Hopp til innhold

Estil på sokkel i hjembygda

Lørdag ble Frode Estil-statuen avduket i Lierne. – Den ser veldig atletisk og fin ut, og hakket bedre enn den nålevende utgaven, smilte Estil.

Frode Estil
Foto: Terje Valen Høihjelle

Estil og Hetland

Frode Estil og Tor Arne Hetland konkurrerte i Estilbakkløpet etter avdukingen. Og der var Hetland så vidt raskere enn sin gode venn.

Foto: Terje Valen Høihjelle
Folksomt i Lierne

350 hadde møtt opp til avdukingen av Frode Estil-statuen i Lierne.

Foto: Terje Valen Høihjelle
Frode Estil

Frode Estil holdt takketale etter avdukingen, som arbeidsminister Robert Eriksson (bak t.h.) avduket.

Foto: Terje Valen Høihjelle

Det var arbeidsminister Robert Eriksson som avduket statuen under årets Li-martna foran 350 frammøtte.

Blant dem som var til stede var tidligere OL-vinner og verdensmester Tor Arne Hetland og fylkesmann Inge Ryan, men hovedpersonen var selvsagt Frode Estil.

– Det er en veldig spesiell følelse. Jeg føler meg kanskje litt ung for å få en statue, men jeg føler meg veldig beæret og er en veldig stolt mann i dag. Det ble et veldig bra sluttprodukt, sier Frode Estil.

13 mesterskapsmedaljer

Estil har aldri lagt skjul på hvor han kommer fra, selv om han har bodd i Meråker de siste 15 årene.

– Jeg håper dette kan bidra til at folk stopper og legger ekstra merke til denne fine bygda, sier Estil som var veldig fornøyd med statuen som er laget av Knut Høihjelle.

– Jeg synes den ser veldig atletisk og fin ut, og hakket bedre enn den nålevende utgaven. Veldig bra, sier klassiskeksperten.

Det var Jarl Andreassen som tok initiativet til statuen, som er anerkjennelse for det Frode Estil har oppnådd i langrennssporet, mens også for hans gode holdninger både i og utenfor sporet.

42-åringen har 13 mesterskapsmedaljer, inkludert seks gull. Alle medaljene kom i perioden 2001 til 2007, og flere av medaljene kom i posten i etterkant etter at konkurrenter ble avslørt for bruk av doping.

Estilplassen

– Frode har ikke fått den oppmerksomheten han fortjente der og da, så det er stor støtte fra lokalbefolkningen om denne statuen og plassen rundt. Det er også spesielt med tanke på at det var her han trente som ung, og Frode er en person som virkelig setter Lierne på kartet, sier Frode Gåsbakk, prosjektleder for plassen rundt statuen.

– I tillegg ville Frode gi noe tilbake til bygda, gjennom samlingsplassen rundt statuen som er en arena både for informasjon om nasjonalparkene i Lierne, og fysisk aktivitet med «Estilbakke-løpet» som arrangeres like ved, sier Gåsbakk.