Hopp til innhold

– Det kan bety at ruskjørere kommer seg unna

Stadig flere nettsider kartlegger politiets sivile biler og deres bevegelser. Politioverbetjent setter spørsmålstegn ved moralen hos de som oppretter nettsider for å motarbeide politiets arbeid.

I sivil politibil i Lågendalen

Politiet er ikke begeistret for at folk oppretter nettsider for å varsle om politiets trafikk-kontroller.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Sivert Rannem

Politioverbetjent, Sivert Rannem, mener moralen til folk bak slike nettsteder ikke er den beste.

Foto: NRK

Mange legger ut politiets bevegelser på sosiale nettverk. Både Twitter og Facebook-brukere legger daglig ut informasjon om farts- og promillekontroller rundt om i landet.

Nå finnes det også flere nettsider som kartlegger politiets sivile biler og deres bevegelser. Alle kan registrere seg og legge inn informasjon.

– Jeg synes det er fascinerende og litt spesielt at folk orker å bruke tid på dette, men jeg er ikke veldig bekymret, sier politioverbetjent i Nord-Trøndelag politidistrikt, Sivert Rannem til NRK.no.

– Råkjørerne kommer lettere unna

Også politiet selv har tatt i bruk sosiale medier for å varsle om sine egne trafikk-kontroller. I fjor tok Troms politidistrikt i bruk for å varsle om at de planla å gjennomføre en kontroll på et gitt sted.

– Når kontrollen er varslet vet folk at vi er til stede, og det vil ha sin virkning på fartsnivået. Når det er kjent at politiet er til stede går fartsnivået ned. Det primære med all trafikktjeneste er at folk skal etterleve trafikkreglene, sier operasjonsleder, Roy-Tore Meyer.

Men politioverbetjent Rannem er ikke sikker på at disse varslingene på Facebook og Twitter alltid er like hensiktsmessige.

Reagerer på moralen

– Vårt samfunnsoppdrag er jo først og fremst å skape sikkerhet. Og dersom de som kjører i rus eller de som kjører for fort, blir varsla om kontrollen, så kommer de jo lettere unna, sier han.

Rannem reagerer ikke spesielt på den nye nettsiden, men han synes moralen til de som oppretter slike sider, er diskutabel.

– Om de kartlegger de sivile bilene våre, så har vi måter for å forbli «usett» om det er det vi ønsker. Vi skifter jo dessuten ut bilene ofte, så da må de henge i. Men jeg synes ikke noe om at disse folkene ønsker å varsle råkjørere. Hva skjer dersom disse personene faktisk kjører på og dreper folk?

– Det havner på Facebook med en gang

I mars ble NRK med politiet ut på en promillekontroll i Sogn.

Denne kontrollen ble varsla på ei Facebookgruppe like etter at den var i gang.

– Av og til har vi knapt kommet i gang før det ligger ute på Facebook. Det kan være bilister vi stopper som sier de alt har fått melding på Facebook om at politiet stod der, forteller politiførstebetjent Svein Inge Harberg.

Han innrømmer at dette har blitt et hodebry for dem.

Promillekontroll

Promillekontroller blir ofte meldt på Facebook før politiet har klart å rigge seg opp.

Foto: Ole André Rekkedal / NRK