Torsdag starter den første Gjengangerkonferansen i Trondheim.

240 delegater fra hele landet vil være tilstede for å høre om samarbeidet mellom politi, kommune og fengsel, som har hjulpet mange rusmisbrukere tilbake på rett kjøl.

Suksesshistorie

Politioverbetjent, Arne Kvithammer, har vært med siden starten, teamet som i dag består av en politimann og to personer fra kommunen, er i ferd med å bli en suksesshistorie for flere titalls tidligere rusmisbrukere i Trondheim.

– Vi startet opp i 2006. Siden den gang har vi vel hatt kontakt med rundt 40 til 50 stykker. Mange av disse har vi hatt kontrakter med i flere år, sier Kvithammer til NRK.

– Moroa var liksom over

I ei blokkleiglighet midt i Trondheim bor 39 år gamle Håvard.

Han starta sitt rusmisbruk og kriminelle løpebane som 17 åring før han ble fanga opp av Gjengangerteamet.

– Da var livet veldig vanskelig. Jeg hadde drevet aktivt i rusmiljøet i flere år, men begynte å bli dårlig av det. Moroa var liksom over, sier Håvard.

– Jeg fortsatte ei stundt til likevel, helt til jeg fikk kontakt med Arne og teamet hans. Da ble det oppfølging i massevis, ikke alltid like populært fra min side, men jeg er veldig glad for det nå i ettertid. Hadde det ikke vært for hjelpa jeg fikk, så hadde jeg nok ikke vært der jeg er i dag.

– Hva tror du er årsaken til at du er i ferd med å lykkes?

– Først og fremst så har jeg hatt et ønske om å få skikk på livet mitt i mange år, ruslivet er en livsstil jeg virkelig ikke liker. Teamet sørger for at livet blir godt å leve uten rusen, sier Håvard.

– Kunne aldri stole på sønnen min

Håvards mor har også slitt med sønnens rusmisbruk, men etter ei vanskelig tid, ser også hun lyst på livet igjen.

– Det har vært utrolig bra, helt alfa omega. Håvard har begynt å ta mer hensyn til familien og dem han har i rundt seg. Før kunne jeg ikke stole på sønnen min, slik er det når man vanker i rusmiljøet, man blir skuffet gang på gang, sier moren.

Men nå er alt forandret.

– Jeg sover godt om natten, og det er godt å ha Håvard tilbake i huset.

Mye å lære bort

Torsdag deltar også Håvard, sammen med med andre som har blitt redda av Gjengangerteamet.

I to dager skal han hjelpe de 240 møtedeltagerne, som skal lære mer om Trondheimsmodellen og samarbeidet mellom politi, kommune og fengsel, mens Håvard vil lære litt om nye arenaer.

Rusmisbruker - Teamet har hjulpet opptil 50 rusmisbrukere i Trondheim siden prosjektet ble startet opp. - Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Teamet har hjulpet opptil 50 rusmisbrukere i Trondheim siden prosjektet ble startet opp.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK