VM-arrangør innrømmer: – Det er frastøtende

Idrettsverdenen er i harnisk etter avsløringer om dødsfall og moderne slavearbeid i forberedelsene til fotball-VM i Qatar. – Det finnes ingen unnskyldning for dette, sier arrangøren.

– Vi er frastøtt, akkurat som alle andre, skriver arrangørene av Qatar-VM i 2022 i en pressemelding torsdag formiddag.

De mektige idrettstoppene i Qatar legger seg nærmest langflate etter de sjokkerende avsløringene i britisk presse onsdag og torsdag.

Over flere sider beskriver storavisa The Guardian arbeidsforholdene i det søkkrike landet som «moderne slaveri».

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Flere dødsfall i uka

Ifølge avisa har 44 gjestearbeidere fra Nepal omkommet i arbeid med VM-forberedelser de siste månedene.

Det er nesten én per dag, og over halvparten har dødd av enten hjertesvikt eller arbeidsulykker.

Artiklene tegner et mørkt bilde av arbeidsforholdene i VM-landet, og saken har gått verden rundt som et grovt eksempel på at et av verdens rikeste land utnytter et av verdens fattigste.

The Guardian-saken inneholder flere opprørende eksempler og vitnebeskrivelser fra nepalesere:

– Vi vil dra herfra, men vi får ikke lov av selskapet, sier én arbeider.

– Vi jobber på tom mage i 24 timer. 12 timers arbeid og så ingen mat hele natta, sier Ram Kumar Mahara (27). – Da jeg klagde, ble jeg angrepet av sjefen min, sparket ut av arbeidsleiren og fikk ikke betalt. Jeg måtte tigge mat fra andre arbeidere.

Flere forteller at de er blitt nektet drikkevann i ørkenvarmen.

Amnesty: – Det er satt i system

Saken ryster John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Han er likevel ikke overrasket, for Amnesty har gransket forholdene i Qatar og funnet akkurat det samme.

– Vi har gjort mye av det samme, og bildet er tydelig: Dette er et system som utnytter arbeidere på det groveste og legger opp til å risikere arbeidernes liv. I artikkelen kalles det slaveri, vi kaller det et tvangsarbeid som helt åpenbart setter arbeidernes liv i fare, sier Egenæs til NRK.no.

Arrangøren: – Finnes ingen unnskyldning

Det tok ikke mange timene etter avsløringen før VM-arrangøren gikk hardt ut mot forholdene i sitt eget byggeprosjekt.

– Det finnes ingen unnskyldning for å behandle arbeidere i Qatar, eller andre steder for den saks skyld, på denne måten, heter det i dagens uttalelse.

– Helsen, sikkerheten, velbehaget og æren til alle arbeiderne som bidrar i VM i 2022 er svært viktig for oss. Vi har en sterk tro på at alle arbeidere på våre prosjekter og hos andre utviklere i Qatar har en rett til å bli behandlet ordentlig. Dette er vår viktigste prioritet inn mot VM i 2022.

Qatar Soccer 2022 World Cup

Her utnevner FIFA-president Sepp Blatter Qatar til VM-arrangør i 2022. Den avgjørelsen ser mer og mer kontroversiell ut.

Foto: OSAMA FAISAL / Ap

Lar utenlandske arbeidere bygge landet

Et av de mest spesielle kjennetegnene ved Qatar er at nesten alle som jobber der er utlendinger. 90 prosent av arbeiderne i landet er gjestearbeidere. Den søkkrike staten har rett og slett så god råd at de kan ansette andre til å bygge ut landet for dem.

Utbyggingen av infrastrukturen til VM i 2022 er intet unntak. Planen er å rekruttere 1,5 millioner ekstra utenlandske arbeidere i forbindelse med VM-forberedelsene.

Dermed må tusenvis av nepalesere leve i forferdelige kår mens de bygger de storslåtte stadionanleggene som skal trekke turister til et av verdens rikeste land.

Nepalesere i svak posisjon

De fleste av dem har liten mulighet til å stå imot, for de opparbeider seg gjerne gjeld for å reise til Qatar og jobbe.

Når de da får passene sine inndratt på byggeplassene, risikerer de å bli regnet som ulovlige innvandrere - og i tillegg ha gjeld - om de flykter.

– Dette er klart bevis på bruken av tvungen arbeidskraft i Qatar, sier Aidan McQuade i den internasjonale organisasjonen mot slaveri, til den britiske avisa.

Egil Olsen ber FIFA ta tak i de uverdige arbeidsforholdene til de som bygger VM-arenaene i Qatar. 
Sammen med UNIO fronter han en kampanje for å hindre at liv går tapt i byggeprosessen.

Se reportasje fra akrivet: Drillo ber FIFA rydde opp i de uverdige arbeidsforholdene i Qatar.

Hevder Guardian har funnet enkelttilfelle

Firmaet som utfører byggearbeidene har også uttalt seg etter avsløringene. De påpeker at det er snakk om én enkelt entrepenør.

– Guardian har pekt på potensielt ulovlige aktiviteter hos én under-entrepenør. Vi tar dette veldig alvorlig og har videreformidlet anklagene til de rette myndigheter, skriver talsperson Mona Mahmood.

Amnesty kjøper ikke den forklaringen.

– Den uttalelsen rimer ikke med virkeligheten. Vi har snakket med så mange arbeidere fra forskjellige steder at vi nærmest vil si at unntaket er det motsatte, at forholdene er ryddige. Det er noen skikkelige arbeidsgivere, men mange er det ikke. Når vi konfronterer en del arbeidsgivere med dette, sier det at det er sånn hos alle, sier Egenæs.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Medier: Varane nærmer seg United

  Ole Gunnar Solskjær og Manchester United skal være svært nær å sikre seg Real Madrids stjernestopper Raphaël Varane (28).

  Både Sky Sports og BBC melder at en overgang skal være nært forestående, mens verdens mest anerkjente overgangsguru Fabrizio Romano skriver på sin Twitter-konto at det bare skal dreie seg om timer eller dager før avtalen signeres.

  Sky Italias Gianluca Di Marzio, også velkjent for å røpe overganger tidlig, skriver mandag kveld at overgangen er i boks.

  Solskjær har lenge vært på jakt etter en ny midtstopper, og Varane har vært en av nordmannens foretrekkende signeringer. Nå ser det altså ut til at United altså får napp på den franske verdensmesteren fra 2018.

  Varane
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Ny vestkantmotstand for Vålerenga

  Vålerenga hadde få problemer med å ta seg av Lyn i første runde av cupen søndag.

  I andre runde venter en ny motstander fra tredjedivisjon når Dag-Eilev Fagermo tar med seg laget sitt til Ullern.

  Regjerende cupmester Viking er satt opp mot Djerv 1919 i fotball-NMs 2. runde. Flere eliteserielag møter småtøff motstand.

  Hele oppsettet:

  Moss – Fredrikstad, Nordstrand – Sarpsborg 08, Skeid – Lillestrøm, Kjelsås – Grorud, Ready – Strømsgodset, Ullern – Vålerenga, Eidsvold Turn – Raufoss, Ull/Kisa – Stabæk, Notodden – Mjøndalen, Kongsvinger – Strømmen, Gjøvik/Lyn – HamKam, Fram – Odd, Arendal – Sandefjord, Fløy – Jerv, Vidar – Start, Sola – Bryne, Åkra – Sandnes Ulf, Djerv 1919 – Viking, Stord – Åsane, Fana – Brann, Fyllingsdalen – Øygarden, Florø – Sogndal, Hødd – Molde, Brattvåg – Aalesund, Orkla – Rosenborg, Nardo – Stjørdals/Blink, Tiller – Kristiansund, Levanger – Ranheim, Junkeren – Bodø/Glimt, Harstad – Senja, Fløya – KFUM Oslo, Alta – Tromsø.

  Kampene spilles 31. juli og 1. august.

  3. runde skal trekkes, melder NFF. Dette er nytt av året, tidligere er det bare fra 4. runde at kampene blir trukket.

  NM i fotball 2021, 1. runde: Lyn - Vålerenga
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Kan være tilbake i september

  Ada Hegerberg har vært skadd siden januar 2020, men begynner å se enden av tunnelen. Hun kan bli spilleklar til september, sier Lyon-trener Sonia Bompastor.

  Den norske storscoreren røk korsbåndet for halvannet år siden og ble operert for et tretthetsbrudd i leggen i august 2020. Hele forrige sesong med Lyon røk for 26-åringen, men kommende sesong kan hun fort spille en stor del av.

  Til avisen L'Equipe sier Lyons trener Sonia Bompastor at Hegerberg nærmer seg en retur.

  – Hun har startet opptreningen og føler seg bra. Hun har ingen smerter. September kan være en mulighet, sier Bompastor til den franske storavisen.

  Ada Hegerberg
  Foto: JEFF PACHOUD
 • Solskjær forlenger

  Ole Gunnar Solskjær blir etter planen i Manchester United frem til 2024 etter at han forlenget kontrakten. Han har også en klausul som gjør at han kan forlenge ett ytterligere år. Det bekrefter klubben selv på sine nettsider.

  Han skal snart gyve løs på en ny sesong og jakter på sitt første trofé med klubben.

  – Alle vet hvilke følelser jeg har for denne klubben, og jeg er strålende fornøyd med å signere en ny kontrakt, sier Solskjær på klubbens nettsider.

  Han hadde i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten sin.

  Nordmannen tok over klubben i desember 2018, først på midlertidig basis. Våren 2019 ble han ansatt på permanent basis.

  Pre Season Friendly - Derby County v Manchester United
  Foto: Craig Brough / Reuters
 • United presenterte Sancho

  Det har lenge vært klart at Jadon Sancho blir Manchester United-spiller. Fredag ettermiddag ble den engelske unggutten offisielt presentert som United-spiller.

  I en 50 sekunders lang presentasjonsvideo på klubbens Twitter-konto, får man se Sancho i Manchester Uniteds nye hjemmedrakt, mens han på slutten sier:

  – Dette er hjemme mitt. Det er her jeg hører hjemme.

  Sancho har lenge vært på radaren til Ole Gunnar Solskjær, og i løpet av EM ble det endelig klart at Manchester United hadde kommet til enighet med Dortmund om en overgang.

  Til klubbens hjemmeside takker Sancho for mulighetene han fikk i Dortmund, men at han alltid visste at han kom til å vende hjem til England.

  – Å signere for Manchester United er en drøm som går i oppfyllelse, og jeg kan ikke vente med å sette i gang Premier League-sesongen, sier han.

  Laster Twitter-innhold