Hopp til innhold

Her skal de forsinke utviklinga av demens

Ei ny avdeling for unge demente åpna i dag i Trondheim. De demente skal bo i egne leiligheter for å kunne holde seg friskest mulig lengst mulig.

Østfløya ved Trondhjems Hospital, ny demensavdeling

I denne røde bygningen ved Trondhjems Hospital skal unge demente nå få et skreddersydd tilbud.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

– Vi så at unge demente som ble plassert på den vanlige demensavdelinga vår, sammen med mennesker som var mye eldre enn dem, ganske fort mista evnen til å takle dagliglivets funksjoner, sier Sigurd Ingvaldsen.

Han er forstander ved Trondhjems Hospital, som i dag hadde offisiell åpning av en helt ny avdeling for unge demente.

– Avdelinga består av fire toromsleiligheter, hvor brukerne skal kunne fortsette å leve livet sitt så normalt som mulig, sier Ingvaldsen.

Rita Ottervik i omsorgsleilighet

Ordfører Rita Ottervik inspiserer kjøkkenet i en av de nye omsorgsleilighetene ved Trondhjems Hospital.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Avdelinga er bemanna hele døgnet. Ledelsen ved den private stiftelsen tror det vil bli lettere for de demente å kunne ta imot besøk fra venner og familie når de har en egen leilighet.

I disse leiligheten får brukerne lov til å klare seg sjøl så godt de kan, samtidig som hjelpa bare er et lite trykk på trygghetsalarmen unna.

Ved å stelle seg sjøl og ta imot besøk, håper fagfolkene at de demente vil kunne beholde både hukommelse og sosiale evner lenger enn de ville på ei vanlig demensavdeling.

Rita Ottervik og Sigurd Ingvaldsen

Ordfører Rita Ottervik åpna i dag den nye avdelinga for unge demente ved Trondhjems Hospital. Her sammen med forstander ved Hospitalet, Sigurd Ingvaldsen.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Rammer mange når unge blir demente

Definisjonen på en ung dement, er en person under 65 år. Det finnes eksempler på mennesker helt ned i 30-åra som rammes av sykdommen, men de fleste unge demente er mellom 50 og 65 år.

– Dette er mennesker som er i sin beste alder. De har barn, venner, kanskje barnebarn, og noen har til og med foreldre som er i live, sier Sigurd Ingvaldsen ved Trondhjems Hospital.

Unge demente er ikke noen stor pasientgruppe, men når sykdommen rammer yngre, rammer den også mange flere rundt pasienten.

Ektefellen vet kanskje ikke om at det er hjelp å få og sliter ut seg sjøl før de får avlastning fra det offentlige.

Samarbeid med kommunen

Tilbudet om omsorgsleiligheter til unge demente er utvikla i samarbeid med Trondheim kommune.

Så var det også ordfører Rita Ottervik som foretok den offisielle åpninga av avdelinga i dag.

– Gruppa med unge demente vokser, og de vanlige demensavdelingene på sykehjemmene våre er ikke spesielt godt egna for denne gruppa, sier Ottervik.

Hun tror disse fire leilighetene vil utgjøre en stor forskjell. I tillegg til de fire leilighetene åpner et nytt aktivitetstilbud på Trondheims Hospital, hvor unge demente som bor hjemme kan få komme på dagtid.

– I aktivitetssenteret innreder vi blant anna et kjøkken og et treningsrom, forteller Sigurd Ingvaldsen ved Trondhjems Hospital.

Helge Garåsen og Aina Gulliksen

Aina Gulliksen jobber med demente på Trondhjems Hospital. Det var hun som hadde ideen om å lage en egen avdeling med leiligheter for unge demente. Under åpninga i dag ble hun belønna med en blomsterbukett av kommunaldirektør Helge Garåsen.

Foto: Randi Lillealtern / NRK