Hopp til innhold

Fortsatt uenighet mellom rike og fattige land

Et nytt utkast til en global klimaavtale ble lagt frem i ettermiddag. Det er kun to dager igjen før 195 land må komme til enighet, og viktige spørsmål om finansiering av klimatiltak og avtalens ambisjonsnivå, er fremdeles ikke besvart.

Klimaminister Tine Sundtoft kommenterer forslagene i Paris.

Mye er ryddet vekk, men det ligger både «gode og dårlige løsninger» inne i utkastet, sa klima- og miljøminister Tine Sundtoft på onsdag.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Teksten som ble presentert på toppmøtet i Paris i dag inneholder langt færre hakeparenteser, opplyser Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

– Det er et stort framskritt, sa han på et møte med forhandlingsdelegasjonene i ettermiddag.

Det nye dokumentet er 14 sider langt (med 15 tilleggdokumenter) og mye kortere enn utkastet som ble lagt fram i helgen. Da var teksten full av hakeparenteser som illustrerer uenighet mellom partene.

– Nå er antallet hakeparenteser kuttet med tre fjerdedeler. Vi har gjort framskritt, men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, sier Fabius.

Uenighet mellom rike og fattige

Ingrid Næss-Holm

Ingrid Næss-Holm mener ansvarsfordelingen mellom i-land og u-land er kjernen for konflikt.

Foto: Presse / Kirkens Nødhjelp

I dokumentutkastet er det flere forslag til endelige avtaler som partene er enige om, uten alternative formuleringer, men viktige spørsmål om finansiering av klimatiltak og avtalens ambisjonsnivå, er ikke avklart.

– Kjernekonfliktene er fortsatt oppe til diskusjon. Slik som utkastet er i dag, så er nok ingen fornøyde, sier Ingrid Næss-Holm, klimarådgiver i Kirkens Nødhjelp til NRK.

Hun mener ansvarsfordelingen mellom i-land og u-land er kjernen for konflikt i avtalen.

– I starten av utkastet står det at det er de rikeste landene som har sluppet ut mest klimaskadelige stoffer gjennom historien. Denne setningen står fortsatt i hakeparentes, sier Næss-Holm.

– Avtaleutkastet slik det ligger nå, sier eksplisitt at rike land skal bidra med klimafinansiering. Men det er fortsatt uklarhet rundt hvorvidt land som Qatar, Singapore eller Kina også skal forpliktes til å støtte de fattigste landene, sier Næss-Holm.

– Et gjennombrudd

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft som har ledet diskusjonene i forkant, var positiv på dagens pressemøte.

Klimaministeren om utfordringene i Paris-avtalen.

– Det er et gjennombrudd. Frankrike har gjort et dristig valg ved å ta ut mange av hakeparentesene. Men alle våre forslag ligger fortsatt på bordet. Våre eksperter ser nå på teksten og det ligger både gode og dårlige forslag i utkastet, sa Sundtoft.

Hun mener man må bygge opp et politisk press for at dette skal bli en god avtale.

– Dette presset bygges under en koalisjon, som Norge er med på. Vi har vært inne i den innerste kjerne hele tiden. Kjernegruppen står sammen om at vi ikke vil godta en hvilken som helst avtale, sier Sundtoft.

Demonstranter fra klimatoppmøtet i Paris.

PROTESTER: Demonstranter protesterte for en rettferdig klimaavtale i Paris i ettermiddag.

SISTE NYTT

Siste nytt