Hopp til innhold

Politimester om strengere attester: – Bitte lite plaster på et veldig stort sår

Politimester i Troms, Ole B. Sæverud håper ikke den nye forskriften om politiattest for barnehageansatte blir en sovepute.

Snøskuterkjøring

Politimester i Troms, Ole B. Sæverud mener man bør fokusere mer på å avdekke nye saker.

Foto: Petter Strøm / NRK

Den nye forskriften, som trer i kraft 1. desember, innebærer at også personer som skal jobbe mindre enn to uker i barnehage, må levere politiattest.

Politimester i Troms, Ole B. Sæverud synes det er viktigere å få opp kompetansen om overgrep i barnehager og skoler.

– Det er fint at det er oppmerksomhet retta mot å forebygge vold og overgrep mot barn, men det er viktig å huske at dette ikke må bli en sovepute. Forutsetningen for at dette skal ha effekt, er at man faktisk allerede har tatt noen for vold og seksuelle overgrep, sier Sæverud.

Vil i stedet ha fokus på å ta flere

Han forklarer at avdekkingsandelen av vold og overgrep mot barn er lav, og at strengere krav til politiattester bare betyr at det gjøres mer med dem som allerede er tatt.

– Mens jeg mener vi bør fokusere enda mer på å ta flere. Vi må jobbe mye mer med kompetanse i skoler og barnehager for å avdekke vold og overgrep mot barn. Vi må også ta barna på alvor i større grad.

Politimesteren er klar på at det er det som til syvende og sist vil hjelpe.

– Så dette vil jeg kalle et bitte lite plaster på et veldig stort sår.

– Kan ikke la være å jobbe med kompetansen

Med den nye forskriften vil det også være mulig for en arbeidsgiver å be om oppdatert informasjon om ansatte.

– Det er fint, men det betyr ikke at de kan la være å jobbe med kompetansen for å avdekke nye saker. For det er egentlig det som gjør noe med tryggheten og rettssikkerheten for ungene, sier Sæverud.

Han sier videre at det er fint å flott at vi holde ute de som er tatt, men at det ikke må hindre oss i å fortsette med å ta nye.

– Må snakkes om

For å heve kompetansen til ansatte, mener politimesteren det er viktig med kursing og forståelse.

– Vi må vite hvordan unger kommuniserer når de er utsatt for overgrep. Det er svært viktig å snakke om det og ikke minst handler det om å tørre å snakke om det.

Han viser til at når for eksempel SMISO og politiet har vært på besøk hos skoler og barnehager, så har det kommet mange historier.

– Ofte kommer det plutselig nye saker ut av det. Det viser med stor tydelighet at det er for lav kompetanse i skoler og barnehager. Det er mye viktigere å gjøre noe med det enn med politiattester.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark