Hopp til innhold

– FIFA var i en perfekt situasjon til å redde disse livene. Det gjorde de ikke

Flere tusen arbeidere kan dø under forberedelsene til fotball-VM i Qatar. Det hadde FIFA all mulighet til å begrense, mener Amnesty.

Sepp Blatter

Fotball-VM i Qatar rystes av avsløringer om slaveri og dødsfall blant arbeiderne. FIFA burde stilt mye tøffere krav til den søkkrike staten før de ga dem fotball-VM i 2022, mener Amnesty.

Foto: Getty images

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, mener FIFA kan redde liv ved å handle raskt og tydelig nå.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er oppsiktsvekkende at FIFA ikke har sørget for at disse forholdene bedres. Hvis de hadde stilt krav, kunne det påvirket hele systemet i Qatar. FIFA er i en perfekt situasjon til å legge press på myndighetene og redde liv, men det gjorde de ikke, sier John Peder Egenæs til NRK.no.

Egenæs er generalsekretær i Amnesty International Norge, og reagerte med stor interesse da The Guardian på onsdag avdekket moderne slaveri og dødsfall i Qatar.

Stygge funn i omfattende rapport

Amnesty har nemlig gransket arbeidsforholdene i det søkkrike landet over lang tid, og presenterer snart en oppsiktsvekkende rapport.

De har funnet minst like graverende forhold som den engelske avisa, avslører generalsekretæren.

– Det er hele systemet som er sjokkerende, at man har et system i et av verdens rikeste land som fører til at så mange blir utnyttet og i verste fall dør, sier Amnesty-toppen.

Mener FIFA kan redde liv ved å handle nå

Den omfattende granskningen i The Guardian viser blant annet at 44 personer har omkommet i arbeidet med å bygge infrastrukturen rundt fotball-VM de siste to månedene.

– Her er FIFA nødt til å steppe opp og stille krav. De kommer til å få noen alvorlige riper i lakken om de ikke gjør det, og gjør det fort, sier Egenæs.

Han mener Sepp Blatter og de andre mektige mennene i fotballorganisasjonen fortsatt kan redde liv - om de setter krav nå.

– De har muligheten til å gjøre noe før det går enda lenger. De kan ikke redde livene som har gått tapt, men har en mulighet til å unngå at enda flere skal få oppleve dette. Vi venter et voldsomt innrykk av nye arbeidere i årene fram mot 2022, så de har fortsatt tid til å gjøre en forskjell, sier Amnesty-generalsekretæren.

Qatar-demonstranter

Demonstranter mot VM i Qatar har lenge hevdet at det kommer til å dø flere arbeidere i forberedelsene til VM enn antallet spillere som kommer til å delta i mesterskapet. Her protesterer noen i London.

Foto: CARL COURT / Afp

Hevder 4.000 kan dø

I tillegg til dødsfallene skildres et mørkt bilde av arbeidsforholdene for hundretusener av nepalesiske gjestearbeidere i landet. Flere arbeidere hevder de ikke får drikkevann, må bo på 12-mannsrom på lugubre hosteller og blir fratatt passene sine.

The Guardian kaller det moderne slaveri, mens arrangøren kaller det frastøtende.

Den internasjonale handelsorganisasjonen ITUC hevder tusenvis av arbeidere kan dø om systemet fortsetter.

– Minst 4.000 utenlandske arbeidere kan dø i den ekstreme varmen mens de bygger infrastruktur fram mot VM i 2022. Hvis FIFA virkelig var seriøse, ville makten deres vært nok til å få Qatar til å sette seg ned og diskutere dette, sier generalsekretær Sharan Burrow til AP.

– FIFA har mislyktes, sier Burrow.

– Utnyttelse satt i system

Egenæs i Amnesty sier at avsløringene i den engelske avisa er regelen, ikke unntaket i landet.

Amnesty har vært i Qatar og snakket med en rekke arbeidsgivere, og flere unnskylder seg med å si at «alle andre gjør det også».

– Dette er satt i system. Det er helt åpenbart at det har pågått lenge før VM. Det er sånn de har bygget landet. Da er det svært problematisk å dele ut et så stort og viktig arrangement uten å stille krav til hvordan det skal gjøres, sier Egenæs.

Billedgalleri: Det er disse storslåtte fotballarenaene som skal bygges, hovedsakelig av nepalesere og andre utenlandske arbeidere, fram til fotball-VM i 2022. I tillegg skal det bygges store veianlegg med mer:

Har stor påvirkningskraft

Flere grundige artikler, blant annet i norske Josimar, har vist hvordan den politiske ledelsen i Qatar er villige til å strekke seg ekstremt langt for å få VM - også i grenseland av hva som er tillatt.

Amnesty er skuffet over at FIFA ikke har utnyttet det til å kreve endringer.

– Så store idrettsarrangementer er et smykke som er ekstremt viktig for stater. De bruker det for å få PR som turistland og for å tiltrekke seg næringsliv. Når det er så hard kamp om mesterskapene, står FIFA i en sterk posisjon til å skape viktige endringer. De har enorm makt, sier Egenæs.

– Dessverre har de store idrettsarrangementene en tendens til å skuffe meg på disse områdene, fortsetter generalsekretæren.

Spillerorganisasjon: – Finnes ingen unnskyldning

Også spillerorganisasjonen FIFPro krever handling fra FIFA.

– Fotballen må ta affære om dette stemmer. Det finnes ingen unnskyldning for å ofre arbeideres liv. FIFPro regner med at FIFAs prinsipper når det gjelder internasjonale arbeidslover var en betingelse da Qatar fikk arrangere VM, skriver de i en pressemelding.

FIFA: – Vil ta kontakt med Qatar igjen

FIFA uttalte på torsdag at de er «veldig bekymret» etter avsløringene.

– FIFA kommer til å ta kontakt med myndigetene i Qatar igjen, og dette vil bli diskutert på vårt styremøte 3.-4. oktober, uttaler FIFA i en pressemelding.

FIFA skal på samme møte avgjøre om det er mulig å spille fotball i varmen i Qatar i 2022. Inntil videre er verdenssamfunnet mer opptatt av hundretusener av nepaleske arbeidere enn noen få hundre fotballspillere.

Qatar

VM i Qatar har fått kritikk fra mange hold, blant annet på grunn av ekstrem varme og holdninger mot homofile.

Foto: Sean Gallup / Getty Images

Fotball

 • Roma-spiller fikk medisinsk tilsyn - Serie A-kamp avbrutt

  Drøyt 70 minutter ut i kampen mellom Udinese og Roma satte midtstopper Evan Ndicka seg ned på gressmatta, uten at noen andre var i nærheten av Roma-forsvaren. Ndicka tok seg tydelig til brystet mens han lå nede.

  Like etter kom det medisinske apparatet inn på banen og Ndicka ble like etter fraktet ut av banen på båre. På vei ut av banen ga Roma-spilleren en tommel opp til en lagkamerat.

  Kampen ble avbrutt like etter og lagene gikk inn i garderoben. På det tidspunktet var stillingen 1-1 i søndagens kamp.

  Roma skriver i en oppdatering på X søndag kveld at Roma-laget har vært på besøk hos Ndicka på sykehuset, og at midtstopperen føler seg bedre. Ndicka vil holde seg på sykehuset for videre observasjon.

  Roma
  Foto: AP
 • Brann-spiller fraktet til sykehus etter hodesmell

  På overtid i søndagens kamp mellom Viking og Brann fikk Ulrik Mathisen en kraftig hodesmell etter en duell med Vikings Sondre Langås.

  Spillet ble stoppet umiddelbart og Mathisen fikk raskt tilsyn, før han til applaus gikk av banen for egen maskin.

  Vikings lege, Øystein Dale, sier til BT at Mathisen etter kampen ble fraktet til sykehuset i Stavanger.

  – Han var ikke helt klar og husket ikke alt som hadde skjedd. Sykehuset gjør en vurdering på hvor lenge han blir værende der, sier legen til BT.

  Selve kampen endte 1-1.

  1pK-bQlBfgY
  Foto: NTB
 • Klopp etter sjokktap: – Grusomme å se på

  Liverpool tapte hjemme for første gang siden februar i fjor da de tapte 0-3 mot Atalanta i Europaligaen på torsdag.

  Søndag hadde de sjansen til å slå tilbake mot Crystal, men istedenfor ble det en kamp preget av sjansesløsing fra Jürgen Klopps menn.

  Crystal Palace tok ledelsen etter en scoring fra Eberechi Eze i kampens 14. minutt.

  Palace var også nær ved øke ledelsen noen minutter senere, men Andy Robertson reddet mesterlig på strek.

  Liverpool spilte seg til den ene store muligheten etter den andre, men strålende redninger fra keeper Dean Henderson, stolpene og dårlige avslutninger gjorde at hjemmelaget på utrolig vis gikk målløse av banen.

  – De (Liverpool) var grusomme å se på, sier manager Jürgen Klopp til Sky Sports etter kampen, ifølge BBC.

  Etter at Liverpool forrige helg spilte uavgjort mot Manchester United, har de nå virkelig mistet grepet i kampen om seriegullet. Etter søndagens tap er Liverpool to poeng bak Manchester City. Arsenal kan ta seg tre poeng foran Liverpool med seier senere søndag kveld.

  For Crystal Palace er søndagens seier et langt steg mot å beholde plassen og de har nå åtte poeng bak ned nedrykksstreken.

  Klopp Liverpool
  Foto: Reuters
 • Feiret med frekk gest – så grep VAR inn

  I et intenst og høydramatisk vestlandsderby, endte det til slutt 1–1 mellom Viking og Brann i Stavanger.

  Lars-Jørgen Salvesen sendte hjemmelaget i ledelsen etter halvspilt første omgang, og til tross for flere store Brann-sjanser ble det omgangens eneste mål.

  I den andre omgangen kom til slutt utligningen for Brann, takket være en utrolig tabbe i Viking-forsvaret. Midtstopperne Djibril Diop og Sondre Langås klarte sammen med keeper Patrik Gunnarsson kommuniserte dårlig da ballen spratt flere ganger inne i feltet. Det utnyttet Ole Didrik Blomberg, som styrte inn 1–1 etter en panisk klarering fra Gunnarsson.

  Ti minutter før slutt trodde Bård Finne at han hadde sendt Brann i ledelsen etter en kontring. Brann-spissen feiret opp mot publikum med å ta hendene foran øynene som om han gråt.

  Men til Branns fortvilelse grep VAR inn og annullerte målet for offside.

  – Jeg er en stor fan av spontaniteten, så jeg kommer alltid til å feire. Så får det heller være litt flaut etterpå, sier Finne til NRK.

  Dermed ble det 1–1 og ett poeng til hver av lagene.

  Finne
  Foto: Skjermdump: TV 2
 • Midtjylland om Olsson: – Fått tilbake motorisk funksjon

  Fotballspilleren Kristoffer Olsson er på bedringens vei etter at ble det kjent at han hadde flere blodpropper i hjernen.

  «Kristoffer Olsson gjør store fremskritt», skriver Midtjylland i en pressemelding søndag.

  I slutten av februar ble den svenske landslagsspilleren lagt i respirator, og i starten av mars det kjent at han ble rammet av flere blodpropper i hjernen.

  I midten av mars var Olsson ute av respirator og ble flyttet til Hammel Neurocenter, hvor han startet sin rehabilitering.

  «Her har Kristoffer fått tilbake både motorisk funksjon og verbale evner. Hans fysiske fremgang er betydelig. Han trener nå aktivt på å kunne gå igjen, og han er i stand til å spise selvstendig», skriver klubben.

  Midtjylland skriver at det fortsatt er kognitive utfordringer som gjenstår og at det er usikkert om han vil bli helt frisk igjen.

  «Likevel er spesialistene ved behandlingssenteret oppmuntret over skrittene Kristoffer har tatt», skriver de. (NTB)

  Kristoffer Olsson i aksjon for Midtjylland
  Foto: FODBOLDBILLEDER
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven