Hopp til innhold

Skiskytterne reagerer på hemmelighold – vet ingenting om OL-arenaen

ÖSTERSUND (NRK): Skiskytterne har lite til overs for at neste års OL er lagt til Kina. At de ikke har fått noe info om løypene, gjør forberedelsene utfordrende.

Beijing

VET LITE: I Beijing skal de norske skiskytterne kjempe om OL-medaljene. Men de vet ingenting om hvilke løyper som møter dem.

Foto: Greg Baker / AFP

Sesongen er akkurat over og skiskytterne skal unne seg en velfortjent ferie, men om kort tid starter forberedelsene til det viktige OL-året. Men det eneste skiskytterne vet om hva som venter, er at det blir kaldt og vindfullt. Det skaper en viss usikkerhet.

– Jeg er helt uvitende. Jeg gleder meg til å finne ut hva jeg skal forbedre meg på neste år. Er det padling, er det dobbeldans, vind eller ikke, sandstorm, snøstorm? spør Marte Olsbu Røiseland.

Vanligvis får utøverne en verdenscup, også kalt prøve-OL, på arenaen året før lekene, men ettersom OL er i kinesiske Beijing, ble denne i år avlyst.

– Jeg satte veldig pris på å få et prøve-OL sist gang. At det skiftet værmessig i Pyeongchang var for eksempel noe jeg lærte og tok med meg. Da følte jeg meg godt forberedt, forteller Røiseland.

VM skiskyting 2021 Pokljuka

USIKKER: Marte Olsbu Røiseland aner ikke hva hun og de andre skiskytterne kommer til når de skal delta i OL i Beijing.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Jeg har skjønt at de (arrangøren) ikke sender noen info heller. De bruker det som en fordel at det ikke ble prøve-OL, så de har ikke akkurat filmet løypa med «Gopro» og sendt oss. Jeg håper det dukker opp litt video så vi kan studere, sier Tarjei Bø.

Høydetrening og kulde-prosjekt

NRKs asiakorrespondent fikk nylig et eksklusivt møte med Kinas trener Ole Einar Bjørndalen i OL-leiren Chongli. Ingen slipper inn i landet, og Bjørndalen og hans løpere slipper heller ikke ut.

– Det er 100 prosent boble. Det er ikke snakk om at det kommer inn noen, og skal man ut på et ærend i Beijing, er det rett inn i koronakarantene, forklarte skiskytterlegenden.

Ole Einar Bjørndalen med ett av Kinas største skiskytter-talent, Ding Yuhuan

TRENER KINA: Ole Einar Bjørndalen trener de kinesiske skiskytterne før OL.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Skiskytterstadion ligger på 1700 meters høyde. Det er også kjent at den er svært vindutsatt, med minusgrader ned mot iskalde 35. Det norske skiskytterlandslaget har derfor planlagt tre lengre høydesamlinger før sesongstart. De har også startet et kulde-prosjekt, for å unngå lignende trøbbel som de fikk i Sør-Korea i 2018.

Etter renn med sterk vind i Östersund, gjør skiskytterne det også klart at det er noe de skal trene ekstra på de neste månedene.

– Vi må jobbe, fastslår storebror Bø.

Foretrekker OL i Europa

Skepsisen til at enda et vinter-OL er lagt til et sted uten store vintertradisjoner, skinner klart igjennom.

– Om jeg skal være helt ærlig helt ærlig så har rammen rundt blitt ganske annerledes enn det jeg trodde OL stod for og var da jeg var yngre. Jeg håper og tror jeg fortsetter til 2026, og at jeg får oppleve et OL som er et OL jeg har sett for meg, i Italia, med mye folk og atmosfære. Jeg ble veldig skuffet i Pyeongchang. Og jeg tror det blir sånn i Beijing. Da er man i det minste forberedt, sier Ingrid Tandrevold.

– Jeg liker ikke så godt å ha OL der det ikke er noen kultur. Jeg foretrekker OL i Europa, med fjell og sportsånd. Det tror jeg alle vil, men pengene styrer, mener den italienske stjernen Dorothea Wierer.

IBU: – Vanskelig situasjon

Borut Nunar, renndirektør IBU, er ikke spesielt bekymret over at utøverne ikke kjenner OL-anlegget spesielt godt.

– Det er ikke slik at ingen vet noe. Vi har nesten ikke vært i Beijing det siste året. Vi var en kort tur der i november da de var ferdige med de største byggearbeidene. Selvfølgelig er det en vanskelig situasjon i og med at vi ikke kan reise. Derfor er det vanskelig å få førstehåndsinformasjon. Jeg kan bare si at arbeidet er i gang og vi håper at vi kan se anlegget personlig slik at vi kan dele våre erfaringer med de nasjonale forbundene, sier han til NRK.

– Hvilke utfordringer kan dere med anlegget?

– Været, igjen. Det blåser en del der og det kan bli kaldt. Vi har data for været i fjor, men vi så at alt er mulig. Det kan være en vakker vinterdag den ene dagen, og blåse masse den neste. Vi kan være heldige og vi kan være uheldige.

– Er du redd for å måtte utsette renn under OL?

– Jeg er aldri redd et år i forveien.

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal