Hopp til innhold

Opera under flyene

Steinvikholm Musikkteater åpnet sin operauke med «Tryllefløyten» i idylliske Prestegårdshagen ved Værnes kirke. De få flyene som tok av fra rullebanen rett over oss ga operaen et ekstra løft.

Kirkeminister Rigmor Aasrud åpner Operauka i Stjørdal 2010.

Kirkeminister Rigmor Aasrud åpnet Operauka i Stjørdal 2010. Staten bidrar i år med 3 millioner kroner til Steinvik Musikkteater.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Papageno (Mads Wighus) og småfuglene i Tryllefløyten i Stjørdal.

Papageno (Mads Wighus) og småfuglene i «Tryllefløyten» i Stjørdal.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Tamino (Marius Roth Christensen) i Tryllefløyten i Stjørdal.

Tamino (Marius Roth Christensen, tidl. gitaristi i Seigmen) i Tryllefløyten i Stjørdal

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Sarastro (Magne Fremmerlid) og Pamina (Anne Wiik Larssen) i Tryllefløyten i Stjørdal.

Sarastro (Magne Fremmerlid) og Pamina (Anne Wiik Larssen) i et dramatisk i «Tryllefløyten» i Stjørdal.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Papageno (Mads Wighus) med sodd og skjenning i Tryllefløyten i Stjørdal.

Papageno (Mads Wighus) med sodd og skjenning i Tryllefløyten i Stjørdal.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK
Operasjef Randi Spets i Steinvikholm Musikkteater med blomster etter premieren på Tryllefløyten.

Operasjef Randi Spets i Steinvikholm Musikkteater med blomster etter premieren på Tryllefløyten.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

I sitt tredje år er «Tryllefløyten» på Stjørdal i ferd med å bli tradisjon. Hvert år får trønderske operatalenter prøve seg i virkelige roller, alt etter hvor langt de har kommet i sin utvikling som operasangere.

Familievennlig humor

«Tryllefløyten» er et lystspill om kampen mellom det gode og det onde, som spilloppmakeren Wolfgang Amadeus Mozart fikk oppført i sitt siste leveår (1791). Både Mozarts udødelige musikk og Emmanuel Schikaneders originale libretto har i 219 år gitt alle som har tatt i materialet et stort rom for humor og slap-sticks, en mulighet heller ikke denne upretensiøse oppsetningen lar gå fra seg.

Stjørdalens versjon av Tryllefløyten er lagt til rette for hele familien ved både å være kraftig nedkortet, samt at det spilles mye på humor og overraskende vrier.

Allerede i åpningsscenen ser vi dette, når Tamino (Marius Roth Christensen) besvimer i møtet med uhyret i skogen, i form av en diger badekrokodille som bæres av en lokal badenymfe.

Uten å røpe for mye kan vi avsløre at tre kvinnelige tjenerne til Nattens Dronning, Elisabeth Cathrine Teige, Sara Eriksson og Nina Sætherhaug opptrer som aggressive grønnkledte sykkelbud. Og når Papageno (Mads Wighus) fristes med god mat og drikke hos Sarastro (Magne Fremmerlid) får han selvfølgelig sodd med skjenningbrød og Dahl’s Ingefærøl. Da vet vi hvor vi befinner oss.

Gagsene og humoren i den lokalt oversatte og tilrettelagte teksten, som for øvrig kommer tydelig fram hos alle sangerne, fører aldri til at vi mister Tryllefløytens magi og troverdighet.

Besto sopran-testen

Tryllefløyten fikk en lunken mottakelse da den hadde sin urpremiere 30. september 1791 i i Wien. Siden har den blitt Mozarts mest kjente og kjære opera, ikke minst på grunn av den fantastiske arien «Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen» («Helvetes hevn koker i mitt hjerte»).

(Det er den samme arien Dollie i 1984 gjorde så stor suksess med da de blandet rock og opera; «Queen of the Night» med Stones-hitten «(I can't get no) Satisfaction».)

De hurtige tonesprangene over to oktaver (fra F4 til skyhøye F6) er selve svenneprøven til koloratursporaner. Norsk-amerikanske Lina Johnson besto denne prøven. Hun kom uanstrengt opp til de lyseste tonene, men mistet et par av tonene i mindre krevende partier. Men så er det ikke så enkelt å synge dette materialet utendørs heller.

Vi ser at det gror

Alle sangere kom i det hele tatt godt fra det i Prestegårdsparken, når vi tenker på at dette er en rekrutt-oppsetning. Både de sanglige og sceniske prestasjoner ga små og store publikummere gode opplevelser.

Blant oss på lekterne var det særlig én som fulgte ekstra godt med: Henning Sommerro (som har skrevet musikken til «Operaen Olav Engelbregtsson», som har premiere 5. august). Han var nok ikke mindre stolt over prestasjonene til datteren Karianne Sommero (16) som sang rollen til en av tre jenter (opprinnelig tre guttestemmer i originalversjonen).

Grønt scenerom

Prestegårdshagen gir operaen et helt spesielt rom å uspille seg i. Grove trestammer deler opp den digre gressplenen, og gir muligheter til en romlig dybde som scenograf regissør Ronald Rørvik og scenograf Anne Spets utnytter til fulle.

En utendørsopera er avhengig av været. Premieredagen gjøres skumle værmeldinger til skamme, og vi får sol som skinner gjennom et skiftende skydekke. Dermed varierer lyset vilkårlig i intensitet før det filtreres av de løsegrønne trekronene. Nå og da skinner sola.

Dette er alt som er av lys. Om det er av budsjetthensyn eller fordi det er midt på dagen vet jeg ikke, men oppsetningen har valgt å ikke bruke kunstig lys. Derimot brukes kunstig røyk og lydeffekter i form av kraftige tordenbrak i de overnaturlige partiene.

Det er her stykket fikk den nevnte drahjelpen av flytrafikken fra Værnes. Det er neppe tilfeldig at forestillingene er lagt til lørdag kl 13 og søndag kl 15, tidspunkter med færrest antall flyavganger fra Trondheim Lufthavn Værnes.

Kledd for utendørs opera

Den som ikke var der lørdag bør få med seg familien på utendørsopera søndag. Selv i regnvær vil Tryllefløyten leve sitt intense liv under store løvtrekroner i Prestegårdsparken. Det er bare å kle seg.

Lørdag kveld melder yr.no at søndagens forestilling omgis av 20 graders varme og et par millimeter nedbør.

Vi benytter anledningen til en diskré oppfordring til arrangørene om å sette opp skilt for alle oss som ikke er lokalkjente i Stjørdal.

Sett gjerne opp et operaskilt helt nede ved rundkjøringa på E6 som peker opp langs E14 gjennom Stjørdal sentrum helt fram til til avkjøringen til høyre inn til Stjørdal museum og Værnes kirke.

Det er bare å gå etter lyden av unge og voksne operasangere som varmer opp stemmene sine til neste forestilling.

Kilde: Wikipedia.no

Nattens Dronning (Lina Johnson) på ATV i Tryllefløyten i Stjørdal.

Nattens Dronning (Lina Johnson) ankom på ATV i Tryllefløyten i Stjørdal.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK