Hopp til innhold

Heiberg: – Bjørgen kan i verste fall miste medaljene

IOC-medlem Gerhard Heiberg synes det er helt forferdelig at noen bruker Marit Bjørgen i strid med IOCs krystallklare reklameregler.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen med gullet på 15 km lørdag. Men en reklamefilm kan i ytterste konsekvens ødelegge for Bjørgen

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Han liker mildt sagt lite at firmaet Ludostore bruker Marit Bjørgen i en reklamefilm midt under OL . Det strider mot IOCs reklamereglement og kravene til utøverne. Ludostore fjernet imidlertid reklamen allerede i går kveld.

– Vi har helt klare regler som alle vet om, ikke minst Norges Olympiske Komité. Dette må ryddes opp i, sier Heiberg til NRK.

– Vi har ryddet opp, men ikke alle andre

Firmaet Ludostore, med Idar Vollvik som eier, brukte inntil i går kveld Bjørgen i en produktreklame på sine hjemmesider, og reklamerte også på Facebook. I markedsføringen av opphenget blir det brukt et bilde og en video av Marit Bjørgen.

– Dette er ikke en reklame for oss, men for ett av produktene vi samme med kanskje hundre andre forskjellige butikker markedsfører. Vi har fjernet det, men vi registrerer at det er det ikke alle andre som har, sier Vollvik til NRK.

Heiberg mener reklamen klart strider mot IOCs regler. Regelene begrenser utøvernes reklamedeltakelser til offisielle sponsorer av IOC eller nasjonale olympiske komiteer. Og Ludo faller ikke inn under dette.

– Så Marit kan miste gullet fordi norske firmaer reklamerer med henne?

– Ikke etter det som har skjedd til nå. Men hvis det fortsetter eller blir utvidet til noe mer, kan det i ytterste konsekvens bety at hun mister medaljen.

– Helt forferdelig

Gerhard Heiberg

- Det er helt forferdelig at et firma kan gjøre sånt med de konsekvenser det kan få, sier Gerhard Heiberg

Foto: Alastair Grant / Ap

– Hva tenker du om at firmaet holder på slik?

– Det er helt forferdelig at de tør å ta sjansen når de vet hvilke konsekvenser dette kan medføre, sier Gerhard Heiberg.

– Finnes fortsatt på andre nettsider

Ludo-sjef Idar Vollvik har sagt at han ikke har vært klar over reglene som sier at de ikke kan bruke Bjørgen til å markedsføre skiopphenget.

Volvik sier til NRK at de fikk kjennskap til saken søndag kveld, og fjernet omgående reklamen for produktet.

– Vi vet selvsagt om IOCs reklameregelverk. Men vi tenkte ikke over at akkurat denne produktreklamen som så mange firmaer legger ut skulle skape problemer, sier Vollvik, som er litt oppgitt over at akkurat hans firma blir hengt ut, mens alle andre går fri.

– Våre ansatte har i formiddag lagt merke til flere andre butikker og nettsteder der Bjørgen-annonsen fortsatt ligger ute. Jeg ser at kanskje kombinasjonen Ludo og Idar Vollvik selger, men jeg synes fortsatt det ikke er helt riktig at vi, som fjernet reklamen med en gang, er de som blir navngitt, sier Vollvik.

– Bjørgen er uforskyldt dratt inn i saken

Markedsdirektør Morten Schønfeldt i Norges Idrettsforbund sier NIF er kjent med at Ludo har benyttet Marit Bjørgen på sine nettsider.

– Men Bjørgen har ingen avtale med Ludo og er derfor uforskyldt dratt inn i saken. NIF er derfor ikke bekymret for at den skal få konsekvenser for henne, skriver Schønfeldt i en mail til NRK.no.

– NIF reagerer kraftig på at kommersielle aktører urettmessig benytter OL-utøverne kommersielt under OL-perioden, og vi vil vurdere hvilke konsekvenser dette skal få etter at OL er avsluttet, legger han til.

Siste nytt

  • Nytt blodig fall for Karlsson

    Den svenske langrennsstjernen har gjort det igjen. Akkurat som i fjor har hun gått på trynet med et blodig fall som resultat.

    I fjor på denne tiden la hun ut et bilde fra et fall i Östersund. Denne gangen er Bruksvallarna åstedet, skriver Aftonbladet.

    – Det begynner å bli en tradisjon, skriver hun selv på Instagram.

    «Rivstartar det nye treningsåret», har hun meldt på sin egen historie med et blodig bilde, men med et blidt fjes.

    Karlsson er for tiden på plass på det kjente svenske skistedet Bruksvallarna i forbindelse at årets treningssesong er i gang igjen. Karlsson er på det svenske landslaget i langrenn også denne sesongen. (NTB)

    Verdenscup i langrenn sprint
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Landslagsspiller drakk øl på tribunen i VM - ble utestengt fra landslaget i ett år

    21-åringene Philip Granath og Ole Julian Bjørgvik-Holm var igjen ikke med i troppen da den norske VM-troppen i ishockey ble presentert mandag.

    De to lovende spillerne spilte begge i VM i fjor, og på slutten av pressekonferansen avslørte landslagssjef Tobias Johansson grunnen: En disiplinær overtredelse under VM i fjor.

    Landslagssjefen ønsker overfor NRK ikke å si noe om den konkrete hendelsen, men omtaler det hele slik:

    – En oppførsel som vi ikke synes er verdig et landslag.

    NRK har kontaktet både Granath og Bjørgvik-Holm angående utestengelsen. Til TV 2 avslører Granath hvorfor han er utestengt.

    – Forrige VM var jeg og et par andre på tribunen og tok et par øl. Så det er den disiplinære overtredelsen, sier Granath til TV 2.

    Han fortsetter:

    – Det skjedde under en kamp vi så. Jeg spilte de første kamp og fikk beskjed om at jeg ikke skulle spille mer, så tok jeg en pils. Utrolig dumt og jeg angrer på det i etterkant. Står for det jeg gjorde, men hadde ikke gjort det igjen, sier han til TV 2.

    Johansson sier til NRK at han angrer på at de ikke vært åpne om årsaken utad tidligere, men at de står for avgjørelsen om å utestenge de to spillerne denne sesongen - en utestengelse som er over etter VM.

    – Jeg ønsker at jeg hadde gjort det annerledes. Kommunikasjonen har ikke vært bra, innrømmer Johansson.

    Granath
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal