Hopp til innhold

Halvparten har fått svar etter Botox-tabben

Halvparten av pasientene som kan ha blitt utsatt for smittefare i forbindelse med Botox-behandling ved sykehuset i Tromsø, har testet negativ for hiv og hepatitt.

Botox-behandling UNN

Det ble brukt samme sprøyte på flere pasienter som fikk Botox-behandling på UNN fra 2009 til 2015.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRK

Nesten halvparten av 188 pasienters prøver er analysert ferdig med negativt svar. Det vil si at ingen pasienter så langt er smittet av hiv, hepatitt B eller C.

– Det var som forventet, men vi er svært glad for å få det svart på hvitt, sier kommunikasjonsrådgiver ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Per-Christian Johansen.

Selv om prøveresultatene til omtrent halvparten nå er klart, har ikke alle disse pasientene mottatt svaret.

– Men de informeres fortløpende om resultatet i brevs form. Svartiden vil ha sammenheng med postgangen.

– Forskjellige reaksjonsmønster

Forrige uke ble det kjent at UNN, i en periode fra 2009 til 2015, har brukt samme sprøyte på flere pasienter under Botox-behandling. Selv om de har byttet sprøytespiss under behandlingen, har de utsatt pasienter for smittefare, blant annet av hepatitt og hiv.

Fredag fortalte NRK at fylkeslegen allerede i 2009 reagerte på at Botox-metoden som kan spre sykdom ble brukt på barn. Likevel fortsatte de å bruke metoden på andre avdelinger frem til i år.

Kommunikasjonsrådgiveren forteller at de fleste var ganske raskt med å ta testen, etter at de fikk brev i posten om at de kan ha blitt utsatt for smittefare.

– Men det er forskjellig reaksjonsmønster hos pasientene. Noen vil gjøre det så raskt som mulig, mens andre sier de vil ta den neste gang de skal til legen, sier Per-Christian Johansen til NRK.

Liten smittefare

Prosessen med å få alle 188 pasientene til å teste seg foregår fortløpende.

– Men det er umulig å si når alle har fått testet seg, forteller Johansen.

Noen av prøveresultatene var analysert ferdig og brev sendt ut før helgen, mens noen analyser ble klar mandag og vil gå i posten i løpet av dagen, ifølge kommunikasjonsrådgiveren.

Både fylkeslegen og sykehuset har tidligere sagt at de vurderer faren for at noen kan ha blitt smittet som svært liten.

UNN

Allerede i 2009 fikk UNN påpakning fra Fylkeslegen i Troms om at de måtte gjøre om på Botox-behandlingen sin.

Foto: Jan Fredrik Frantzen / UNN