Hopp til innhold

Derfor stopper Northugs plan 31. oktober

BAKGRUNN: I dag presenterer NRK hele sesongoppkjøringa til Petter Northug. Men konkurranseplanen tør Northugs apparat fortsatt ikke snakke om.

Petter Northug jr.

Petter Northug under femmila i Holmenkollen i år.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I løpet av juni skal Northug en tur til Sognefjellet for å teste ski. Utover sommeren og høsten blir det tre høydeopphold.

Mellom høydeoppholdene skal det trenes hardt – og mange konkurranser er en naturlig del av det.

– Vi kjører et veldig tradisjonelt opplegg. Egentlig akkurat det samme som i fjor, sier Northugs trener Stig Rune Kveen til NRK.

Kveen mener Northug en drøy måned ut i treningsåret er der han skal være.

Petter Northugs plan

Her er Petter Northugs kalender. Den strekker seg bare til 30. oktober.

Ingen avklaring

Northugs plan for 2015/16-sesongen, slik den ser ut nå, kan du studere i detalj her.

Noe av det første du vil oppdage, er at den bare strekker seg til 31. oktober. Altså omtrent til snøen melder sin ankomst på toppene i Norge.

For hvilke renn Petter Northug skal gå til vinteren, vil fortsatt verken hovedpersonen eller hans nærmeste støttespillere snakke om.

Eller som manager Are Sørum Langås uttrykker det overfor NRK: De kan ikke snakke om det.

Rett og slett fordi de ikke vet hvilke renn VM-kongen fra Falun får lov til å gå, all den tid det ikke er inngått en avtale med Norges skiforbund.

Langrennssjef Åge Skinstad har gjentatte ganger sagt at forbundet tror på en snarlig løsning. Tiden går, og den første fristen var 1. mai. Ennå er det ingen avklaring i sikte.

Hvis det da i det hele tatt er behov for ytterligere avklaringer?

Ikke tatt ut

I den grad det er mulig å ikke ha fått det med seg, gjentar vi bakgrunnen: Petter Northug sa takk for seg på landslaget for to år siden, og en retur er fortsatt uaktuelt.

I tillegg har han altså en hovedsponsor, Coop, som er i konkurranse med flere av forbundets sponsor, i første rekke Norgesgruppen/Spar.

Etter et vedtak i skistyret våren 2014, ville det vært umulig for Northug å beholde sin private sponsor dersom han var blitt tatt ut på landslaget. Vedtaket fastslo også at Northug ikke hadde mulighet til å takke nei til en plass på landslaget dersom han ble tatt ut.

Så skjedde altså det at landslagsledelsen ikke tok ut Northug på landslaget for 2015/16-sesongen. Men hva det faktisk innebærer, er fortsatt uklart – ikke minst for Petter Northug og hans nærmede.

Spørsmålet er dermed – kommer Petter Northug til å bli tatt ut senere i et ekstraordinært uttak?

Ifølge VG kunne det hele ha vært løst ved at Coop hadde gått inn som sponsor for breddedelen av skiforbundets langrennssatsing, men ifølge samme avis er ikke det lenger aktuelt.

santander

Tord Asle Gjerdalen må legge bort Santander-lua hvis han skal konkurrere for Norge i verdenscup, men kan finne den fram igjen hvis han skal gå langløp helga etter.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Representasjonsavtale

Det betyr at Petter Northug akkurat nå per definisjon står utenfor skiforbundets landslag. Han forbereder seg til ny sesong – med sin egen sponsor i ryggen.

Petter Northugs status er sånn sett rimelig identisk med mange andre norske langrennsløpere, for eksempel løpere på private lag.

Disse løperne må møte opp til nasjonal åpning på Beitostølen i slutten av november og gå så fort at han sportslig sett blir vurdert som god nok for et norsk representasjonslag.

I så fall må de undertegne en representasjonsavtale, som gjør at de kun kan markedsføre skiforbundets sponsorer når de er ute på verdenscup.

Når representasjonsperioden er over, kan de fritt markedsføre sine personlige avtalepartnere.

For eksempel: Hvis Tord Asle Gjerdalen fra Team Santander blir tatt ut til å representere Norge, kan han ikke markedsføre Santander i representasjonsperioden – ettersom det spanske bankkonsernet er i konkurranse med forbundets sponsor SpareBank1.

Teoretisk sett skulle man tro at situasjonen er den samme for Petter Northug. Om den i praksis er den samme, gjenstår altså å se.

Den slutningen tør i hvert fall ikke Northug eller hans nærmeste å dra. Derfor tør de heller ikke detaljplanlegge for tiden etter 1. november – og heller ikke snakke om hva Petter Northug ønsker.

Stenger Norges skiforbund døra for verdenscupen, sier det seg selv – da blir det langløp.

Vil vinne Tour de Ski

For oss som har fulgt Petter Northug tett i mange år, er det likevel ingen tvil om hva hovedpersoner ønsker.

Han vil gjøre et nytt forsøk på vinne Tour de Ski sammenlagt. Etter ni mislykkede forsøk, håper han garantert at lykketallet er ti. Særlig fordi etappeoppsettet kommende vinter kanskje er bedre tilpasset Northugs ferdigheter enn noen gang før; det vil lønne seg å sanke bonussekunder.

For å si det enda sterkere: Er det én ting Petter Northug drømmer om før han gir seg som skiløper, så er det å vinne Tour de Ski.

Han vil også vinne det nye store etappeløpet i Canada, som avslutter sesongen. Det sa han rett ut til NRK i vinter. Og et langt etappeløp uten en monsterbakke til slutt, er naturligvis som skreddersydd for Northug. I tilnærmet toppform vil han stille til start som storfavoritt.

Skal han gå i Canada, er det uaktuelt å gå Vasaloppet. Men løp som La Sgambeda, Marcialonga og Birkebeineren lar seg kombinere med de to store tourene. Kansje er det en slik kombinasjon Northug ser for seg.

Hva som blir enden på visa, er rett og slett umulig å si. Men stadig mer tyder på at den årlige sommerduetten om Petter Northug og Norges skiforbund kan få mange vers også i 2015.

Kanskje er ikke refrenget i boks før langt utpå høsten. Som i fjor. Og som året før der.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal