Slaktermesteren anslår at pinnekjøttet og ribbe nå har like store markedsandeler på Sørlandet.
– Jeg føler at pinnekjøttet konkurrerer nesten ut ribba, sier slaktermester Jens Eide i Lillesand.
Kort tradisjon
Den saltede og tørkede ribbenssiden fra sau har kort tradisjon på Sørlandet, men har sitt opphav i områder med stort sauehold, som på Vestlandet. Eide viser til at pinnekjøttet har kort tradisjon i landsdelen.
– Sørlandet hadde ingen tradisjoner med dette, sier Eide.
Mange sørlendinger har likevel fått opp øynene for pinnekjøttet. Selv smakte Eide på matretten for første gang på 70-tallet.
Her er en oppskrift på pinnekjøtt
– Det var motbydelig, seigt og uspiselig. Men så spiste vi likevel pinnekjøtt årene etter og etter hvert ble det veldig godt, forteller slaktermesteren.
Lite eksklusivt
Han tror det er flere grunner til at pinnekjøttet vinner frem på bekostning av ribbe som julemat.
– Butikkene ødela nesten ribba ved å dumpe prisene. Det ble ikke eksklusivt lenger, mener Eide.
80 tonn med pinnekjøtt
Og i butikkene går pinnekjøttet unna som aldri før. Bare Rema 1000-butikkene på Sørlandet regner med å selge nærmere 80 tonn pinnekjøtt før julefreden senker seg.
Markedssjef i kjeden, Thomas Harsvik sier interessen øker spesielt øker for lokalproduserte varianter.
– Vi ser spesielt at unge mennesker spiser pinnekjøtt. De er opptatt av lokal tilhørighet som slakter Jens Eide, AS Svindland, Fjellgarden Hovden, sier Harsvik.