel.

Luksusbil beslaglagt på Kim Schmitz' eiendom

En av bilene som ble beslaglagt hos Schmitz.

Foto: EBU/APTN

37-åringen har blitt millionær på en rekke nettsider, og Megaupload skal alene ha hatt 150 millioner registrerte brukere og 50 millioner besøkende hver dag.

Da politiet gikk til aksjon mot Schmitz og tre andre personer i New Zealand, beslagla de verdier for over 70 millioner kroner i luksusbiler og kontanter.

Ifølge tiltalen mot Schmitz og hans tre kolleger har Megaupload kostet rettighetsinnehavere over 500 millioner dollar i tapte inntekter.

De risikerer over 50 års fengsel hver dersom de blir dømt på alle punkter.

Kim Schmitz, alias Kim Dotcom

Kim Schmitz, alias Kim Dotcom.

Foto: HANDOUT / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt