Hopp til innhold

– Jeg vil gjerne ha et A4-liv

Noen få og nære støttespillere er nok for å gjøre en kriminell gjenganger lovlig og rusfri.

Illustrasjonsbilde: vold.

Gjengangerteamet hjelper kriminelle tilbake til samfunnet. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I Trondheim er det etablert et unikt samarbeid mellom kommune, fengsel og politi.

Et kaotisk liv

Rapporten «Et verdig liv» beskriver en kriminell gjenganger som en mann mellom 25-40 år som er domfelt minst ti ganger og opplever livet som kaotisk.

Håvard passer inn i beskrivelsen. Han har ti dommer for vinningsforbrytelser, er 37 år og har slitt med rusproblemer fra han var 17 år gammel. Nå er han en del av gjengangerprosjektet, og ønsker seg et rolig liv.

– Målet mitt er å komme meg i fast jobb, ha en bolig og et familieliv. Det andre er ikke noe å trakte etter. Jeg vil gjerne ha et A4-liv, jeg.

Overfladisk rusmiljø

«Et verdig liv» slår fast at det er nok med noen få stabile støttespillere for å inspirere og hjelpe gjengangere. Disse kan både være støttepersoner fra det offentlige, en venn eller en fra familien.

– Jeg har venner. Men i rusmiljøet blir man ikke så nære, det blir med overfladisk, forteller Håvard.

Han har forståelse for at gamle venner holder seg unna når han ruser seg. I slike tilfeller kan derimot Arne Kvithamar fra politiet og gjengangerteamet spille en viktig rolle.

Arne Kvithamar

Arne Kvithamar og de andre i gjengangerprosjektet kan kommunisere fritt med hverandre om de som trenger hjelp og støtte.

Foto: Kari Stenhjem / NRK

– Vi prøver å følge personene over en tid, det er litt av poenget. Jeg og Håvard har vært på flere turer sammen, og vi prater veldig godt.

– Jeg trodde ikke prating ville hjelpe meg noe, men det har det faktisk gjort, svarer Håvard.

Har ikke taushetsplikt

Gjengangerteamet i Trondheim består av 30 personer, og kommer både fra politiet, fengselet og kommunen. Det som gjør prosjektet spesielt er at de har fått en unntak fra taushetsplikten, slik at de hele tiden kan kommunisere med hverandre.

Forsker Bjørn Arnesen er ansvarlig for rapporten «Et verdig liv» og mener det er derfor prosjektet fungerer.

– Dette fungerer veldig bra fordi det hele tiden er den samme personen gjengangeren treffer når han blir konfrontert i forhold til kriminalitet. Både når han må sone, trenger støtte og vil begynne med et nytt liv.

– Må finne meg selv

Håvard er inspirert til å få et nytt og bedre liv, både fordi han har offentlige støttespillere, og fordi han nå har fått seg kjæreste.

– Noen sier finn kjærligheten eller finn Jesus, stemmer det?

– Jeg må nok finne meg selv først, svarer Håvard.