Hopp til innhold

Her inne ligger museets gamle skatt

Det tradisjonelle museumsbesøket faller kraftig rundt om i Trøndelag. Det betyr at også langt færre enn før får se Namdalsmuseets litt bortgjemte skatt i Namsos.

Geir Grøtan

Konservator Geir Grøtan med Namdalsmuseets stolthet. Fembøringen fra slutten av 1800-tallet.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Fembøringen i 1934

I 1934 kom fembøringen seilende inn til Namsos med mange personer om bord.

Foto: Namsos bys historielag

Dårlig sommervær og hardere konkurranse om publikum får skylden for at mange museer opplever mindre besøk enn før. På Namdalsmuseet i Namsos ligger hovedattraksjonen godt gjemt i et eget hus som langt flere var interessert i å se tidligere.

Hovedattraksjon

– Ja, her inne ligger absolutt en av våre hovedattraksjoner, sier konservator Geir Grøtan når han låser opp døra til det store båthuset.

For her inne ligger en gammel fiskebåt fra slutten av 1800-tallet. En av bare fem fembøringer av denne typen som er tatt vare på i hele Norge.

– Båten er 44 fot lang (13,4 meter) og ble bygd for fiskere fra Gravvik som brukte den i flere år i Ytre Namdal, forteller Grøtan.

I 1934 ble båten kjøpt opp av Namdalsmuseet og den ble seilt inn til Namsos samme høsten.

– Da ble den lagret nesten på samme plassen hvor den ligger i dag. Etter over 30 år ute, fikk fembøringen sitt eget båthus i 1967. I dag har vi en god del redskaper og utstyr fra trøndersk kystkultur inne i båthuset. Men fembøringen er hovedattraksjonen, og folk blir ofte veldig overrasket over hvor stor den er når de kommer inne døra her, forteller Geir Grøtan.

Flere har også vært på besøk inne i båthuset for å lage kopier av fembøringen.

– Det finnes jo ikke arbeidstegninger av båten. Slike båter ble bygd på erfaring fra menn som igjen hadde lært av sine forgjengere. Båten er fortsatt i god stand og ville nok holdt seg flytende i sjøen om den bare hadde fått trutnet litt i vannet først, mener Grøtan.

Snart 90 år

I snart 90 år har Namdalsmuseet holdt til på Østbyen i Namsos. I dag kommer folk stort sett når det er kulturmartna eller førjulsmartna. Da kan det komme flere tusen besøkende i løpet av få dager. Men ellers er det veldig stille. Som ved flere andre mindre museer.

– Konkurransen om publikum er blitt mye hardere enn da jeg begynte å jobbe her for snart 30 år siden. Det er lekeland og aktivitetssentre, og skal vi ta opp konkurransen må vi få flere ressurser. Vi må skape mer liv og røre i husene, og la folk få oppleve aktiviteter, tror konservatoren ved Namdalsmuseet.

Fembøringen i 1934

Fembøringen i sjøen utenfor Namsos høsten 1934.

Foto: Namsos bys historielag