Hopp til innhold

Krever attest for alle som er i kontakt med barn

Fra 1. desember blir det strengere krav til politiattester i barnehager. Da må absolutt alle som kan komme i kontakt med barnehagebarna, ha politiattest.

Ill.foto: Barnehage

Illustrasjonsfoto.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

– Selv renholdere og vaktmestere som er innom i åpningstida og mens barn er til stede, må kunne vise til politiattest, sier kommunalsjef Rune Hoholm i Lenvik kommune.

Rune Hoholm

Kommunalsjef Rune Hoholm i Lenvik kommune.

Foto: http://www.fuglehundgruppa.no

Tidligere behøvde ikke personer som skulle jobbe mindre enn to uker i en barnehage å fremsette politiattest. Det må de nå.

Hoholm er glad for at kravene skjerpes, men sier de vil kunne medføre mer byråkrati. En utfordring vil det også være i de tilfeller der behovet for nye vikarer melder seg.

– Vi har en del tilkallingsvikarer knytta til oss, og disse er allerede klarert. Men i den grad vi må hente inn nye vikarer på kort tid, vet vi jo at politiet som utsteder disse attestene har ventetid, sier han.

Politimester i Troms, Ole B. Sæverud mener den nye ordningen er et bitte lite plaster på et veldig stort sår.

Uttømmende politiattest

Luther

Leder i Barnehuset Tromsø, Ståle Luther.

Foto: Petter Strøm / NRK

I politiattesten står det ikke bare om vedkommende har begått seksuelle forbrytelser. Det vil også komme fram om vedkommende er domfelt for salg av narkotika, vold eller drap. Med den nye forskriften vil det også være mulig for en arbeidsgiver å be om oppdatert informasjon om ansatte.

Akkurat dette punktet synes leder i Barnehuset i Tromsø, Ståle Luther, er en god ting.

– Det har vært den største svakheten til nå, at har du fått en politiattest på en ansatt én gang, så kunne du ikke få en ny. Dermed har man ikke visst hva vedkommende kan ha gjort etter ansettelsen, sier Luther.

Lars Due Tønnesen er spesialrådgiver i Redd Barna. Han mener det er absolutt nødvendig med en innstramming av regelverket.

– Jeg kan ikke se en eneste grunn til at vi ikke skulle få disse kravene til folk som skal jobbe med barn. Akkurat der gambler vi ikke, sier han.

– En annen ting som er særdeles viktig for å forebygge overgrep, er at kommunene lager beredskapsplaner. Skal man forhindre overgrep, må man ha retningslinjer og rutiner for hva de ansatte skal gjøre og hva de skal se etter. Det er nødvendig med øvelser og kursing, sier han.

Overgrepssaken en vekker

For tiden pågår rettssaken i Tromsø, der en barnehageansatt står tiltalt for å ha begått seksuelle overgrep mot til sammen 17 barn. Denne saken har vært en vekker for mange kommuner og barnehager, sier Luther i Barnehuset.

– De setter nå fokus på hvordan de kan unngå at det samme skjer hos dem, og ber om råd. Blant annet spør de om bruk av mobiltelefon, og rutiner for situasjoner der ansatte kan komme til å være alene med barn, sier Luther.