Hopp til innhold

Kowalczyk med rekordsatsing - stiller med nye hjelpere og 100 par ski

WARSZAWA/OSLO (NRK.no): Justyna Kowalczyk satser knallhardt før OL-sesongen, og stiller med et budsjett som er nesten dobbelt så stort som hele det polske hopplandslagets.

NORDIC-SKIING/ Kowalczyk holds the trophy as she celebrates on the podium after winning the ladies' FIS Tour de Ski at the end of the 9km free final climb pursuit start from the lago di Tesero track to Cermis, in Val di Fiemme

Justyna Kowalczyk har blant annet ansatt Therese Johaugs gamle skismører i forsøket på å sanke det som kan bli hennes siste mesterskapsmedaljer. Her løfter hun trofeet hun fikk da hun vant forrige Tour de Ski.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Mens Marit Bjørgen og de norske langrennsløperne alltid har hatt store støtteapparat rundt seg, har erkerivalen Justyna Kowalczyk stort sett måttet klare seg med bare noen få hjelpere.

Det har hun imidlertid gjort noe med før årets viktige OL-sesong.

31-åringen stiller med sitt største apparat noensinne når verdenscupen starter til helgen.

100 par ski

Kowalczyk har skaffet seg ny smører, utvidet skiparken og ansatt flere nye hjelpere. Til sammen består teamet hennes nå av ni personer.

– Vi har med oss 100 par ski. 70 av dem brukes til tester og resten til konkurranse, sier assistenttrener og servicemann Rafal Wegrzyn til den polske TV-kanalen TVP.

Kowalczyk-teamet disponerer i år to biler og en minibuss som frakter utstyr, samt to personbiler. Kowalczyks sjåfør er hennes mangeårige trener Aleksander Wierietielny.

– Alle har hendene fulle døgnet rundt. I år har vi fått hjelp av svenske Ulf Olsson. Det betyr svært mye, forteller Wegrzyn.

Olsson jobbet for Kowalczyk og det polske skiforbundet (PZN) også i årene 2007-2009, og har også vært innom det norske langrennslandslaget. Nå er han tilbake på det polske laget.

Får større budsjett enn hopplandslaget

Teamet til den polske langrennsløperen er rekordstort i polsk sammenheng, men kan fortsatt ikke sammenlignes med størrelsen på det norske støtteapparatet.

En vesentlig forskjell er likevel at Norges team jobber for til sammen over 20 landslagsløpere, mens Kowalczyk stort sett har hjelperne for seg selv.

Budsjettet hennes er også stort i polsk målestokk. Denne sesongen har hun 5,4 millioner kroner til rådighet.

3,6 millioner kroner kommer fra det polske sportsdepartementet, mens 1,8 millioner kroner kommer fra det polske skiforbundet. I tillegg kommer også en del sponsorstøtte. Kowalczyk har i en årrekke vært en av de mest populære idrettsutøverne i hjemlandet - om ikke den mest populære.

Kowalczyks nye satsing koster faktisk mer enn hele det polske skihopplandslaget til sammen. De får 2,6 millioner kroner for hele OL-sesongen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Poland World Cup Skiing Cross Country

Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug har stort sett fordelt pallplassene mellom seg de siste sesongene.

Foto: Alik Keplicz / Ap

Lover å komme i OL-form

Kowalczyk har i flere sesonger vært den eneste som virkelig har gitt motstand til Marit Bjørgen og Therese Johaug. Snart kan den dominerende trioen bli til en duo, for Kowalczyk har varslet at hun tar et friår etter denne sesongen.

Planen er egentlig å gjøre comeback året etter, men hun har også åpnet for at denne sesongen kan bli hennes aller siste.

31-åringen har uttalt at hun lengter etter et mer normalt liv, samtidig som skader gjør det stadig mer vanskelig å trene som hun ønsker.

Kowalczyk sliter blant annet med muskelskader i lårene som gjør vondt når hun går i skøytestil.

Skøyteproblemene ble tydelige da Kowalczyk deltok i den finske langrennsåpningen for et par uker siden og ble nummer 24. bak antatt langt svakere løpere. Hun vant imidlertid de to klassisk-rennene hun gikk.

– Dette var bare en test, en viktig en. Den svake plasseringen skyldes at Justyna var sliten etter mye trening. I tillegg gjorde hun noen tekniske feil. Vi har analysert løpet grundig og finner ingen grunn til bekymring. Hun skal komme i form til OL i Sotsji og ikke nå, sier assistenttrener Rafal Wegrzyn.

– Slitsomt og kjedelig i Muonio

Verdenscupstarten i Kuusamo til helgen er en minitour med både sprint og distanseløp. Det passer Kowalczyk veldig godt.

– Sprint og 5-kilometer går i klassisk, som passer meg bra, sier hun.

Kowalczyk har ladet opp i Finland siden 4. november, men er glad oppholdet snart er over.

– Oppholdet i Muonio var slitsomt og kjedelig. Det var mye jobb hver dag, i tillegg var det 10 kuldegrader og mørkt. Solen gikk ned ved 14-tiden. Derfor er jeg glad for at vi endelig skal til Kuusamo og nye omgivelser. Jeg er spent før det første rennet, sier Kowalczyk.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal