Hopp til innhold

– Bare barbér bestemor

Når kroppen forandrer seg og mor, bestemor eller oldemor begynner å få skjegg og bart, sier du ifra da? Det bør du gjøre, mener både forsker og eldre selv.

Fjerner ansiktshår

Frisør Anita Storholm piffer opp utseendet til de eldre på Valentinlyst i Trondheim. Det tar bare noen få sekunder å fjerne et par dun fra kinnet til Solveig Skjenstad (97) slik at hun føler seg litt freshere. De syns begge det er dumt hvis det er tabu å si fra til folk hvis de har hår i ansiktet.

Foto: Juliet Landrø / NRK

– Det er ingen som ønsker å se sjuskete ut, sier Bjørg Jønland (81) fra frisørstolen på Valentinlyst sykehjem i Trondheim.

Og i dag ser damene på dagsenteret litt ekstra friske ut etter en tur til frisør Anita Storholm.

Bjørg Jønland

Bjørg Jønland (81) sier det også er viktig for eldre å se bra ut.

Foto: Ellen Flå / NRK

– Jeg har sagt til sønnene mine, at den dagen jeg slutter å gå til frisørdama og tannlegen da kan dere bare pakke meg inn. Det er viktig å ta vare på seg selv, sier Fru Jønland.

Det går på selvrespekten løs

Hun får selskap av 97 år gamle Solveig Skjenstad som kommer trippende inn i salongen på lave hæler.

– Jeg ser ikke ut Anita, proklamerer den lille velkledde dama til frisøren.

– Det sier du alltid, smiler Anita tilbake.

Hun opplever at de eldre setter stor pris på å få stæsjet seg litt på håret, og at de vil at folk skal si fra om hårvekst i ansiktet eller andre ting.

– Ja, jeg er veldig redd for at noe er i ansiktet som ikke skal være der. Jeg vil da se ordentlig ut, sier 97-åringen og setter seg til rette i frisørstolen.

Hun vil ikke at noen skal si at «nå ser hun så dårlig, og passer ikke på seg selv».

For det går på selvfølelsen løs, og når synet begynner å svikte må andre trå til.

Solveig Skjenstad

FIKS FERDIG: - Jeg føler meg så vel og ordentlig når håret er lagt, og når jeg kommer ut av salongen sier folk «ååå», ler Solveig Skjenstad (97).

Foto: Ellen Flå / NRK

– Når du kommer til en viss alder så begynner du å innse at du ikke får til alt lenger. Da trenger du noen som minner deg på utseendet, sier Anita.

Hun har oppdaget et stivt hår på haka til Solveig, og strekker seg etter barbermaskinen.

– Ja, bare ta det! Gjør meg pen, sier Solveig fra stolen.

På ett sekund er håret borte, og det myke ansiktet hennes ser velstelt og pent ut.

– Si fra om hår og andre ting

Det er ingen tabu i stolen til Anita Storholm. Hun har fiksa hår og skjegg på eldre i 20 år og ser på hår som det mest naturlige i verden.

– Det er veldig mange som sier de vil at folk skal si fra hvis de ser noe, men hvis det kommer noen jeg ikke kjenner går jeg selvsagt litt varsomt frem først. På de andre tar jeg bare vekk hårene under haka, sier hun.

Hun ser at kundene går ut døra med hevet hode etter å ha fått stussa litt både her og der. Til pårørende har hun en klar melding:

– Vi damer får overskudd av mannlige hormoner når vi blir eldre, og da får vi litt skjegg. Det er bare å barbere seg, så enkelt er det, så hjelp dem gjerne litt på vei.

– Eldre er ikke skjøre persillekvaster

Spesialist i aldringspsykologi, Linn-Heidi Lunde, ved Universitetet i Bergen tar det som en selvfølge at eldre vil se bra ut – akkurat som unge.

– Det er viktig å huske på at eldre er en svær gruppe, og kan være totalt forskjellige fra hverandre, presiserer hun og sier at begrepet «eldre» gjerne omfatter folk helt nede i sekstiåra.

– Jeg tror at de fleste eldre er fullt kapable til å se hårvekst og slike ting selv.

Men hvis de ikke gjør det, og trenger et hint tror hun absolutt ikke de tar seg nær av det.

– Man skal behandle eldre som alle andre, man trenger ikke ta på dem med silkehansker. Hvis du ville sagt ifra til en førtiåring kan du si fra til en nittiåring også, sier Lunde.

Faktisk, så tror hun de tåler det minst like godt som unge. Studier viser nemlig at eldre kvinner er rimelig fornøyd med det de ser i speilet, og de blir mer selvsikre med alderen.