Hopp til innhold

Selger historiske Orkla-kraftverk

Salvesen & Thams selger alle sine kraftverk. Flere av de fem var med på å danne grunnlaget for Orkla.

Skjenaldfoss kraftverk, Orkdal

HISTORISK: Skjenaldfossen kraftverk i Skjenaldelva i Orkdal er ett av kraftverkene som nå selges. Kraftverket ble bygd 1906 for å gi strøm til gruveanlegget på Løkken Verk og Thamshavnbanen.

Foto: PeltonMan / Creative Commons

Kristiansand-bedriften Bekk og Strøm kjøper i alt fem småkraftverk for et beløp i hundremillionersklassen, skriver Avisa Sør-Trøndelag.

– Selv om det gir langsiktige inntekter å eie kraftverk, er det veldig kapitalkrevende og en langsiktig investering. Ved å selge frigjøres kapital som vi kan investere i andre områder, der omløpshastigheten på pengene er raskere, sier Bjørn Wiggen, styreleder i Thams og Salvesen, til avisa.

Grunnlaget for Orkla

Bjørn M. Wiggen

SELGER UNNA: Bjørn Wiggen, styreleder i Thams og Salvesen, sier selskapet selger kraftverkene for å få penger til å investere på andre felt. Wiggen er tidligere toppsjef i Orkla, som kraftverkene var med på å danne grunnlaget for.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

De frem kraftverkene som skifter eier 1. juni er Skjenaldfossen (1906) og Sølbergfallet (1921) i Orkdal, Sagbergfossen i Melhus (1917), samt Frilsjøen (2001) og Styggtjønna (2003) i Meldal.

Det eldste og klart største er Skjenaldfossen. Kraftverket ble bygd 1906 for å gi strøm til gruveanlegget på Løkken Verk og Thamshavnbanen. Dette var med på å danne grunnlaget for selskapet som senere ble Orkla ASA.

– Vi er stolte over at vi har fått anledning til å ta over disse historiske kraftverkene, og vi gjør det med stor ydmykhet og respekt og gleder oss til en stor tilstedeværelse i dalføret, sier daglig leder Carl Fredrik Lehland i Bekk og Strøm til Avisa Sør-Trøndelag.

Kjøper seg opp

Pengene til oppkjøpet kommer fra selskapets eiere, Køhler-gruppen i Stavanger og det østerrikske investeringsfondet Enso Hydro.

Fra før av har Bekk og Strøm investert 300 millioner kroner i norsk kraftverk. Disse produserer totalt 35 GWh, mens kraftverkene de nå kjøper kommer til å produsere 29 GWh.

Ifølge Lehland er selskapet interessert i å kjøpe flere småkraftverk i Midt-Norge.