Hopp til innhold

Carlsen stagger nervøsiteten med sin egen lille oppfinnelse

Tre uker under knallhardt press kan knekke den beste. Magnus Carlsen har oppfunnet sitt eget kortspill for å takle spenningen og nervøsiteten.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen ligger oppe til to eller tre om natta hver kveld under turneringen i London. Han har funnet opp et eget kortspill for å ikke tenke for mye på sjakk på sene nattastimer.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Tre uker i London kan bli litt stereotypt og kjedelig. Det er veldig mye spenning og nervøs energi, så det er viktig å ikke slite seg ut ved å tenke på sjakk hele tiden, sier Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager, til NRK.no.

Agdestein er blant dem som følger Carlsen tettest under maratonturneringen i London. I løpet av tre uker skal spillerne gjennom 14 utmattende runder, og da nytter det ikke å tenke på sjakk fra morgen til kveld.

Manageren forteller at Magnus Carlsen har utviklet en rekke teknikker for å unngå de nervøse tankene. Det kan handle om alt fra en morsom film - til uortodkokske leggetider.

– Han legger seg i to- eller tre-tiden på natta og står opp rundt klokka tolv på formiddagen. Han liker å bare ha et par timer fra han våkner til partiet starter, så slipper han å bygge opp så mye nervøsitet og spenning før partiet, sier Agdestein.

«Merkelig» kortspill

Dermed får Carlsen flere timer å slå i hjel utover natta. Da liker han å se på sitcoms som «Curb Your Enthusiasm» og «Seinfeld» - eller spille sitt eget kortspill.

– Det kortspillet er noen merkelige greier han har funnet opp selv. Jeg kan ikke nok om det til å gå i detalj, for jeg har ikke lært meg det, sier manager Agdestein.

– Det handler om å slappe av og kose seg, sier manageren.

– Er det dere rundt ham som sier disse tingene til ham?

– Nei, det er noe han føler på selv. Magnus har mye erfaring med å spille sjakkturneringer, og han har funnet en rytme han føler seg komfortabel med.

Magnus Carlsen og Bob Simon

Magnus Carlsen har vært mye i London tidligere, så det er ikke så aktuelt med sightseeing. Her er han i London Eye sammen med Bob Simon, programleder i det amerikanske TV-programmet «60 minutes».

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Vanlig med søvnproblemer

Mange sjakkspillere har problemer med å få sove i slike lange turneringer.

Det er lett å bli liggende å tenke på trekk og partier. Carlsen har sjelden søvnproblemer.

– Stort sett går det greit å sove. Han er flink til det, og det er veldig viktig. Mange sjakkspillere kommer inn i en dårlig sirkel der, sier manageren.

Holder blodsukkeret stabilt

Magnus Carlsen

Enkelte sjakkpartier kan vare opp mot syv timer. Da nytter det ikke å sitte og tenke på sjakk resten av dagen i tillegg.

Foto: Morten Rakke / NTB scanpix

Carlsen har vært en god del i London, så det blir ikke mye sightseeing. Han har imidlertid vært på en Monty Python-forestilling og spiser på de lokale restaurantene. Det går mest i mexicansk, italiensk og hamburgere.

Det viktigste for Carlsen når det gjelder kosthold er å holde blodsukkeret stabilt, så han er forsiktig med å spise for mye sukker. Ellers er ikke kostholdet så strengt.

– Før turneringen er han veldig opptatt av å spise sunt og å være i god fysisk form, men underveis handler det mer om å trives, så da spiser han ikke så sunt, sier Agdestein.

Samtaler med dansk sparringspartner

En vanlig dag for Carlsen i London starter med å forberede dagens parti sammen med hans danske «sekundant» Peter Heine Nielsen, som holder kontakten med Carlsens hemmelige hjelpere rundt om i verden.

Deretter er det beinhard konsentrasjon i de timene partiet varer, før det bærer rett avsted til pressekonferanse.

Etterpå spiser han middag med Heine Nilsen og eventuelt noen andre i støtteapparatet, før han forsøker å koble av med kortspill eller film. I løpet av ettermiddagen bestemmer han seg også for hvilke hovedpunkter han skal gå gjennom i forberedelsene morgenen etter.

Noen få ganger i løpet av turneringen har han også en fridag.

– Da prøver han å trene litt for å få litt spenning ut av kroppen. Det handler ikke om å bygge fysikk, bare å få nervøsiteten ut av systemet. Det er viktig med frisk luft, sier Agdestein.

Magnus Carlsen og Vishy Anand

Den store gulroten i enden av kandidatturneringen i London er å få spille VM-kamp mot verdensmester Vishy Anand. Her spiller Magnus Carlsen mot Anand i 2012.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal