Hopp til innhold

Landslagssjefen: – Han er verdens beste 16-åring

Marcus Kleveland gjorde et av verdens vanskeligste snowboardtriks som 13-åring. Nå sjokkerer han snowboard-miljøet igjen.

Marcus Kleveland

EN SNAKKIS I SNOWBOARDMILJØET: Markus Kleveland ble verdens yngste til å lande en 'triple cork' da han var 13 år. Tre år senere blir han ansett som en sterk konkurrent av snowboardkjørere fra hele verden.

Foto: Snowboardforbundet

Forrige uke klarte Marcus Kleveland (16) å lande trikset han har drømt om i tre år.

Han tok en trippel baklengs salto mens han roterte rundt sin egen akse 4,5 ganger – eller en "Triple Cork 1620" om du vil. Et triks som kun en håndfull snowboardkjører i verden har klart.

– Følelsen av å lande et nytt triks er helt sykt god. Det er noe av det artigste å gjøre som snowboardkjører. Og det er jo derfor jeg står på snowboard - for å ha det artig, forteller Kleveland.

Trikset triplecork 1620 er det bare en håndfull kjørere i verden som kan.

HISTORISK: Marcus Kleveland er den yngste i verden til å gjøre en "triple cork 1620". Det samme trikset avgjorde X Games Big Air i 2015.

– En sterk motstander denne sesongen

Denne sesongen er Kleveland for første gang landslagsutøver på heltid, og forventningene til unggutten er høye. Mange spår at Kleveland skal få sitt store gjennombrudd internasjonalt, men landslagssjef Thomas Harstad vil ikke legge noe press på 16-åringen.

– Det viktigste er at han har den rette utviklingen og kommer seg opp på det nivået han ønsker å være på. Om det tar én sesong, to eller tre har egentlig ingenting å si med tanke på hvor ung han er.

Samtidig tror Harstad at Kleveland har potensiale til å hevde seg i verdenstoppen allerede i år.

– Han er et naturtalent uten like, og per dags dato er han verdens beste 16-åring. Jeg tror de aller fleste kjørerne ser på ham som en sterk motstander denne sesongen.

Herjer på sosiale medier

Det er ikke bare "1620 triplecork'en" som har vekket oppsikt i snowboardmiljøet. For noen uker siden la Kleveland ut en video på sin instagramprofil der han leker seg i bakken. Videoen viser det han selv mener han er aller best på – å gjøre triks på "flatmark".

Kommentarene har ikke latt vente på seg, og landslagsprofiler som Torstein Horgmo og Ståle Sandbech har nok en gang latt seg forbløffe av 16-åringen fra Dombås.

– De sier at det er sykt fett å se på og at de ikke begriper hvordan jeg får det til, forteller en småstolt Kleveland.

Landslagssjefen mener at instagramvideoen beskriver snowboarderen godt.

– Det viser hvilken snowboardglede han har og den kreative siden av kjøringen hans. Å leke seg på brettet hele dagen og ha det gøy er en viktig del av treningen hans. Samtidig finner han en god balanse mellom å leke seg i bakken og det å gjøre seriøse triks på store hopp, sier Harstad.

Snowboardlandslaget er for tiden i Østerrike og trener før verdenscupen starter. Første renn er i Beijing i desember, der Kleveland og co kan kvalifisere seg til X-games i Oslo i februar.

Sportsnyheter

Premier League - Fulham v Manchester City

Haaland med monsterbom i storseier: – Tror ikke det man ser

Manchester City satt igjen på cruise-kontrollen da de tok over tabelltoppen med to kamper igjen å spille. Erling Braut Haaland gikk målløs av banen.

Siste nytt

  • St. Pauli tilbake i Bundesliga etter 13 år

    St. Pauli slo Osnabrück 3-1 søndag og er for første gang på 13 år klar for spill på øverste nivå i tysk fotball.

    Seieren sendte laget opp på 66 poeng, og med bare én kamp igjen kan ingen hindre Hamburg-klubben opprykk. Lørdag ble det klart at Holstein Kiel tar en av de to direkte opprykksplassene etter 1-1 mot Fortuna Düsseldorf.

    Sistnevnte skal ut i opprykkskvalifisering. Foreløpig er det Union Berlin som ser ut til å møte Fortuna til dyst om Bundesliga-kontrakt.

    Kultklubben St. Pauli har fått et stort løft under trener Fabian Huerzler (31). Han tok over styringen av laget sent i 2022 og reddet klubben fra nedrykk. Nå er de klar for Bundesliga-spill.

    På fjerdeplass ligger St. Paulis byrival Hamburg. De må spille nok en sesong på nivå to etter nedrykket i 2018. Før det hadde de spilt i Bundesliga siden oppstarten i 1963. (NTB)

    St. Pauli etter opprykket til Bundesliga
    Foto: Axel Heimken / AP
  • Elverum med EM-gull i styrkeløft

    Trønderen Marte Elverum (33) slo til med et suverent gull i 76-kilosklassen i EM styrkeløft i Luxembourg.

    Vinnermarginen for den norske utøveren var på hele 75 kilo. Elverum løftet 650 kilo totalt, fordelt på knebøy, benkpress og markløft.

    Det ble også EM-medaljer i samtlige enkeltøvelser for 33-åringen. Hun tok gull i markløft (247,5 kilo), sølv i knebøy (250 kilo) og bronse i benkpress (152,5 kilo), opplyser Norges Styrkeløftforbund.

    Elverum kommer fra Elvran i Trøndelag, men representerer Kraftsportklubben Haugesund. Hun var rangert som nummer to i sin klasse i EM. (NTB)

    NM-veka 2018: Marte Elverum i aksjon i øvelsen benkpress under NM i styrkeløft for kvinner i Sandneshallen.
    Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
  • Viktig Pellegrino-scoring da Earthquakes snudde til seier

    Amahl Pellegrino scoret det første målet for San Jose Earthquakes da de snudde 0-2 til 3-2-seier borte mot Colorado Rapids i MLS.

    Det var en særs viktig trepoenger for San Jose, som kjemper i bunnen av MLS' Western Conference. Laget har bare tatt ti poeng på tolv kamper og ligner ikke en sluttspillkandidat. (NTB)

    Amahl Pellegrino i San Jose Earthquakes.
    Foto: San Jose Earthquakes

Sendeplan

Kl. Program Kanal