Hopp til innhold

Sjokktap for Carlsen - klart for thrilleravslutning

Langfredag ble lang for Magnus Carlsen (22), som tapte for første gang i år. Dermed mistet han ledelsen og initiativet i den viktige VM-kvaliken.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen hadde en tung dag foran sjakkbrettet på fredag. Her er han under den første kampen i turneringen.

Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

– Han tapte med hvitt! Det er utrolig, utbrøt kommentatorene på World Chess' direktesending idet det ble klart at Carlsen tapte sitt første parti klassisk sjakk i 2013.

Kampen varte i over syv timer, og verdens beste sjakkspiller kjempet med ryggen mot veggen i over halvparten av partiet.

Carlsen hadde hvite brikker og fikk starte kampen, men fikk lite ut av åpningen. Det til tross for at han var favoritt mot Vassilij Ivantsjuk før partiet.

– Jeg synes jeg spilte helt skammelig dårlig fra første trekk. Jeg burde aldri tapt dette, sa en tydelig skuffet Magnus Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Nordmannen fortsatte å kjempe i flere trekk etter partiet i praksis var tapt, men til slutt måtte han innse nederlaget mot Ivantsjuk.

– Jeg bommet med flere og flere trekk utover i kampen. Jeg greide ikke forutse noe av det han gjorde en stund der, sa Carlsen.

Trøbbel for Carlsen i sammendraget

Carlsens dag ble ikke bedre av at hovedkonkurrenten Vladimir Kramnik vant med svarte brikker over Levon Aronian etter en tabbe av Aronian.

Dermed seiler Kramnik opp som favoritt til å vinne turneringen.

Den 37 år gamle russeren leder turneringen med et halvt poeng med bare to runder igjen, og på lørdag har han fordelen av å spille med hvite brikker mot Boris Gelfand.

– Det var en svært dramatisk runde i dag. Det er åpenbart at spillerne kjenner at det er mye på spill nå, sier stormester og sjakkekspert Leif Erlend Johannessen til NRK.no

Neste oppgjør er mot Teimour Radjabov. I motsetning til Kramnik spiller nordmannen med sorte brikker.

Må kanskje vinne begge

Nå må Carlsen snu det som virker som en litt negativ trend i andre halvdel av turneringen.

Carlsen kan fortsett redde turneringen i de to siste rundene, men dagens tap var et hardt slag med tanke på sammendraget. Han er trolig avhengig av å vinne ett parti mer enn Kramnik. Hvis de ender på like mange poeng, vil antallet seire avgjøre. Nå har de fire seire hver.

Vinneren av turneringen får sjansen til å spille VM-kamp mot regjerende verdensmester Vishy Anand. En slik kamp vil gi Carlsen inntekter opp mot ti millioner kroner.

Avviser konspirasjonsteori tross tabber

Kramnik hadde overtaket gjennom hele sitt parti mot Aroinan, men holdt på et tidspunkt på å rote vekk ledelsen.

Uheldigvis for Carlsen gjorde Aronian en tabbe, og Kramnik tok tilbake overtaket for godt.

– Levon gjorde en klar feil, sa Kramnik på pressekonferansen etter partiet.

Før mesterskapet var det snakk om at de østeuropeiske spillerne kunne komme til å tape eller spille remis mot hverandre med vilje for å slå Carlsen i sammendraget, akkurat som de skal ha gjort mot Bobby Fischer i 1962. Etter Aronians tabbe, og en lignende blunder fra Aleksander Gristsjuk på tirsdag, har konspirasjonsteorien blusset opp igjen.

Den norske stormesteren Leif Erlend Johannessen tror ikke spekulasjonene har noen rot i virkeligheten.

– Det er helt utelukket. Jeg har spilt på samme lag som Aronian i Bundesliga, og han tenkte garantert kun på seg selv i dag. Også jeg ble overrasket over Gristsjuks tabbe, men det var en hendelig feil i tidsnød, sier Johannesen.

– Den kalde krigen hvor sovjeterne mottok ordre fra Kreml er heldigvis over. Så noen konspirasjonsteori tror jeg ikke på, avslutter han.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal