Hopp til innhold

Stenger en av verdens største fildelere

Føderale myndigheter i den amerikanske delstaten Virginia har stengt nettsiden Megaupload, og siktet de ansatte for piratkopiering.

Megaupload

Megaupload hevder selv de har over 50 millioner besøkende hver dag.

Foto: Skjermdump

Megaupload er en av verdens største nettsider for fildeling, skal ha vært det 13. mest populære nettstedet i verden, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge tiltalen har selskapet kostet rettighetsinnehavere over 500 millioner dollar i tapte inntekter.

Torsdag gikk FBI til aksjon, og stengte nettsiden med umiddelbar virkning.

Grunnleggeren og seks andre ansatte er nå tiltalt for piratkopiering av filmer, musikk og annet rettighetsbelagt materiale.

Amerikanske myndigheter samarbeidet med politiet i flere andre land for å få tak i bankdetaljer og stenge alle serverne.

Fire personer ble arrestert i New Zealand, og er allerede varetektsfengslet, skriver Wall Street Journal. I tillegg er det utstedt arrestasjonsordre på ytterligere 20 personer i USA og åtte andre land.

150 millioner brukere

Ifølge det amerikanske justisdepartementet har Megaupload tjent over 175 millioner dollar på den ulovlige virksomheten. Nettsiden hevder selv de har 150 millioner registrerte brukere, 50 millioner besøkende hver dag.

«Dette er et av de største bruddene på loven om opphavsrett i USA noensinne, og misbruker offentlig lagring og deling av innhold for å begå og legge til rette for åndsverkskriminalitet,» heter det i tiltalen.

Ifølge tiltalen er selskapene Megaupload og Vestor Limited siktet for piratkopiering, svindel og hvitvasking av penger.

De sju som er siktet risikerer 50 års fengsel hver.

Senest i går gikk en rekke nettsteder i svart i protest mot lovforslagene Stop Online Piracy Act (SOPA) og Protect IP Act, som skal slå hardt ned på piratkopiering på internett.

Amerikanske myndigheter opplyser at de har etterforsket Megaupload i to år, og avviser at torsdagens aksjon har noen sammenheng med de nye lovforslagene.

Les: Politikere trekker SOPA-støtten
Les: – Mobiliseringa er styrt av dei store selskapa

Video Fildelingstjeneste stengt

Video: Bakmennene rundt fildelingstjeneste Megaupload er arrestert.

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland om demningsbrest: – Krigsbrotsverk og ekstremt farleg

FNs tryggingsråd sit no i eit hastemøte for å diskutera den alvorlege situasjonen etter demningskollapsen i Ukraina i natt.