Dette glemmer revansjesugne Kowalczyk aldri

Langrennsløperen Justyna Kowalczyk viser storform på New Zealand før skisesongen starter for alvor. Hennes store mål: Revansj fra 10 kilometeren i Holmenkollen fra 2011.

Kowal1

Marit Bjørgen kunne juble etter seieren på 10 kilometeren i VM 2011. På bakken lå en knust Kowalczyk. I OL er revansj på distansen hovedmålet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hun er en skremmende dame. Vi har aldri tapt mot en kvinne før, sier de kanadiske langrennsløperne Eric Carleton og Robin McKeever ifølge polsk presse etter å ha blitt slått av Kowalczyk i New Zealand.

Kowal1

Justyna Kowalczyk er i form på New Zealand og har trent i snø i tre uker.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / Ap

Justyna Kowalczyk (30) er trolig de norske langrennsjentenes største utfordrer i OL i Sotsji som starter i feburar neste år.

Nå viser hun kjempeform på treningsleir på New Zealand.

Den polske jenta har vært på New Zealand i over tre uker. Der trener og konkurrerer hun på snø. Nylig slo hun 18 menn i et skimaraton der Kowalczyk ble nummer to - bare slått av sin treningspartner Maciej Kreczmer som er ansatt i laget til den polske stjernen. Kreczmers oppgave var å trekke Kowalczyk gjennom de 42 kilometerne.

Kowalczyks tid var 1.45.48.

Bittert nederlag

Kowalczyks store mål i OL er gull på 10 kilometer klassisk. I VM i Holmenkollen for to år siden ble Kowalczyk slått av Marit Bjørgen med fire sekunder. Da omtalte hun nederlaget som «den verste dagen i hennes karriere».

Nå vil hun ha revansj.

– Jeg fikk vite at løypa i Sotsji plutselig ble forandret. Den var opprinnelig relativt flat og svingete. I den nye løypa blir kondisen avgjørende og den passer meg veldig bra, sier polakken.

«Prøve-OL»

Mens Marit Bjørgen, Therese Johaug og de andre norske langrennsjentene har valgt å trene på rulleski i Italia, foretrekker Kowalczyk å forberede seg til OL-sesongen med snø under skiene.

Treningsstedet på New Zealand ligger på 1500 meters høyde og Kowalczyk har trent der de tre siste årene. Nå er høydeoppholdet et slags «prøve-OL» før Sotsji.

– Motstanden her er ikke den sterkeste, men det viktigste er å konkurrere på snø og i samme høyde (som Sotsji). Jeg tenker ikke på å vinne, men å finpusse teknikken i forskjellig vær og underlag. Nå etter tusen kilometer på snø har jeg fått mange svar før Sotsji-OL, skriver Kowalczyk på sin blogg.

– I tillegg får jeg testet kroppen i løyper som nesten er lik OL-løypene. Spesielt 10 kilometeren. Her har jeg testet når jeg skal gå for fullt og hva jeg legger opp løpet før OL, skriver Kowalczyk.

– Stønner som ei kjerring

Journalister fra den polske avisen Gazeta har beskrevet Kowalczyk som et damplokomotiv i sesongoppkjøringen.

Titler som «Hun går som et damplokomotiv» og «Hun løper til hun mister pusten», har prydet den polske pressen.

– Hun gir alt og stønner som ei gammel kjerring. Hun gir aldri opp, sier treneren Aleksander Wierielielny.

Kowalczyk påpeker at mange av konkurrentene hennes trener annerledes enn hun gjør.

– Sjansen for å få karrierens beste resultater kommer gjennom hard trening på snø, mens mine konkurrenter trener på rulleski (Norge), på isbreen i Alaska (USA) eller i skitunneler (Sverige). Hver detalj er viktig for meg og derfor tror jeg dette er riktig, sier Kowalczyk.

Før hun dro til New Zealand trente polakken i Estland der hun satte personlig rekord på en kondistest. Hun slo sin gamle rekord med 16 sekunder. Testen består av et motbakkeløp i tre kilometer.

Siste nytt

 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP
 • Milan nærmere mesterligaspill

  Jens Petter Hauge ble værende på benken da Milan viste kjempeform og slo Torino 7–0 i Serie A onsdag. De tre siste målene var signert Ante Rebic.

  Med to runder igjen av Serie A ser mulighetene for å sikre mesterligaspill neste sesong gode ut for Milan. De ligger på 3.-plass med like mange poeng som Atalanta, som de møter i siste serierunde, på 2.-plass. 4.-plasserte Napoli er to poeng bak, mens Juventus er tre poeng bak på 5.-plass.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP
 • Norge slo Danmark etter forlengning

  Drøyt to minutter inn i forlengingen sørget en pasning av Mats Rosseli Olsen og scoring av Emil Lilleberg for norsk 4-3-seier over Danmark.

  Rosseli og Lilleberg kom to mot én i forlengingen og sørget for at Norge fikk seg ekstra selvtillit inn mot VM i Riga senere denne måneden.

  Norge stilte med et forsterket lag sammenlignet med laget som tapte 0–4 for Danmark for seks dager siden. Lagene møtes til ny dyst torsdag.

  VM-oppkjøring ishockey, menn: Danmark - Norge
  Foto: Fredrik Hagen / Norges Ishockeyforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal