Trigges av Kowalczyks rekordtester

KVITFJELL (NRK.no): Marit Bjørgen (33) reagerer positivt når hun får høre om Justyna Kowalczyks (30) rekordsterke testresultater i sommer.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen har lagt ned en massiv treningsmengde i juli og gleder seg til de kommende månedene. Justyna Kowalczyk (innfelt) tenker hun lite på.

Foto: Andersen, Kristoffer Øverli / NTB scanpix

– Det er bare bra at hun slår rekorder. Det gir meg noe å trene for, sier Marit Bjørgen til NRK.no når hun får høre om erkerivalens superform i juli.

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk vant verdenscupen i fjor, men gjorde et svakt VM i Val di Fiemme.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Nylig slo den polske jenta en meget anerkjent utholdenhetsrekord - populært kalt Smigun-testen - i estiske Otepää.

Knuste rekord

På en tre kilometer-lang rundløype smadret hun rekordløpene til tidligere langrennstorheter som Kristina Smigun og Jelena Välbe med halvminuttet.

– Jeg konstaterer at jeg befinner meg på samme fysiske nivå som i fjor, kanskje enda bedre. Det lover godt, for nivået jeg har holdt de siste årene har vært ekstremt høyt, har Kowalczyk sagt.

– Hun er i sitt livs form, uttalte hennes trener, Alexander Wierietielny, til svenske Expressen.

Les også: Johaug og Bjørgen tør ikke «google» seg selv

– Bra at hun slår rekorder

De norske langrennsstjernene er på treningsleir på Kvitfjell denne uka.

Akkurat som Kowalczyk presser de lungene sine på mektige intervalldrag opp de bratte fjellsidene i Gudbrandsdalen.

Få, om noen, tanker brukes på hva deres argeste rival fra Polen fyller tiden med.

– Det er OL-år og alle konkurrentene mine forbereder seg som best de kan. Det er ikke overraskende at Justyna gjør det bra på trening, sier Bjørgen.

– Frykter du super-Kowalczyk til vinteren?

– Nei, det er bare bra at hun slår rekorder. Jeg kan tenke meg hun er sugen på et OL-gull. Men det er jeg forberedt på, sier Bjørgen.

– Jeg fokuserer ikke på det. Hun gjør sin jobb, og jeg gjør min. Vi får se til vinteren hvem som trekker det lengste strået, sier Therese Johaug.

– Det har jeg fått med meg, faktisk. Det er jo bra at hun setter rekorder - det gjør vi også, ler Heidi Weng.

– Men jeg har jo lest det, så jeg følger jo med, erkjenner Weng.

Tror trekløveret vedvarer

Forrige sesong ble det vanlig å se Johaug, Kowalczyk og Bjørgen gjøre opp om seieren i de aller fleste renn. På fellesstarter startet gjerne løpet med at trioen gikk fra resten av hovedfeltet nærmest umiddelbart etter start.

Slik blir det også neste år, skal vi tro langrennsduoen.

– Det er vi tre som har vært på pallen, og vi kommer nok til å fortsette å dominere. Både Therese og jeg er i rute før neste sesong, sier Bjørgen.

– Jeg regner med å måtte slåss med Justyna og Marit om seieren i de fleste løp, sier Johaug.

Marit Bjørgen, Therese Johaug og Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyk (t.v.), Therese Johaug og Marit Bjørgen gjorde opp om seieren i de fleste verdenscuprenn sist sesong.

Foto: Giovanni Auletta / Ap

Siste nytt

 • Må droppe grensepassering

  Torsdag skulle verdens beste langrennsløpere ha gått fra Storlien i Sverige til Meråker i Norge på den fjerde etappenn i Ski Tour 2020. Nå tvinger værmeldingen, med kraftig vind, arrangjørene til å droppe den historiske grensepasseringen. Det blir likevel et langløp på rundt 35 kilometer, men på norsk side av grensa med start og mål i Meråker.

  – Det er aldri bra å endre planer, men vi må tenke på sikkerheten og rettferdigheten for løperne, sier renndirektør Pierre Mignerey til NRK.

  – At vi ikke får gått fra Sverige er synd, men værmeldingen viser seg dessverre å stemme med prognosen, sier rennleder Tor-Arne Hetland (bildet).

  Tor-Arne Hetland i Meråker
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Søderlund klar for Häcken

  Alexander Søderlund er klar for Häcken i Allsvenskan. Overgangen er bekreftet av Norges Fotballforbund (NFF), melder Adresseavisen. Det har ikke lykkes avisen å komme i kontakt med RBK-trener Eirik Horneland eller sportslig leder Mikael Dorsin. Häcken holder til i Göteborg. 32-årige Søderlund har spilt i RBK fra 2018. Han har tidligere vært i utlandet og spilt for franske St. Etienne. (NTB).

  NV_SvzKOU8k
  Foto: Ole Martin Wold
 • Avviser bekymring rundt Kollen-renn

  Tirsdag ble det kjent at verdenscupsprinten i Drammen ikke kan arrangeres i sentrumsgatene på grunn av snømangel. Bare noen dager senere er det klart for den tradisjonsrike Homenkoll-helga. Heller ikke der er det snø i overflod, men rennene er ikke i fare. Arrangørene føler seg trygge på at rennene skal kunne gjennomføres som oppsatt. (NTB)

  Vinterferiestart i Oslo
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal