Dette glemmer revansjesugne Kowalczyk aldri

Langrennsløperen Justyna Kowalczyk viser storform på New Zealand før skisesongen starter for alvor. Hennes store mål: Revansj fra 10 kilometeren i Holmenkollen fra 2011.

Kowal1

Marit Bjørgen kunne juble etter seieren på 10 kilometeren i VM 2011. På bakken lå en knust Kowalczyk. I OL er revansj på distansen hovedmålet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hun er en skremmende dame. Vi har aldri tapt mot en kvinne før, sier de kanadiske langrennsløperne Eric Carleton og Robin McKeever ifølge polsk presse etter å ha blitt slått av Kowalczyk i New Zealand.

Kowal1

Justyna Kowalczyk er i form på New Zealand og har trent i snø i tre uker.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / Ap

Justyna Kowalczyk (30) er trolig de norske langrennsjentenes største utfordrer i OL i Sotsji som starter i feburar neste år.

Nå viser hun kjempeform på treningsleir på New Zealand.

Den polske jenta har vært på New Zealand i over tre uker. Der trener og konkurrerer hun på snø. Nylig slo hun 18 menn i et skimaraton der Kowalczyk ble nummer to - bare slått av sin treningspartner Maciej Kreczmer som er ansatt i laget til den polske stjernen. Kreczmers oppgave var å trekke Kowalczyk gjennom de 42 kilometerne.

Kowalczyks tid var 1.45.48.

Bittert nederlag

Kowalczyks store mål i OL er gull på 10 kilometer klassisk. I VM i Holmenkollen for to år siden ble Kowalczyk slått av Marit Bjørgen med fire sekunder. Da omtalte hun nederlaget som «den verste dagen i hennes karriere».

Nå vil hun ha revansj.

– Jeg fikk vite at løypa i Sotsji plutselig ble forandret. Den var opprinnelig relativt flat og svingete. I den nye løypa blir kondisen avgjørende og den passer meg veldig bra, sier polakken.

«Prøve-OL»

Mens Marit Bjørgen, Therese Johaug og de andre norske langrennsjentene har valgt å trene på rulleski i Italia, foretrekker Kowalczyk å forberede seg til OL-sesongen med snø under skiene.

Treningsstedet på New Zealand ligger på 1500 meters høyde og Kowalczyk har trent der de tre siste årene. Nå er høydeoppholdet et slags «prøve-OL» før Sotsji.

– Motstanden her er ikke den sterkeste, men det viktigste er å konkurrere på snø og i samme høyde (som Sotsji). Jeg tenker ikke på å vinne, men å finpusse teknikken i forskjellig vær og underlag. Nå etter tusen kilometer på snø har jeg fått mange svar før Sotsji-OL, skriver Kowalczyk på sin blogg.

– I tillegg får jeg testet kroppen i løyper som nesten er lik OL-løypene. Spesielt 10 kilometeren. Her har jeg testet når jeg skal gå for fullt og hva jeg legger opp løpet før OL, skriver Kowalczyk.

– Stønner som ei kjerring

Journalister fra den polske avisen Gazeta har beskrevet Kowalczyk som et damplokomotiv i sesongoppkjøringen.

Titler som «Hun går som et damplokomotiv» og «Hun løper til hun mister pusten», har prydet den polske pressen.

– Hun gir alt og stønner som ei gammel kjerring. Hun gir aldri opp, sier treneren Aleksander Wierielielny.

Kowalczyk påpeker at mange av konkurrentene hennes trener annerledes enn hun gjør.

– Sjansen for å få karrierens beste resultater kommer gjennom hard trening på snø, mens mine konkurrenter trener på rulleski (Norge), på isbreen i Alaska (USA) eller i skitunneler (Sverige). Hver detalj er viktig for meg og derfor tror jeg dette er riktig, sier Kowalczyk.

Før hun dro til New Zealand trente polakken i Estland der hun satte personlig rekord på en kondistest. Hun slo sin gamle rekord med 16 sekunder. Testen består av et motbakkeløp i tre kilometer.

Siste nytt

 • Fluorforbud vedtatt i FIS-styret

  Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil gradvis fase inn et forbud mot fluorprodukter med mål om fullstendig nulltoleranse fra 2022/23-sesongen. Det ble vedtatt da styret i FIS holdt videomøte mandag.

  Allerede i fjor høst ble det besluttet at et fluorforbud skulle innføres i alle grener innen FIS, men styret ser at det kan bli vanskelig å ha en nullgrense allerede fra kommende sesong.

  I en pressemelding fra forbundet heter det at man skal teste ut en ny maskin for fluorkontroller gjennom sommeren, og at resultatene derfra skal være med på å sette en grense for hvor mye spor av fluor på skiene som skal være tillatt.

  Det vil innføres fluorkontroller i start- og målområdene i skirenn allerede fra november i år.

  Ski
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Ingen positive koronatester

  Norges Fotballforbund konkluderer med at fase 1 av gjenstarten av toppfotballen har vært vellykket, men ber eliteserieklubbene vente med treningskamper.

  Det opplyser NFF i en pressemelding om den første evalueringsrapporten av den såkalte testpiloten for fotballen.

  – Treningskamper er en naturlig og viktig del av treningen inn mot sesongstart, og det er bred enighet i idrettsmedisinske miljøer om at treningskamper er viktig for å forebygge skader. NFF har likevel bedt klubbene vente med treningskamper de første to ukene, ettersom fellestreninger med kamp vil innebære noe reising, særlig for klubber helt nord i landet, sier elitedirektør Lise Klaveness i NFF.

  Eliteserien 2020
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Superligaen i England avsluttet

  De to øverste divisjonene i engelsk fotball for kvinner ble mandag avsluttet med umiddelbar virkning. Nå skal det diskuteres hvordan man skal avgjøre seriene.

  Englands fotballforbund (FA) skriver i en pressemelding at beslutningen om å avslutte sesongene i superligaen og mesterskapsserien er tatt i kvinnefotballens beste interesse.

  Dette skjer samtidig som at herrefotballen i Premier League prøver å få startet opp i juni.

  Britain Soccer Women's Super League
  Foto: John Walton / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal