NRK Meny
Normal

Dette glemmer revansjesugne Kowalczyk aldri

Langrennsløperen Justyna Kowalczyk viser storform på New Zealand før skisesongen starter for alvor. Hennes store mål: Revansj fra 10 kilometeren i Holmenkollen fra 2011.

Kowal1

Marit Bjørgen kunne juble etter seieren på 10 kilometeren i VM 2011. På bakken lå en knust Kowalczyk. I OL er revansj på distansen hovedmålet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Hun er en skremmende dame. Vi har aldri tapt mot en kvinne før, sier de kanadiske langrennsløperne Eric Carleton og Robin McKeever ifølge polsk presse etter å ha blitt slått av Kowalczyk i New Zealand.

Kowal1

Justyna Kowalczyk er i form på New Zealand og har trent i snø i tre uker.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / Ap

Justyna Kowalczyk (30) er trolig de norske langrennsjentenes største utfordrer i OL i Sotsji som starter i feburar neste år.

Nå viser hun kjempeform på treningsleir på New Zealand.

Den polske jenta har vært på New Zealand i over tre uker. Der trener og konkurrerer hun på snø. Nylig slo hun 18 menn i et skimaraton der Kowalczyk ble nummer to - bare slått av sin treningspartner Maciej Kreczmer som er ansatt i laget til den polske stjernen. Kreczmers oppgave var å trekke Kowalczyk gjennom de 42 kilometerne.

Kowalczyks tid var 1.45.48.

Bittert nederlag

Kowalczyks store mål i OL er gull på 10 kilometer klassisk. I VM i Holmenkollen for to år siden ble Kowalczyk slått av Marit Bjørgen med fire sekunder. Da omtalte hun nederlaget som «den verste dagen i hennes karriere».

Nå vil hun ha revansj.

– Jeg fikk vite at løypa i Sotsji plutselig ble forandret. Den var opprinnelig relativt flat og svingete. I den nye løypa blir kondisen avgjørende og den passer meg veldig bra, sier polakken.

«Prøve-OL»

Mens Marit Bjørgen, Therese Johaug og de andre norske langrennsjentene har valgt å trene på rulleski i Italia, foretrekker Kowalczyk å forberede seg til OL-sesongen med snø under skiene.

Treningsstedet på New Zealand ligger på 1500 meters høyde og Kowalczyk har trent der de tre siste årene. Nå er høydeoppholdet et slags «prøve-OL» før Sotsji.

– Motstanden her er ikke den sterkeste, men det viktigste er å konkurrere på snø og i samme høyde (som Sotsji). Jeg tenker ikke på å vinne, men å finpusse teknikken i forskjellig vær og underlag. Nå etter tusen kilometer på snø har jeg fått mange svar før Sotsji-OL, skriver Kowalczyk på sin blogg.

– I tillegg får jeg testet kroppen i løyper som nesten er lik OL-løypene. Spesielt 10 kilometeren. Her har jeg testet når jeg skal gå for fullt og hva jeg legger opp løpet før OL, skriver Kowalczyk.

– Stønner som ei kjerring

Journalister fra den polske avisen Gazeta har beskrevet Kowalczyk som et damplokomotiv i sesongoppkjøringen.

Titler som «Hun går som et damplokomotiv» og «Hun løper til hun mister pusten», har prydet den polske pressen.

– Hun gir alt og stønner som ei gammel kjerring. Hun gir aldri opp, sier treneren Aleksander Wierielielny.

Kowalczyk påpeker at mange av konkurrentene hennes trener annerledes enn hun gjør.

– Sjansen for å få karrierens beste resultater kommer gjennom hard trening på snø, mens mine konkurrenter trener på rulleski (Norge), på isbreen i Alaska (USA) eller i skitunneler (Sverige). Hver detalj er viktig for meg og derfor tror jeg dette er riktig, sier Kowalczyk.

Før hun dro til New Zealand trente polakken i Estland der hun satte personlig rekord på en kondistest. Hun slo sin gamle rekord med 16 sekunder. Testen består av et motbakkeløp i tre kilometer.

Siste nytt

 • Arsenal seiret mot erkerivalen

  Arsenal slo Tottenham 2-0 i dagens kamp mellom rivalene. Shkodran Mustafi og Alexis Sánchez scoret målene. Det er uhyre tett mellom de beste lagene bak Manchester City for øyeblikket.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Lorentzen 3 hundredeler unna pallen

  Håvard Holmefjord Lorentzen var bare 17 hundredeler bak Ronald Mulder, men siden det er så jevnt i toppen, holder 34,79 «bare» til 6.-plass. Daichi Yamanaka tar 2.-plassen med 34,65, mens Hein Otterspeer sikrer en pallplass med 34,76. Lorentzen var åpenbart preget av å ha gått 1500 meter i B-gruppen tidligere lørdag.

  Håvard Lorentzen
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Rød med brudd i hånden

  Magnus Abelvik Rød står i fare for å miste håndball-EM i Kroatia i januar etter å gjennomgått en operasjon for et brudd i hånden. 20-åringen er ute i åtte uker.

  Firenasjonersturnering i håndball for menn
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sesongstart skiskyting: Sprint menn
Sesongstart skiskyting: Sprint menn
V-cup skøyter
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
NM kombinert: 5 km langrenn
NM kombinert: 5 km langrenn
Cupfinale: Før cupfinalen for kvinner
Cupfinale kvinner: Oppkjøring
Cupfinale kvinner: Avaldsnes - Vålerenga
V-cup skøyter: 1500 m menn
Cupfinale: Avaldsnes - Vålerenga