Hopp til innhold

Politikere trekker SOPA-støtten

Flere representanter og senatorer trekker tilbake sin støtte til de omstridte lovforslagene SOPA og PIPA, etter omfattende «Blackout»-demonstrasjoner på internett.

SOPA/PIPA-protester

Demonstrasjoner mot lovforslaget Stop Online Piracy Act (SOPA), slik som denne i San Francisco, kan ha påvirket avgjørelsen en rekke amerikanske senatorer.

Foto: ROBERT GALBRAITH / Reuters

«Blackout Day» var dagen da tusenvis av nettsteder demonstrerte mot de amerikanske lovforslagene SOPA (Stop Online Piracy Act) og PIPA (Protect IP Act) ved å "gå i svart".

18. januar 2012 sensurerte nettsteder som Wikipedia, Reddit og Craigslist sine nettsider i protest mot disse lovforslagene som de mener er «et overtramp på ytringsfriheten».

Det ser ut som at de omfattende onlinedemonstrasjonene har klart å så tvil hos flere amerikanske politikere, skriver CBS.

– Urimelig utvidelse av regjeringens makt

Senator Marco Rubio er en av flere amerikanske politikere som offentlig kritiserer lovforslagene.

Rubio som er en kjent støttespiller for PIPA la ut et innlegg på Facebook hvor han offentlig tilbaketrekker sin støtte for lovforslagene.

«Vi har hørt legitime argumenter på hvordan loven kan påvirke tilgangen til Internett og potensielt være en urimelig utvidelse av den føderale regjeringens makt til å påvirke nettet,» skriver Rubio på sin Facebook-side.

Senator Marco Rubio

Senator Marco Rubio trekker sin støtte til PIPA/SOPA.

Foto: US Senate Photographic Studio-Re

Han mener at kongressen bør unngå å dytte gjennom et lovforslag som kan ha mange utilsiktede konsekvenser.

«Kongressen bør heller lage et nytt forslag som kan slå ned på piratvirksomhet, samtidig som det beskytter en åpen og dynamisk internettmiljø som oppmuntrer til innovasjon,» skriver Rubio.

På nåværende tidspunkt har PIPA-lovforslaget 35 tilhengere og 18 motstandere. 12 senatorer lener mot å stemme nei, mens 35 av senatorene har ennå ikke bestemt seg, skriver nettsiden OpenCongress.

Ny runde i februar

For de som trodde lovforslagene er nå døde og begravet, er det fortsatt for tidlig å juble.

Lamar Smith, kongressrepresentanten som står bak lovforslaget, sier arbeidet med SOPA trolig vil bli gjenopptatt i februar, skriver TechCrunch.

Smith sier lovens formål er å beskytte forbrukerne og det amerikanske næringslivet fra utenlandske tyver som stjeler amerikansk åndsverk.

Kritikerne mener derimot at lovforslaget er forsøkt vedtatt og kjøpt av de mektige amerikanske interesseorganisasjonene for musikk og platebransjen, MPAA og RIAA.

Facebook med klar kritikk

US-IT-FACEBOOK-MARK ZUCKERBERG 123342634

Zuckerberg mener verden trenger ledere som er for internett.

Foto: KIMIHIRO HOSHINO / Afp

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg kastet seg inn i kampen mot lovforslagene på onsdag.

«Internett er det kraftigste verktøyet vi har for å skape en mer åpen og sammenkoblet verden. Vi kan ikke la dårlig gjennomtenkte lover komme i veien for nettets utvikling. Facebook er i mot SOPA og PIPA og vi vil fortsette å være imot enhver lov som kan skade nettet,» skriver Zuckerberg på sin Facebook-profil.

Han oppmuntrer sine følgere om å lære mer om lovforslagene og gi beskjed til kongressmedlemmer om hva de synes om SOPA/PIPA-lovforslagene.