Hopp til innhold

Tar enkle fag for billige studiepoeng

Mange studenter på universitetsnivå tar enkle fag for å sikre seg billige studiepoeng. Studenter frykter det vil skade læringsmiljøet.

NTNU Gløshaugen

Ledelsen ved NTNU forsøker nå å gjøre noe med de såkalte enkle eksamenene som kan gi lette studiepoeng.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Karete Jacobsen Meland og Regine Åbø

Karete Jacobsen Meland og Regine Åbø kjenner til at flere skaffer seg billige studiepoeng ved NTNU.

Foto: Hanne Christin Våge/NRK

I Trondheim har NTNU lagt ned mye arbeid i å hindre at studentene tar fag kun fordi de blir sett på som enkle og lette. Men mange studenter går for de billige poengene.

– Jeg har nok tatt billige studiepoeng ja. Ikke for at det var så lett, men fordi det var relevant, sier en student NRK snakket med i Trondheim.

– Ikke lett

Universitetsledelsen har gjort mye for å sette en stopper for dette, men det er ikke bare lett, sier leder for lektorutdanningen, John Brumo.

– Studentene klager jo ikke på at eksamen er for lett. Det er noe av bakgrunnen for at dette kanskje glipper for kvalitetssikringen vår, sier Brumo.

Han understreker at dette ikke kan være et utbredt problem ved studiestedet i Trondheim.

– Jeg tror det er veldig få studenter som vil lure seg gjennom studiet sitt. Jeg kjenner i alle fall ikke slike studenter, sier John Brumo.

60-fagene

Tidligere ble slike fag kalt for 60-fag. Det var prisen for en tur-retur-billett opp til Dragvoll på eksamensdagen. Det ble også laget lister over de såkalte billige fagene. I dag finnes det en egen nettside der studentene kan finne forslag til enkle og billige studiepoeng.

De siste årene har NTNU gjort mye for å luke vekk såkalte enkle eksamener. Blant annet ved å fjerne noen avkryssingseksamener.

Flere studenter sier de kjenner til systemet med enkle og billige fag.

– Jeg har i ettertid funnet ut at jeg tok såkalte billige studiepoeng. Jeg skjønte det var noe spesielt da de fleste reiste seg og leverte eksamensoppgaven allerede klokka ti, sier Karete Jacobsen Meland.

Student Regine Åbø frykter for kvaliteten på det studentene skal lære hvis dette blir for utbredt.

– Vi går jo her for å lære og bli utfordret, og jeg tror at hvis det blir for enkelt, så vil det skade læringsmiljøet, sier Åbø til NRK.