Hopp til innhold

«Gjenoppdaget» brev fra 1700-tallets største kjendis

Ett av de mest verdifulle brevene etter Voltaire, en av opplysningstidens store tenkere, ligger i et arkiv i Trondheim.

Voltaire og brevet skrevet av ham, som befinner seg i Trondheim

KJENT TENKER: Voltaire og brevet han skrev for hånd, trolig i 1741, som av en eller annen grunn havnet i Trondheim.

Foto: Nicolas de Largillierre (Creative Commons) / Amund Aune Nilsen / NRK/montasje

– Du ser på flekkene at det har sin historie. Om det er rødvinsflekker eller kaffe, vet vi ikke, humrer Stein Johansen ved NTNU Gunnerusbiblioteket.

Han viser frem brevet i Knudtzon-salen i Gunnerusbiblioteket. Det er trolig skrevet i 1741, og helt sikkert av datidens store kjendis.

– Voltaire er kanskje den mest berømte personen på 1700-tallet. Han var en kjempekjent forfatter som engasjerte seg i mange saker, sier Martin Wåhlberg, postdoktor i fransk litteratur ved NTNU.

– Mediepersonlighet

Martin Wåhlberg, postdoktor ved NTNU

SIER MYE OM TRONDHEIM: Martin Wåhlberg, postdoktor i fransk litteratur, mener det faktum at brevet befinner seg i Trondheim sier mye om byens historie som kunnskapsby og -sentrum.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

I dag ville vi ha kalt Voltaire en mediepersonlighet, forklarer Wåhlberg.

– Så fort det oppsto en eller annen krise, var han på banen og kommenterte den, og fikk masse oppmerksomhet. Han var etterhvert også så berømt at andre personer gikk til ham for å bli berømte, forteller han.

Brevet er sendt fra Brussel og mottakeren er sannsynligvis en adelsmann ved et hoff, kanskje tysk eller dansk.

Uansett er dette nettverksbygging på høyt nivå - 300 år tilbake i tid. Voltaire forteller mottakeren om hvem han har møtt og skal møte, og ber ham om å hilse til kongen. Ifølge Wåhlberg er det lett å merke at Voltaire bygger nettverk og karriere.

Voltaire ved Fredrik den stores slott Sanssouci, av Pierre Charles Baquoy

SKREV MANGE BREV: Voltaire brukte brev blant annet for å holde statusen sin som en kjent person ved like. Her er han portrettert ved Fredrik den stores slott Sanssouci i Potsdam, hvor han i en periode oppholdt seg. Kunstner er Pierre Charles Baquoy.

Foto: Pierre Charles Baquoy / Creative Commons

Verdifullt

Verdens kanskje fremste Voltaire-ekspert, professor Nicholas Cronk fra Oxford University, besøkte nylig Trondheim under Litteraturfestivalen Spor og Barokkfest. Voltaire-eksperten fastslår at brevet i Gunnerusbiblioteket er ett av de mest verdifulle etter franskmannen.

– Alt er skrevet med hans håndskrift. Brevet har tre sider, hvor alt er skrevet av ham, forteller Cronk, professor i fransk litteratur og president i The Voltaire Foundation.

– Det gjør det ganske så spesielt, for mange av Voltaires brev var skrevet av en sekretær, og kanskje bare signert av ham selv.

Slike brev var ettertraktede samlerobjekt allerede på 1700- og 1800-tallet.

– Det er mulig at noen har kjøpt brevet fra en venn, og deretter ønsket å gi det til et bibliotek eller akademi som et håndfast bevis på Voltaires liv. Han var så berømt at folk ville ha samlet autografer, forklarer Cronk.

Nicholas Cronk, professor i fransk litteratur ved Oxford University og Voltaire-ekspert

SPESIELT BREV: – Alt er skrevet med hans håndskrift. Brevet har tre sider, hvor alt er skrevet av ham. Det gjør det ganske så spesielt, for mange av Voltaires brev var skrevet av en sekretær, og kanskje bare signert av ham selv, sier Nicholas Cronk, professor i fransk litteratur ved Oxford University og Voltaire-ekspert.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Lang tradisjon for kunnskap

Brevet kom til Trondheim en gang på 1800-tallet. Hvorfor det havnet her, i Europas utkant, vet foreløpig verken biblioteket eller ekspertene.

– Jeg tenker at det er litt mer naturlig enn en skulle tro, sier Wåhlberg.

Han minner om at Trondheim hadde landets første vitenskapelig akademi. Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab ble stiftet i 1760, og samlingene befinner seg i dag i Gunnerusbiblioteket.

– Trondheim har en fantastisk fortid som kunnskapsby og -sentrum. Det er kanskje ikke så mange som vet det, men allerede i middelalderen var det tett kontakt mellom læringmiljøer i Trondheim og sentralt i Europa, avslutter Wåhlberg.

Gunnerusbiblioteket ved NTNU i Trondheim skjuler mange nokså ukjente skatter. En av dem, et håndskrevet brev fra 1700-tallets største kjendis.

VIDEO: Brevet fra Voltaire vekker internasjonal oppsikt.