Hopp til innhold

VM-arrangør innrømmer: – Det er frastøtende

Idrettsverdenen er i harnisk etter avsløringer om dødsfall og moderne slavearbeid i forberedelsene til fotball-VM i Qatar. – Det finnes ingen unnskyldning for dette, sier arrangøren.

– Vi er frastøtt, akkurat som alle andre, skriver arrangørene av Qatar-VM i 2022 i en pressemelding torsdag formiddag.

De mektige idrettstoppene i Qatar legger seg nærmest langflate etter de sjokkerende avsløringene i britisk presse onsdag og torsdag.

Over flere sider beskriver storavisa The Guardian arbeidsforholdene i det søkkrike landet som «moderne slaveri».

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Flere dødsfall i uka

Ifølge avisa har 44 gjestearbeidere fra Nepal omkommet i arbeid med VM-forberedelser de siste månedene.

Det er nesten én per dag, og over halvparten har dødd av enten hjertesvikt eller arbeidsulykker.

Artiklene tegner et mørkt bilde av arbeidsforholdene i VM-landet, og saken har gått verden rundt som et grovt eksempel på at et av verdens rikeste land utnytter et av verdens fattigste.

The Guardian-saken inneholder flere opprørende eksempler og vitnebeskrivelser fra nepalesere:

– Vi vil dra herfra, men vi får ikke lov av selskapet, sier én arbeider.

– Vi jobber på tom mage i 24 timer. 12 timers arbeid og så ingen mat hele natta, sier Ram Kumar Mahara (27). – Da jeg klagde, ble jeg angrepet av sjefen min, sparket ut av arbeidsleiren og fikk ikke betalt. Jeg måtte tigge mat fra andre arbeidere.

Flere forteller at de er blitt nektet drikkevann i ørkenvarmen.

Amnesty: – Det er satt i system

Saken ryster John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Han er likevel ikke overrasket, for Amnesty har gransket forholdene i Qatar og funnet akkurat det samme.

– Vi har gjort mye av det samme, og bildet er tydelig: Dette er et system som utnytter arbeidere på det groveste og legger opp til å risikere arbeidernes liv. I artikkelen kalles det slaveri, vi kaller det et tvangsarbeid som helt åpenbart setter arbeidernes liv i fare, sier Egenæs til NRK.no.

Arrangøren: – Finnes ingen unnskyldning

Det tok ikke mange timene etter avsløringen før VM-arrangøren gikk hardt ut mot forholdene i sitt eget byggeprosjekt.

– Det finnes ingen unnskyldning for å behandle arbeidere i Qatar, eller andre steder for den saks skyld, på denne måten, heter det i dagens uttalelse.

– Helsen, sikkerheten, velbehaget og æren til alle arbeiderne som bidrar i VM i 2022 er svært viktig for oss. Vi har en sterk tro på at alle arbeidere på våre prosjekter og hos andre utviklere i Qatar har en rett til å bli behandlet ordentlig. Dette er vår viktigste prioritet inn mot VM i 2022.

Qatar Soccer 2022 World Cup

Her utnevner FIFA-president Sepp Blatter Qatar til VM-arrangør i 2022. Den avgjørelsen ser mer og mer kontroversiell ut.

Foto: OSAMA FAISAL / Ap

Lar utenlandske arbeidere bygge landet

Et av de mest spesielle kjennetegnene ved Qatar er at nesten alle som jobber der er utlendinger. 90 prosent av arbeiderne i landet er gjestearbeidere. Den søkkrike staten har rett og slett så god råd at de kan ansette andre til å bygge ut landet for dem.

Utbyggingen av infrastrukturen til VM i 2022 er intet unntak. Planen er å rekruttere 1,5 millioner ekstra utenlandske arbeidere i forbindelse med VM-forberedelsene.

Dermed må tusenvis av nepalesere leve i forferdelige kår mens de bygger de storslåtte stadionanleggene som skal trekke turister til et av verdens rikeste land.

Nepalesere i svak posisjon

De fleste av dem har liten mulighet til å stå imot, for de opparbeider seg gjerne gjeld for å reise til Qatar og jobbe.

Når de da får passene sine inndratt på byggeplassene, risikerer de å bli regnet som ulovlige innvandrere - og i tillegg ha gjeld - om de flykter.

– Dette er klart bevis på bruken av tvungen arbeidskraft i Qatar, sier Aidan McQuade i den internasjonale organisasjonen mot slaveri, til den britiske avisa.

Egil Olsen ber FIFA ta tak i de uverdige arbeidsforholdene til de som bygger VM-arenaene i Qatar. 
Sammen med UNIO fronter han en kampanje for å hindre at liv går tapt i byggeprosessen.

Se reportasje fra akrivet: Drillo ber FIFA rydde opp i de uverdige arbeidsforholdene i Qatar.

Hevder Guardian har funnet enkelttilfelle

Firmaet som utfører byggearbeidene har også uttalt seg etter avsløringene. De påpeker at det er snakk om én enkelt entrepenør.

– Guardian har pekt på potensielt ulovlige aktiviteter hos én under-entrepenør. Vi tar dette veldig alvorlig og har videreformidlet anklagene til de rette myndigheter, skriver talsperson Mona Mahmood.

Amnesty kjøper ikke den forklaringen.

– Den uttalelsen rimer ikke med virkeligheten. Vi har snakket med så mange arbeidere fra forskjellige steder at vi nærmest vil si at unntaket er det motsatte, at forholdene er ryddige. Det er noen skikkelige arbeidsgivere, men mange er det ikke. Når vi konfronterer en del arbeidsgivere med dette, sier det at det er sånn hos alle, sier Egenæs.

Fotball

 • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

  Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

  Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

  FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

  Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

  FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

  Haaland
  Foto: AP
 • NFF fikk gjennom forslag hos Uefa

  Norges Fotballforbund (NFF) fikk gjennomslag hos Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å kunne registrere flere spillere til europacuper.

  I fjor sendte NFF et innspill til Uefa om at klubber som deltar i europeiske turneringer, og har sesonger som starter og slutter samme kalenderår, burde kunne registrere inn flere spillere foran cupspillet på våren. Det har forbundet nå fått gjennomslag for.

  «Uefa har sett den spesielle utfordringen med at mange spillere forsvinner etter slutt på nasjonal sesong, og vedtatt følgende», skriver NFF og lister opp de to regelendringene:

  * Hvis en klubb mister seks spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+1 spillere.

  * Hvis en klubb mister åtte spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+2 spillere.

  Fra før kunne klubbene kun registrere tre nye spillere foran cupspillet hvert år. Det skapte problemer for blant andre Bodø/Glimt, som måtte utelate spillere som Kasper Høgh og Omar Elabdellaoui før møtet med Ajax i conferenceligaen.

  Ulrik Saltnes jubler men målet ble annullert
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

  Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

  Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

  De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

  Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

  De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

  Daniele De Rossi
  Foto: AP
 • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

  Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

  Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

  Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

  Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

  Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
  Foto: Leonhard Simon / Reuters
 • Heggebø reddet Brann mot HamKam

  Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

  Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

  Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

  Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

  Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

  Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

  Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
  Foto: Paul S. Amundsen / NTB
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten