Hopp til innhold

– Å gi opp finnes ikke i vårt språk

Den iranske studenten Hamideh Kaffash ble sendt ut av landet i dag, etter at hun ble nektet oppholdstillatelse av UDI.

Hemideh

Hamideh var lettet da hun skulle reise hjem, selv om hun trives godt i Trondheim. – Det blir godt å slappe av litt, sier hun.

Foto: Morten Andersen / NRK

Hamideh

Mandag morgen hadde Hamideh pakket kofferten og var klar til å ta flyet hjem til Iran.

Foto: Morten Andersen / NRK

Mandag morgen ble NTNU-stipendiat Hamideh Kaffash sendt ut av landet, etter at hun og to andre studenter fikk beskjed av Utlendingsdirektoratet (UDI) om at de ikke får innvilget midlertidig oppholdstillatelse i Norge.

– Jeg er glad for at jeg skal hjem og besøke familien min etter ett år. Det blir en lettelse å komme hjem, det har vært så mye press, sier Kaffash til NRK.

UDI viser til utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.

Lang ventetid

Hamideh Kaffash

– Livet går videre, sier Kaffash under avreise på Værnes.

Foto: Morten Andersen / NRK

Kaffash har hatt en form for oppholdstillatelse som kalles «early work start» i påvente av den midlertidige oppholdstillatelsen.

Hun jobber med reduksjon av CO2-utslipp innen ferromanganproduksjon, og har kun vært i Norge i ett år. Før sommeren fikk hun beskjed om at PST var redd for at hun og andre forskere ville bruke det de lærer i Norge til å lage atomvåpen i hjemlandet.

Ventetiden var lang og avslaget kom overraskende på henne.

– Jeg driver med miljøvennlig teknologi og kan ikke forstå hva som er sensitivt med det. Det jeg jobber med, er kjent for folket i Iran, sier hun.

– Livet går videre

– Hva tenker du om å starte på nytt igjen, for eksempel i Iran?

– Livet går videre, og jeg er forsker, forskere har alltid en plan, sier hun.

Brynjulf Risnes

Advokaten til Hamideh Kaffash er Brynjulf Risnes, som har spesialisert seg innen strafferett og spørsmål knytta til immigrasjon.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Kaffash har lyst til å fortsette å studere, frem til hun får doktorgraden sin, enten i Iran, eller i et annet land.

– Det er en prioritet, men samtidig håper jeg å vinne rettsaken, slik at jeg kan komme tilbake til Norge. Jeg er fortsatt positiv og håper på det beste, sier Kaffash.

Stipendiaten sier at hun kommer til å savne de ærlige og snille menneskene i Norge, men ikke behandlingen hun fikk av UDI og PST.

– Jeg har fått mye erfaring og mange gode venner under oppholdet, så det var nok ikke bortkastet, sier hun.

Kaffash og hennes advokat Brynjulf Risnes vil fortsette å kjempe for hennes sak, og er positive til at de kan seire i retten.

– Å gi opp finnes ikke i vårt språk, sier Kaffash.

NTNU beklager

NTNU endrer praksis

Seniorrådgiver ved NTNU, Kathrine Vangen, beklager sterkt for at de iranske studentene har kommet i en slik situasjon.

Foto: Morten Andersen / NRK

Seniorrådgiver på NTNU, Kathrine Vangen, jobber med internasjonale forskere og synes Kaffash og de andre iranske stipendiatene har kommet opp i en vanskelig situasjon.

– Spesielt er det vanskelig fordi de har vært her så lenge før avklaringen har kommet, og det er noe vi beklager sterkt, sier Vangen til NRK.

Det er UDI som fatter vedtak om tidlig arbeidsstart, og NTNU har hatt god erfaring med ordningen tidligere.

– Vi må likevel vurdere rutinene på nytt, for å hindre at flere havner i samme situasjon, sier hun.

En iransk student ved NTNU ble sendt ut av landet i dag. Hamideh Kaffash forsker på hvordan man kan redusere CO2-utslippet når man lager ferromangan. UDI mener kunnskapen hun får ved universitetet kan bidra til Irans atomvåpenprogram.

Se video fra da Hamideh Kaffash reiser fra Værnes i dag.