Hopp til innhold

– Han tar dem med på joggetur, en joggetur han vet han vinner

Å spille sjakk mot Magnus Carlsen (22) kan være som å sitte i et torturkammer. Flere av verdens beste sjakkspillere er i ferd med å utvikle Carlsen-komplekser.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen er ekspert på å holde konsentrasjonen i timevis. Her spiller han mot Levon Aronian i turneringen i London.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Det var nesten så sjakkverdenen ikke kunne tro det da Magnus Carlsen tapte mot Vassilij Ivantsjuk på fredag. Carlsen hadde gått utrolige 41 partier på rad uten tap.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen spiller om en VM-kamp mot regjerende verdensmester Vishy Anand.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Det er slike seiersrekker som gjør at motstanderne har begynt å frykte Carlsen, ifølge hans norske sjakk-kolleger.

– Mange konkurrenter har komplekser mot Magnus. Folk som har tapt mye mot Magnus, gjør ofte feil mot ham. I sjakk er det lett å få komplekser for visse motstandere, sier Simen Agdestein, Carlsens mangeårige trener fra tenårene og stormester i sjakk.

Som en bokser

Så hva er det med Carlsen som gjør at han er så god når de lengste kampene drar mot slutten? Hvorfor vinner han nesten alltid de jevne partiene?

Torstein Bae, leder for Sjakkhuset i Oslo, må ty til en referanse til boksing for å svare.

– Han er fryktløs. Han finnes ikke redd for å tape. Og så er han tålmodig. Det er som en boksekamp – Carlsen bare maler på, han bryr seg ikke om det tar 12 runder før konkurrentene går i bakken, forklarer Bae.

Sammenlignes med golfspiller

Jon Ludvig Hammer (22), regjerende nordisk mester og tidligere klassekamerat med Carlsen, er inne på det samme, men trekker paralleller til en helt annen type idrett: Golf.

– Det er fighterevnen hans. Han gir seg aldri. Det er som i golf, han lar aldri konkurrentene slippe unna med de enkleste puttene. Han krever at motstanderne skal ta alle slags små putter, uansett hvor enkle de er. I praksis viser det seg jo gang på gang at det går an å gjøre feil, sier Hammer til NRK.no.

– Han tar dem med på en joggetur

Simen Agdestein velger også en sammenligning med noe annet sportslig.

Carlsen

Carlsen bruker mye tid på å holde seg i god form, sier Simen Agdestein.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Han tar med motstanderne ut på joggetur, en joggetur han vet han vinner, forklarer Agdestein.

Han peker på fysikken som en av Carlsens største fordeler. For selv om 22-åringen først og fremst er kjent for å sitte time etter time ved sjakkbrettet, er han godt trent.

Verdens beste sjakkspiller bruker mye tid på å holde seg i fysisk form, og før VM-kvaliken i London tilbrakte han to uker på sommervarme Gran Canaria for å trene og lade batteriene.

Det kommer godt med når man skal gjennom 14 knallharde, lange partier i løpet av tre uker.

Carlsens atletiske kropp er også blant hans aller største fortrinn sammenlignet med konkurrentene. For når sjakkpartiene blir lange, blir sjansene for Carlsen-seier bare større og større.

Drar ut kampene – nekter å gi seg

Dette er nordmannen også fullstendig klar over selv. Derfor lar han aldri konkurrentene slippe billig unna med remis (uavgjort, journ.anm.) når et sjakkparti ebber ut i stillingskrig og ingen av spillerne ser ut til å kunne stikke av med seieren.

Han nekter dessuten å gi seg når han har en svak posisjon, noe vi fikk se da han holdt på i over syv timer med ryggen mot veggen på fredag.

– Ett problem ved sjakken er at man kan tilby remis når som helst. Det Magnus har gjort, er at han sier «ja, stillingen er lik, men jeg tror jeg fortsatt kan slå deg». Han nekter konkurrentene et uavgjortresultat. Det har han hatt stor suksess med, forklarer Hammer.

– Han har mye mer energi enn flere av konkurrentene, og holder ut bedre. Spiller man lenge nok, skjer det noe til slutt. Konkurrentene gjør feil før eller siden – Magnus gjør nesten aldri feil, sier Agdestein, og forklarer hvordan Carlsen nærmest suger energi ut av konkurrentene i lange sjakkpartier.

– Når stillingen tilsynelatende er helt lik, klarer Magnus likevel å få noe ut av det. Det er helt utrolig at han vinner stillinger noen ganger. Han starter med å skaffe seg en liten fordel, og så blir fordelen litt større, og før du vet ordet av det har han vunnet partiet. Og så ser man på brettet etterpå og tenker «hvordan i all verden klarte han å vinne dette?». Han er helt unik med tanke på sluttspillet, altså den avsluttende fasen av et sjakkparti, sier Agdestein.

Har spilt sjakk fem timer hver dag i 17 år

Agdestein har fulgt Carlsen gjennom store deler av karrieren.

Han synes det er vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva som definerer Carlsens seiersoppskrift på sjakkbrettet.

– Hva er det som gjør Magnus Carlsen så god?

– Han blir gjerne omtalt som geni, og det sier jo sitt. Magnus har spilt sjakk fem timer hver dag siden han var 9–10 år gammel. Det er lagt ned mye arbeid. Når man bruker masse tid på det, så får man det vi kaller for «feeling» eller intuisjon.

– Hva vil det si å ha god intuisjon i sjakk?

– Han trenger ikke å regne alt til bunns. Mange av konkurrentene hans regner mye på det som skjer. Magnus er ikke så avhengig av å regne. Han er proppfull av selvtillit og har følelsen på hvor brikkene skal plasseres. Han dropper på en måte all hoderegningen – ikke fordi han ikke kan – men fordi han kan ta seg friheten til det. Han har «feelingen». Det sparer masse energi, som er veldig viktig.

God til å legge tap bak seg

Carlsen har vært i verdenstoppen siden 2006, da han for første gang ble rangert som en av verdens 100 beste sjakkspillere. Siden den gang har nordmannen vunnet og vunnet, og det siste året har han vært suveren verdensener.

Simen Agdestein mener Carlsen også er ekstremt dyktig til å legge tapte sjakkpartier bak seg, og ikke dvele ved småfeil han må ha gjort tidligere. Det kan bli nyttig når han skal slå tilbake etter tapet mot Ivantsjuk på fredag.

– Han sover godt om nettene, er flink til å slappe av, og er i stand til å komme tilbake når han taper. Når man taper, kan man ofte havne i en negativ spiral. Man blir usikker på sitt eget spill. Magnus er veldig god på å bryte disse spiralene, sier Agdestein.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal