Hopp til innhold

Mads Kaggestad: – Trodde ikke han brukte så sofistikerte metoder

– Jeg ble overrasket over det Kjærgaard fortalte. Jeg trodde han hadde lagt det meste på bordet da han forklarte seg for to år siden, sier Mads Kaggestad.

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard innrømmet i går at han hadde brukt bloddoping, og at han ikke hadde fortalt den hele og fulle sannhet da han innrømmet dopingbruk for to år siden.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mandag innrømmet den tidligere proffsyklisten Steffen Kjærgaard at han hadde brukt bloddoping på slutten av sin karriere. Det var noe han holdt tilbake da han i 2012 innrømmet doping i den tiden han syklet for laget US Postal sammen med Lance Armstrong.

Da skapte innrømmelsene et jordskjelv – ikke minst fordi Kjærgaard da var sportssjef i Norges Cykleforbund, en stilling han måtte trekke seg fra i forbindelse med innrømmelsen.

Nå mener Kaggestad den nye innrømmelsen ikke er like sjokkerende. Selv om han er overrasket.

– Jeg trodde han brukte andre om mindre sofistikerte dopingmetoder. Bloddoping trodde jeg bare det var den aller innerste kretsen rundt Lance Armstrong som var involvert i. Dette er så omfattende og komplisert at du nesten må ha et støtteapparat for å gjennomføre det.

– På den andre siden er det logisk, for han var en viktig hjelperytter for Armstrong, sier Kaggestad.

Tror bildet er komplett

Kaggestad innrømmer at han ble overrasket da Steffen Kjærgaard mandag fortalte at han hadde brukt bloddoping i sine dager som aktiv, og at han ikke hadde lagt alle kortene på bordet den gangen.

– Tror du han har fortalt alt nå?

– Det vet jeg ikke. Vi får nok aldri vite hva han har sagt til dopingjegerne. Men det kan virke som om bildet er nokså komplett nå.

– Dømmer ikke Kjærgaard

Mads Kaggestad

– Steffen har vært under et press som ingen unner ham, sier Mads Kaggestad

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kaggestad har hatt kontakt med Kjærgaard også etter innrømmelsene for snart to år siden.

– Han var sportssjefen min, og jeg kan bare tenke meg hvilken påkjenning han har vært gjennom. Det har vært viktig at miljøet har hatt kontakt med ham og prøvd å verne om personen Steffen Kjærgaard. Det er viktig å kunne skille mellom sak og person, og kanskje også forstå hvorfor han gjorde det han gjorde. Han var jo tross alt i et miljø med en sterk ukultur.

– Derfor dømmer ikke jeg Steffen når jeg møter ham. Han har vært gjennom en tøff nok belastning etter min mening, sier Kaggestad.

– Ønsket å høre om andre involverte

Han føler ikke at han er mer forbanna på Kjærgaard nå enn før mandagens avsløring.

– Han var bare i en situasjon ingen unner ham å være i. Da er det vel en slags naturlig reaksjon.

– Da han innrømmet – eller ble presset til å innrømme – dopingbruken for to år siden, var det nok noen av tilhørerne som følte at han ikke sa alt. Vi ønsket å høre at han involverte dem vi trodde var involvert, særlig sportssjefen hans i US Postallaget Johan Bruyneel.

Men Steffen holdt tett. Han snakket bare om seg selv. Og det er et mønster vi ser i doping-innrømmelsene: De snakker om sin egen doping og sier de bare har dopet seg én gang.

Tror bloddoping finnes ennå

Han tror det fremdeles finnes gammeldags bloddoping i toppidretten.

– Det tror jeg. Men innen sykkelsporten tror jeg nok – med de verktøyene som er tilgjengelig og de tiltakene som er satt i verk – det er flere som sykler helt reint, og flere som er «mindre dopet» enn før. Da har man iallfall kommet et steg videre på veien, men jeg tror ikke bloddoping er helt borte.

– Blodpass og måling av blodverdier over tid er det beste verktøyet vi har, og det må brukes, sier Kaggestad.

– Sykkelsporten alene gjennomfører over 30 prosent av blodtestingen i idretten uansett gren. Den har også et godt utbygd blodpass-system for å ta bloddoping. Så hvis det fortsatt er utbredt i sykkelsporten, frykter jeg at det er veldig utbredt i idretter der de ikke forfølger det som et problem, sier Mads Kaggestad.

– Jeg tror doping er kulturelt betinget. Det finnes lag med dårlige holdninger, og det finnes land med dårlige holdninger. Det er mye opptil de store idrettsorganisasjonene og ikke minst særforbundene å rydde opp, mener Mads Kaggestad.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal