Hopp til innhold

Nordmenn gransket Qatar-anlegg: – Uhyggelig

– De utenlandske arbeidere har i realiteten ingen rettigheter og er helt i hendene på arbeidsgiverne. Vi så mye som var uhyggelig, sier delegasjonen som har studert arbeidsforholdene på det som skal bli VM-anlegg i Qatar.

Qatar boforhold

Slik bor de utenlandske arbeiderne i Qatar. De må dele på sengene, eller noen av dem må ligge på golvet. - Helt uakseptabelt, sier inspektørene

Foto: Atle Høie / Fellesforbundet

Fellesforbundets forbundssekretær Jørn Eggum og internasjonal sekretær Atle Høie er to av en internasjonal delegasjon på 16 medlemmer som de siste dagene har vært i Qatar for å undersøke arbeidsforholdene .

Delegasjonen ble sendt fra det internasjonale bygningsarbeiderforbundet (BWI).

– Det verste vi så, var det såkalte Kafala-systemet som er alminnelig brukt i de arabiske nasjonene. Det går ut på at ingen får lov å jobbe uten en sponsor. Dermed er det nesten alltid arbeidsgiverne som har full kontroll over arbeiderne, sier Høie til NRK når han er kommet tilbake til Norge.

– I leirene som er utenfor statens kontroll, er det grusomt. Der er det forferdelige forhold, sier Jørn Eggum.

Video: - Uhyggelig, sier Jørn Eggum. Artikkelen fortsetter under videoen.

Fellesforbundet beskriver forholdene for bygningsarbeidere i Qatar som grusomme. Som en del av en internasjonal gruppe har de vært i landet som skal arrangere fotball-VM i 2022 for å se nærmere på situasjonen.
Reporter: Vibeke Undhjem

Arbeidsforhold Qatar

To millioner arbeidsimmigranter

Saken har fått stor internasjonal oppmerksomhet etter at den britiske avisa The Guardian avslørte avslørte forferdelige arbeidsforhold for utenlandske arbeidere som jobber med VM-anleggene.

– Å reise nedover og se hvilke forhold to millioner arbeidsimmigranter har i Qatar, er voldsomt for én som er oppvokst i Norge og under norske forhold, sier Eggum.

Det er bare 150.000 mennesker som har qatarske pass og som dermed har fulle statsborgerlige rettigheter.

– Derfor er det ulovlig å organisere seg i Qatar. Det ville vært skummelt for dem som er i et så lite mindretall, sier Eggum.

– Samtidig ser vi etter å ha vært der en uke og besøkt både arbeidsleirer og byggeplasser at det er et håp om at det skal bedre seg. Men det går sakte, legger Eggum til.

Snek seg inn

Han forteller om at det var vanskleig å få møte de ansvarlige, og de fikk heller ikke lov å gå inn på arbeidsplassene for å møte arbeiderne.

– Det klarte vi likevel. Vi bare gikk inn uten å spørre. Da ble vi ikke hindret, og vi fikk snakke med en hel del av de som jobbet der. Vi var vel nærmest «under radaren» deres, sier Høie.

De fikk en avtale om å besøke en av de store leirene som migrant-arbeiderne bor i, og som de var tipset om skulle inneholde nokså dårlige boforhold.

Men bussen deres kjørte dem ikke til den de skulle besøke, men en helt annen som var mye større og av høyere standard. Den hadde plass til ikke mindre enn 180.000 mennesker.

Men denne "misforståelsen" fikk delegasjonslederen til å reagere, og i et stort oppslått intervju i en avis hevdet at han at de var manipulert.

– Da ble det brudulje. Vi skulle ikke få møte noen mer, forteller Høie.

Avdekket uforsvarlig boforhold

Qatar: Boligkvarterene

Dette er ett av boligkvarterene til arbeiderne

Foto: Atle Høie / Fellesforbundet

Likevel klarte fire av delegasjonen på egenhånd å ta seg fram til den riktige leiren.

Der fant de at det bodde åtte mann på ett rom, sanitærforholdene var dårlige, det var skittent overalt, og det var ikke nok senger til alle.

Noen måtte dele en trang seng med andre, og noen lå på en tynn madrass rett på golvet.

– Det så fælt ut, sier Høie om leiren som skal ta 20.000 mennesker. Det var 13.000 der da BWIs utsendte var der.

Men der var det en hel del bedre forhold, blant annet med bare fire mann på hvert rom, bra sanitæranlegg og kantine. Der var det også idrettsbaner og andre muligheter til aktiviteter på fritiden. Likevel var den inngjerdet med piggtråd på toppen.

– Omtrent som en norsk militærleir, sier Jørn Eggum.

Flere arbeidere enn innbyggere

Det er omtrent to millioner utenlandske arbeidere i Qatar, det er flere enn det er innbyggere i landet. De fleste er fra India, Nepal og Filippinene.

– Der går det folk utover bygdene og lover ungdom gode penger hvis de reiser til Qatar for å jobbe, forteller Eggum.

– Men når de kommer til Qatar, blir passene deres beslaglagt. De må jobbe ti-timersdager seks dager i uka på kontrakter på to eller tre år. Uten pass er de sjanseløse på å reise hjem.

De blir ofte hentet klokka fire om morgene, kjørt to timer til jobben. Der jober de i ti timer, og så er de «hjemme» igjen i leiren klokka 18.

Når kontrakten er slutt, skal de ha en billett hjem. Men det forutsettes at de kommer tilbake, og det kan arbeidsgiverne gjøre ved å vente med å betale ut lønn og bonus til de er tilbake og har skrevet ny kontrakt.

Uten bonus har de ofte ikke råd til billetten heller.

– Da er de i realiteten på tvangsarbeid, sier Atle Høie.

– Nesten slavearbeid

Qatar: Ett av anleggene

Dette er bare ett av de mange anleggene som Qatar er i ferd med å - eller skal - bygge til VM om ni år

Foto: Jørn Eggum / Fellesforbundet

I tillegg til det, skal de som skaffet dem jobbene, ha sin betaling. Det betyr i praksis at det kan gå mellom 9 og 12 måneder før en arbeider tjener en eneste krone selv.

Lønna ligger på 1000 til 2000 kroner i måneden.

– Det dreier seg ikke om barnearbeid, men det er nesten slavearbeid. Det er unge menn på 18 til 30 år som jobber der.

– Vi snakket med en mann som satt og gråt under samtalen. Han hadde jobbet der i snart fem år. Han hadde vært hjemme én gang. Han skulle så gjerne reist en gang til, men fikk beskjed om at da måtte han legge ut for billetten selv. Det hadde han ikke råd til, sier Høie.

Qatar: Lederen for Qatar-VM 2022

BWI-inspektørene fikk til slutt treffe lederen av arrangementskomiteen

Foto: Atle Høie / Fellesforbundet

Liten kontroll

Han er ikke misfornøyd med lovene i Qatar. De tillater blant annet ikke mer enn fire mann på rommet der arbeidere bor, og de krever skikkelige bo- og arbeidsforhold. Og de tillater definitivt ikke at arbeidsgiveren beslaglegger passene.

– Men så lenge det ikke blir fulgt opp og kontrollert av myndighetene, er det ingen hjelp i lovene. De har bare 150 mann som skal kontrollere at reglene finnes på arbeidplassene, og det er bare en dråpe i havet. Riktignok lover de å doble dette, men fremdeles er det altfor lite, sier Høie.

BWI har gått ut med parolen «gi FIFA rødt kort» i arbeidet med Qatar-problemet.

– FIFA har sagt at dette er et problem som angår staten Qatar, og at man må følge lover og regler i det landet man er i.

– Hvorfor kritiserer dere da FIFA?

– Vi mener det også er deres problem. Når de velger en VM-arrangør, har de også et ansvar for at arbeidet som gjøres fram mot VM, foregår innefor akseptable grenser. De tjener tross alt milliarder av kroner på et VM, da må vi også kunne kreve at de legger press på arrangøren, sier Høie.

Vil ta opp problemet med NFF

Qatar: Utenfor FIFA-kontoret

Nordmennene og de andre BWI-utsendingene demonstrerte utenfor FIFAs lokale kontor i Doha

Foto: Atle Høie / Fellesforbundet

FIFA ville først ikke møte bygningsarbeider-delegasjonen på sitt kontor i Doha. Den ble avvist i resepsjonen på FIFAs lokale kontor.

– Da satte vi opp skilt og banner og markerte oss tydelig rett utenfor bygningen. Med flere tv-folk til stede håpet vi å sette press på dem. Det hjalp, for vi fikk i stand et møte med ledelsen for Qatar-VM utpå ettermiddagen, forteller Atle Høie.

Eggum tror at mer fokus på Qatar nå i årene fram mot fotball-VM i 2022 kan være med på å hjelpe til med bedring av arbeidsforholdene i landet.

– Vi hadde et møte med arbeidsministeren i Qatar, og han ga uttrykk for at dette er et system som ikke holder mål, og som de må gjøre noe med. Problemet er at de ikke helt vet hvordan de skal gripe det an. Det er der vi håper at FIFA vil kunne være en pådriver i årene fram mot VM, sier Eggum.

Møtet med FIFA beskriver han som positivt. Arrangøren lovet å ta tak i problemene og sørge for at bygningsarbeiderne får forhold som ligger innenfor landets lover og de internasjonale overenskomstene for arbeidslivet (ILO-konvensjonen).

– Det sa de iallfall til oss. På møtet viste de oss en plan for hvordan de vil jobbe med kontraktsinngåelser videre framover for bedriftene som skal få muligheter til å bygge anleggene. Dette omfatter også boligkvarterene, sier Eggum.

Viktigere med alkoholsalg?

– Problemene er ofte ikke hovedentreprenørene. Det er deres underleverandører som gjør det vanskelig. Det er mange av dem, og de skifter ofte eiere. Dermed blir det vanskelig å kontrollere og ha oversikt. Arbeiderne vet ofte ikke engang hvem de jobber for, skyter Atle Høie inn.

– Jeg tror vi får mer velvilje der enn i FIFAs hovedkvarter i Zürich. Der virker det ikke som om de er så interessert. Det ser ut som om det er viktigere for Sepp Blatter (FIFA-president, red. anm.) å få forandret lovene for å få alkoholsalg under VM enn å jobbe for bedre arbeidsforhold.

– Forventer at NFF også hjelper til

Men uansett vil BWI ta det opp med FIFA på bred front.

– Vi for vår del kommer snart til å ta opp spørsmålet med Norges Fotballforbund. Vi vil spørre om deres holdning og be dem om å påvirke det de kan gjennom sine kanaler for å gjøre arbeidsforholdene på VM-arenaene akseptable.

– Det ville være pinlig hvis de ikke vil være med på å prøve å påvirke utviklingen, med bakgrunn i at Norge kan kvalifisere seg og spille på noen av de arenaene som bygges, sier Eggum.

– Er det et krav?

– Nei, det er en forventning

– Vi kommer også til å reise tilbake til Qatar for å finne ut om det har skjedd noe. Så det blir nok en ny tur nedover også for oss, sier Atle Høie til NRK.

Fotball

  • Ber om at Alves løslates fra fengsel

    Den tidligere brasilianske fotballspilleren Dani Alves ba i et rettsmøte tirsdag om å bli løslatt fra fengsel i påvente av ankesak.

    41-åringen ble i slutten av februar dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha voldtatt en kvinne. I tillegg må han betale 150.000 euro i erstatning til offeret, dersom dommen blir stående. Det tilsvarer 1,7 millioner kroner.

    Alves har anket dommen.

    I påvente av ankesaken ba Alves' advokat, Inés Guardiola, om at brasilianeren blir løslatt i tirsdagens rettsmøte. Advokaten forsøkte å forhandle fram løslatelsen ved å gi fra seg den tidligere Barcelona-spillerens pass.

    Alves lovet også å holde seg i Barcelona, og benektet at han ønsker å forlate landet.

    – Jeg skal ikke rømme, jeg tror på rettferdighet, sa han ifølge Sport.

    Det er foreløpig ikke kjent når utfallet av rettsmøtet vil foreligge, men ifølge spanske medier vil det skje i løpet av de kommende dagene.

    Alves har snart sonet en fjerdedel av dommen, noe som gir han mulighet til å søke om prøveløslatelse.

    Spain Soccer Dani Alves Sexual Assault Trial
    Foto: D.Zorrakino / AP
  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Skadet Messi ute av Argentinas landslagstropp

    Lionel Messi er ikke aktuell for Argentinas kommende privatlandskamper i USA som følge av en hamstringskade.

    Det opplyser fotballforbundet i Argentina mandag.

    Messi pådro seg skaden i kampen mot Nashville i nord- og mellom-Amerikas mesterliga forrige torsdag, og den 36 år gamle fotballstjernen gikk også glipp av Inter Miamis MLS-møte med DC United lørdag.

    «Lionel Messi vil ikke være i troppen til vennskapskampene i USA på grunn av en mindre hamstringskade i det høyre låret pådratt,» skriver forbundet på X.

    Messi er det siste i rekken av forfall for landslagssjef Lionel Scalonis. Roma-spissen Paulo Dybala, Bayer Leverkusens midtbanespiller Exequiel Palacios og Bournemouth-forsvareren Marcos Senesi er også uaktuelle.

    Argentina møter El Salvador fredag i Philadelphia, før Costa Rica er motstander fire dager senere i Los Angeles. (NTB)

    FILE PHOTO: World Cup - South American Qualifiers - Brazil v Argentina
    Foto: Sergio Moraes / Reuters
  • Haugesund-keeper røk korsbåndet

    Haugesund-keeper Amund Wichne fikk mandag den tunge beskjeden om at korsbåndet er røket og at hele sesongen sannsynligvis ryker.

    Det skriver eliteserieklubben på sine hjemmesider.

    Wichne pådro seg skaden under den nylig avsluttede treningsleiren i Spania. Mandag forelå diagnosen.

    26-åringen fra Mandal har røket korsbåndet og må med normal rekonvalens belage seg på seks til ni måneders fravær fra fotballen.

    – Det er selvsagt en veldig tøff beskjed å få som fotballspiller, men Amund har et så sterkt hode og en så sterk mentalitet at han garantert kommer tilbake for fullt, sier Haugesunds sportslige leder Eirik Opedal.

    Haugesund spiller åpningskampen i den nye eliteseriesesongen søndag 31. mars borte mot Odd. (NTB)

    Eliteserien fotball 2023: Odd - Haugesund (1-1)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland
Molde-spilleren Emil Breivik måtte bæres ut på båre etter stygg skade i cupfinalen.