– Kowalczyk har bare én gullsjanse

Svak i skøyting sist vinter – elendig i skøyting i sesongåpninga i Mounio. Akkurat nå har Justyna Kowalczyk bare én reell gullmulighet i Sotsji, mener NRKs Jann Post.

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk har vært svak i skøyting de to siste sesongene. Helgens åpning i Muonio tyder ikke på bedring.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Justyna Kowalczyk vant både den klassiske sprinten og den klassiske femkilometeren under helgens finske langrennsåpning. Men på søndagens 10 km fristil måtte det polske lokomotivet ta til takke med en 24.-plass – ett minutt og 40 sekunder bak russiske Irina Khazova.

– Slik det ser ut nå, er 10 km klassisk Kowalczyks eneste gullmulighet i Sotsji, fastslår NRKs langrennskommentator Jann Post.

Kowalczyk-trener Aleksander Wierietielny er ikke overrasket over det svake resultatet i fristil.

– Den svake prestasjonen i Muonio er et resultat av at vi ikke har satset for fullt på fristil i sesongforberedelsene, sier Wierietielny til den polske TV-kanalen TVP.

Jann Post

Jann Post gir Justyna Kowalczyk én gullsjanse i Sotsji. Den sjansen er til gjengjeld stor.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Har slitt med skader

Jann Post peker på at Kowalczyk har hatt en negativ utvikling i fristil de siste årene.

– Hun har hatt en veldig negativ trend i skøyting de to siste sesongene. Sist vinter slet hun enormt i skøyting, teknisk satt det ikke i det hele tatt. Selv om man ikke skal legge for mye vekt på helgens løp, indikerer det i hvert fall ikke at Kowalczyk er blitt bedre, poengterer Post.

30-åringen har slitt mye med beina de siste sesongene, og har vært igjennom operasjoner etter sesongen to år på rad.

– Det er vanskelig å si hvor mye skadene har hemmet henne. Det ser ut som hun veldig fort blir stiv i skøyting, og da begynner hun å slite med balansen. Da stemmer ikke teknikken heller. Det gjør igjen at hun mister selvtillit, og det er blitt en negativ spiral for henne, analyserer Post.

– Tror ikke på seg selv

10-kilometeren med intervallstart er altså den eneste rene klassiskdistansen under OL i Sotjsi. Sprinten og tremila går i fristil, mens 15-kilometeren med skibytte som alltid avsluttes i skøyting.

Sprinten har Kowalczyk varslet at hun trolig dropper, men ifølge treneren er ikke siste ord sagt i den saken.

– Jeg vil at hun skulle trene fristil og er fortsatt positiv til at hun skal gå sprint i Sotji, fordi hun etter min mening har ganske gode muligheter. Men faktum er at hun tror ikke på seg selv i denne øvelsen, sier Wierietielny.

– Om jeg skal delta i sprint i Sotsji, skal jeg bestemme først når jeg kommer ditt. Treneren er for, men jeg er skeptisk. Men vi får se, sier Kowalczyk selv.

– Ikke sterk nok

At hovedpersonen må overtales til trene skøyting, bidrar ytterligere til å svekke Jann Posts tro på Kowalczyk.

– Alle skøytedistansene er former for fellesstart, og Kowalczyk er ikke sterk nok til å gå ifra i den stilarten. Og med den tekniske spurtevnen hun har i skøyting, så vinner hun ikke en spurt, mener Post.

– Anser du at også Therese Johaug kan ta Kowalczyk i en spurt i fristil?

– Jeg tror Kowalczyk tar Johaug på ren kraft, men hun er sjanseløs mot Marit Bjørgen, og jeg tror ikke hun spurter ned Heidi Weng heller, sier Post, som likevel er forsiktig med å avskrive Kowalczyk helt.

– Hun har en tendens til å bli bedre i fristil utover i sesongen. Er hun i sin absolutt beste form, kan hun bli farlig, men jeg tviler på at hun går fort nok til å gå fra i skøyting denne sesongen.

– Rå i klassisk

Til gjengjeld mener Post at den polske veteranen blir livsfarlig på 10 km klassisk i Sotsji. Kanskje er hun den aller største favoritten.

– Kowalczyk er ganske smart, hun skjønner hvor hun har sine muligheter. Og i klassisk er hun helt rå, det har hun vist de siste sesongene, sier Jann Post.

Justyna Kowalczyk har de heller ikke lagt skjul på at absolutt alt denne sesongen handler om å revansjere nederlaget fra den klassiske 10-kilometeren under VM i Oslo i 2011. Der ledet Kowalczyk klart midtveis, men i mål måtte hun se seg slått av Marit Bjørgen.

Marit Bjørgen og Justina Kowalczyk

Marit Bjørgen jubler mens en utmattet Justyna Kowalczyk biter i snøen etter 10-kilometeren i Holmenkollen i 2011. Det er dette nederlaget Kowalczyk skal revansjere i Sotsji.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Sportsnyheter

Braathen i tårer etter sjokkseieren: – Jeg er tom for ord

Det norske stjerneskuddet Lucas Braathen var nest sist etter første omgang i Wengen, men leverte en fantomfinale av de sjeldne og vant konkurransen på mirakuløst vis.

Siste nytt

 • Avis: Fifa-presidenten har flyttet til Qatar

  Presidenten for Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Gianni Infantino, har leid seg et hus i Qatars hovedstad Doha og bor der med familien, bekrefter Fifa til sveitsiske Blick.

  Det har i lengre tid florert rykter om at sveits-italieneren har flyttet til Qatar, men ifølge Blick har Fifa hele tiden nektet for dette.

  Ifølge en talsperson i Fifa skal Infantino fortsette å jobbe fra organisasjonens hovedkontor i Zürich, men ifølge Blicks kilder er han svært sjeldent i byen.

  Fifa har fått mye kritikk etter at de i 2010 tildelte årets VM til Qatar. Blant annet for manglende deltakelse i debatten om forholdene for fremmedarbeidere i landet.

  FIFA president Gianni Infantino
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Inters seiersrekke tok slutt i Bergamo

  Inters seiersrekke på åtte kamper i Serie A tok slutt med 0-0 i bortekampen mot Atalanta søndag kveld. Mandag kan Milan gå forbi på tabellen.

  Inter er fortsatt to poeng foran byrivalen med like mange spilt, men Milan møter Spezia manag i en av de siste kampene i den 22. serierunden. Med seier inntar laget tabelltoppen.

  Serie A - Atalanta v Inter Milan
  Foto: ALBERTO LINGRIA / Reuters
 • Brady førte tittelforsvareren videre

  Tom Brady noterte sin 35. sluttspillseier i NFL da han førte tittelforsvarer Tampa Bay Buccaneers videre fra 1. runde med 31-15 over Philadelphia Eagles.

  Det var rått parti da Brady innledet jakten på sin åttende NFL-tittel. Med effektivt angrepsspill, og hjulpet av stadige ballerobringer fra forsvaret, førte han hjemmelaget til 14-0-ledelse i første periode, 17-0 halvveis og 31-0 før den siste perioden.

  Eagles scoret to ganger i siste periode, da alt var avgjort og Buccaneers var mest opptatt av å unngå skader foran kvartfinalen neste helg.

  Brady vant Superbowl seks ganger med New England Patriots før han flyttet til Florida og ble Bucs-spiller. Han førte sin nye klubb til tittelen i første forsøk og prøver nå å hjelpe Bucs å bli første lag som forsvarer tittelen siden han selv vant med Patriots i 2004 og 2005. (NTB)

  NFC Wild Card Playoffs - Philadelphia Eagles v Tampa Bay Buccaneers
  Foto: Michael Reaves / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal